Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στον Καιάδα το ελληνικό φορολογικό σύστημα | Εφημερίδα των συντακτών

Στον Καιάδα το ελληνικό φορολογικό σύστημα | Εφημερίδα των συντακτών


Στον Καιάδα το ελληνικό φορολογικό σύστημα

Του Μάριου Χριστοδούλου

Εκθεση–κόλαφος για το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι αυτή που συνέταξαν οι 12 εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ενός «ξεχαρβαλωμένου» μηχανισμού τον οποίο απαρτίζουν «κουρασμένοι μεσήλικες» που αδυνατούν να πιάσουν τους ελεγκτικούς στόχους και τις ταχύτητες είσπραξης των φορολογικών εσόδων που επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο.

Η έκθεση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, καθώς εμπεριέχει συμβουλές και επισημάνσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Είναι, όμως, αποκαλυπτική για την παθογένεια της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Προτείνεται σειρά μέτρων που προβλέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμη και για καθυστερημένη αποπληρωμή χρεών, την πρόσληψη 200 νέων ιδιωτών ελεγκτών και μάλιστα με καλύτερο μισθό.

Προτείνεται να καταργηθεί ο έλεγχος στις φορολογικές δηλώσεις σε βάθος δεκαετίας και να «τιμωρείται» το Δημόσιο για την καθυστερημένη επιστροφή ΦΠΑ. Οι ξένοι «σοκαρίστηκαν» από το γεγονός ότι οι επιστροφές ΦΠΑ παραγράφονται μετά τα τριάμισι χρόνια.

Η έκθεση, εκτός του ότι «βάζει φρένο» στα σχέδια για νέες ρυθμίσεις χρεών, προτείνει την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στον γενικό γραμματέα Εσόδων. Αναλυτικότερα, προτείνεται:

1. Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, προχωρούν αποσπασματικά. Αλλωστε και το 2012 συνέχισε να βαδίζει στην πεπατημένη της ανεπαρκούς απόδοσης. Οι νέοι ελεγκτές είναι ανεπαρκείς και νευραλγικοί τομείς παραμένουν υποστελεχωμένοι.

2. Θέσπιση ημιαυτόνομης υπηρεσίας δημόσιων εσόδων με συγκεκριμένη εξουσιοδοτική νομοθεσία και απολογιστική ευθύνη έναντι του υπουργού Οικονομικών.

3. Ασκηση ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει τον βεβαιωμένο φόρο.

4. Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ελέγχων. Προτείνεται ανάπτυξη συστήματος βάσει παραμέτρων για επιλογή των υπό έλεγχο υποθέσεων βάσει κινδύνου συμμόρφωσης. Επικέντρωση ελεγκτικών πόρων σε προσοδοφόρες υποθέσεις.

5. Κατάργηση ελέγχου φορολογικών δηλώσεων σε βάθος δεκαετίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα καταθέσει διάταξη στη Βουλή.

6. Αποκλείουν νέα ρύθμιση χρεών και δίνουν έμφαση στη διαχείριση μεγαλύτερων σε ύψος εισπράξιμων οφειλών, καθώς 1.500 οφειλέτες χρωστούν 600.000 ευρώ ο καθένας.

7. Αύξηση ελεγκτών και πρόσληψη 200 νέων ιδιωτών. Οι ελεγκτές χαρακτηρίζονται «γερασμένοι», καθώς πάνω από τους μισούς είναι άνω των 50 ετών και 26% άνω των 55 και ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν.

8. Αύξηση εποπτών σε εφορίες ώστε να επιτευχθεί η αναλογία 1 επόπτης ανά 10-12 ελεγκτές.

9. Αμεση αποζημίωση ελεγκτών για έξοδα μετακίνησης, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός για νεοεισερχόμενο είναι κάτω από 700 ευρώ – ποσό αντίστοιχο με κάθε άλλου νεοεισερχόμενου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομικών και μόνο 20% πάνω από τον κατώτατο μισθό.

10. Να γίνει αποδοτικότερη η διαιτησία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2011. Η επιτροπή λειτούργησε από τον Μάιο του 2012 και συνεδριάζει μία φορά εβδομαδιαίως. Ουσιαστικά δεν συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών.

11. Κατάργηση καταβολής τουλάχιστον 40% ΦΠΑ με την υποβολή δήλωσης.

12. Κατάργηση προθεσμίας παραγραφής για επιστροφές ΦΠΑ. Το δικαίωμα των φορολογουμένων σε επιστροφή ΦΠΑ υπόκειται σε παραγραφή μετά την παρέλευση 3,5 χρόνων. Για να επιστραφούν αυτά τα ποσά είτε απαιτείται πλήρης φορολογικός έλεγχος του υπόχρεου είτε ο φορολογούμενος να προσφύγει στα δικαστήρια για να πληρωθεί. Αντί όμως να «τιμωρείται» ο φορολογούμενος, θα έπρεπε να τιμωρείται το Δημόσιο, το οποίο είναι αυτό το οποίο δεν επέστρεψε εγκαίρως τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

13. Οι επιστροφές ΦΠΑ (1,7 δισ. ευρώ) θα πρέπει να συνδυαστούν με προληπτικά μέτρα κατά της απάτης και με μέτρα έγκαιρου εντοπισμού της.

14. Να αλλάξει η διαδικασία για τις επιστροφές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών (4,6 εκατ. ευρώ) και Νομικών Προσώπων (1,2 δισ. ευρώ). Πρόταση της τρόικας είναι οι επιστροφές να πληρώνονται κατευθείαν από το Γενικό Λογιστήριο.

15. Στις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Εσόδων να περάσει το ΣΔΟΕ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων: το ταμείον είναι μείον

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της τεχνικής αντιπροσωπείας της τρόικας, στο πλαίσιο εντολής που έχει λάβει για τη στενότερη παρακολούθηση του ελεγκτικού της έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι από τις ελεγκτικές επιδόσεις της συγκεκριμένης ΔΟΥ, αφού οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2012 δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν. Το θέμα θα θέσουν και οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συναντηθούν την Κυριακή – πλην του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ, που θα αφιχθεί δύο μέρες αργότερα.

Στην έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με τα «τρωτά» σημεία της φορολογικής διοίκησης επισημαίνεται ότι οι φορολογικές εισπράξεις από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Κυμαίνονται περίπου στο 20% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Προηγούμενο κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας είχε επισημάνει ότι τουλάχιστον το 40% των συνολικών εσόδων θα πρέπει να προέρχεται από τη συγκεκριμένη Εφορία. Η ΔΟΥ έχει αυτή τη στιγμή 4 επόπτες και 142 ελεγκτές – οι 100 ήρθαν τον Δεκέμβριο, εκ των οποίων περίπου το 50% έχει εμπειρία στη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Για να καταστεί εφικτή η επίτευξη των ελεγκτικών στόχων, η τρόικα έχει προτείνει την πλήρη στελέχωση και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη «Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών» για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου.



28/02/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου