ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
«Παράθυρο» μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
«Παράθυρο» διόρθωσης ορισμένων φορολογικών μέτρων, όπως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ανοίγει η κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη Φεβρουαρίου και της έναρξης της νέας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας. Την ίδια ώρα, η σημαντική υστέρηση στα έσοδα τον Ιανουάριο αντισταθμίστηκε από τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών και το «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να παρουσιάσει πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους, έναντι στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. και αντί ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο ΓΛΚ ειδική ομάδα εξετάζει την αποδοτικότητα σειράς μέτρων και ετοιμάζει πόρισμα που θα παραδώσει στο Μαξίμου και την τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος αυξήθηκε από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον κλάδο χωρίς να βελτιώσει όπως αναμενόταν τις δημόσιες εισπράξεις, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για άλλες ρυθμίσεις, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή.
1 Ο πρώτος μήνας του 2013 «κλείνει» με πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. Με τον συνυπολογισμό των τόκων το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 159 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος για τον Ιανουάριο ήταν έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε έλλειμμα 490 εκατ.
2 Για την επίτευξη πλεονάσματος καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη μείωση των δαπανών, σε μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, η περικοπή των επενδυτικών δαπανών και το «πάγωμα» στις επιστροφές φόρων, αφού στα έσοδα προ επιστροφών καταγράφηκε ανησυχητική υστέρηση, υπό το βάρος της κάθετης πτώσης στην κατανάλωση.
3 Τα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσίασαν απόκλιση 241 εκατ. ή -5,2% σε σχέση με τον στόχο, ενώ ήταν μειωμένα κατά περίπου 11,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012. «Παγωμένες» παρέμειναν οι επιστροφές φόρων καθώς ο στόχος του Ιανουαρίου ήταν για επιστροφές 311 εκατ. και πραγματοποιήθηκαν επιστροφές μόλις 45 εκατ., «μαξιλάρι» όμως που δύσκολα θα αξιοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Εως το τέλος Μαρτίου εκτιμάται πως πρέπει να επιστραφούν φόροι περίπου 650 εκατ. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,418 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 4,437 και από 4,872 δισ. τον Ιανουάριο του 2012, με μείωση περίπου 9,3%.
4 Η υστέρηση των εσόδων προ επιστροφών φόρων κατά 241 εκατ. ευρώ προήλθε από τις μειωμένες εισπράξεις: Στο ΦΠΑ κατά 161 εκατ., στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους κατανάλωσης κατά 153 εκατ. και στα τέλη κυκλοφορίας κατά 134 εκατ. ευρώ.
5 Υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 222 εκατ. ευρώ, τους φόρους περιουσίας κατά 108 εκατ. ευρώ.
6 Οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο και διαμορφώθηκαν σε 4,25 δισ. ευρώ. Μειωμένες κατά 133 εκατ. ήταν οι δαπάνες του ΠΔΕ σε σχέση με τον στόχο, οι δαπάνες για τόκους ήταν μειωμένες κατά 221 εκατ., ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 679 εκατ., αποτυπώνοντας τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ίσως να μην εξαντληθούν φέτος τα 240 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το επίδομα θέρμανσης. Από τα πιαθανά αδιάθετα θα μπορούσαν να δοθούν στους αγρότες τα 80 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου