Σελίδες

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό | Εφημερίδα των συντακτών

Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό | Εφημερίδα των συντακτών


Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

50-misthoiΤο σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, βάζοντας φωτιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν επιχείρησε να ανασκευάσει, πολύ αργότερα, ο ίδιος, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα… την οποία κατηγόρησε ότι απομόνωσε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να ζητάει ο ίδιος περαιτέρω μείωση.

Τον «άδειασαν»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Μέργος δεν κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη του πολιτικού προϊσταμένου του Γιάννη Στουρνάρα, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τελευταίος επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για δημαγωγία εντυπώσεων διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης κατώτατου μισθού.

«Στην ομιλία μου αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» επισημαίνει στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας.

Το πρωί πάντως, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο Γ. Μέργος ήταν σαφής: «Μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη».

Με άλλοθι την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας, η κυβέρνηση υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ και των τραπεζών ετοιμάζεται να μειώσει κάτω από τα 586,08 ευρώ τον κατώτατο μηνιαίο μισθό (μικτές αποδοχές) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών (βλέπε σχετικό πίνακα).

Το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες μετά, «άδειασε» τον γ.γ τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» και ότι απλώς παρατέθηκαν, στη γενική συνέλευση, στοιχεία της Eurostat. Με άλλα λόγια, το υπουργείο θεωρεί ότι ο Γ. Μέργος μιλούσε ως καθηγητής σε αμφιθέατρο σχολής και όχι με την ιδιότητα κυβερνητικού στελέχους σε εκπροσώπους της αγοράς.

«Καθησυχαστικός» ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: «Εχω δηλώσει κατ” επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σ” αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Η ΓΣΕΕ πάντως δεν επείσθη από τις διαψεύσεις των δύο υπουργών, καθώς θεωρεί ότι ο Γ. Μέργος λειτουργεί σαν λαγός της κυβέρνηση. Σε μία άκρως επιθετική δήλωση, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Στάθης Ανέστης υπογραμμίζει: «Αν δεν είναι ηλιθιότητα, τότε πρόκειται για επικίνδυνη προσέγγιση. Είναι η πιο ψεύτικη και προκλητική άποψη που έχει εκφραστεί από κυβερνητικό στέλεχος. Ας μαζέψει επιτέλους τους λαγούς η κυβέρνηση γιατί σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Την ώρα λοιπόν που το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν λάθος –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να το διορθώσει– ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Μέργος, υπερασπίστηκε εμμέσως πλην σαφώς τη λογική του παραλόγου που χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική.

Πικρή ανταμοιβή

Η χώρα μας έχει πετύχει, είπε, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε ποτέ χώρα, χάρη στις θυσίες του Ελληνα, του σκληρότερα εργαζόμενου στην Ε.Ε.», και ως ανταμοιβή πρέπει να λάβει, κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα χαμηλότερο μισθό την ώρα που καταστρατηγούνται και απεμπολούνται τα εργασιακά δικαιώματα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης δεν επηρέασε την κοινωνική συνοχή(!). Ωστόσο ο Γ. Μέργος παρέλειψε να πει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν κυρίαρχη τάση στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.





13/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου