ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Αντισυνταγματική η… βιομηχανία αυτοφώρων για οφειλές προς το Δημόσιο. Πρωτοποριακή απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα, βάζει τροχοπέδη στη νομολογία του υπουργείου Οικονομικών.
Με την υπ” αριθμόν 34279/2012 απόφαση, το μονομελές πλημμελειοδικείο γίνεται το πρώτο δικαστήριο της χώρας που νομολογεί κατά αυτόφωρων συλλήψεων, κρίνοντάς τις αντισυνταγματικές.
Η υπόθεση αφορά επιχειρηματία που διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων στη Νέα Μηχανιώνα, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, γιατί «σε ανεξακρίβωτες ημερομηνίες» της διετίας 2011-2012 προμηθεύτηκε καύσιμα χωρίς τιμολόγια. Η παράβαση περιλαμβάνεται στον νόμο 2523/1997, όπως οι οφειλές προς το Δημόσιο, και μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα με τον νόμο του 2011.
Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλη Αδάμπα, που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο, με πρόεδρο τον πρωτοδίκη Διονύση Γιαννούλη. Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του υπουργείου «αντισυνταγματική, διότι προσκρούει στα άρθρα 2, 6 και 25 του Συντάγματος», που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον ρητό ορισμό των στοιχείων της πράξης και το καταχρηστικό του αυτοφώρου.
«Ο νομοθέτης», αναφέρει, «εισήγαγε μια μη πειστική -δογματικά- ρύθμιση με αυτοσκοπό την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας». Τονίζει ότι «ο εξαναγκαστικός χαρακτήρας της σύλληψης και της κράτησης του κατηγορουμένου εμφανίστηκε ως μέσο πίεσης». Δηλαδή, ο κατηγορούμενος και η προδικαστική στέρηση της ελευθερίας του στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναδείχτηκαν σε δυσανάλογο και επαχθές μέτρο για σκοπό που απέχει του αναμενόμενου. «Το δικαστήριο κρίνει ότι η υπόθεση εσφαλμένα εισήχθη με την αυτόφωρη διαδικασία», ξεκαθαρίζει η απόφαση, ενώ η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία, προκειμένου να ακολουθηθεί η τακτική διαδικασία παραπομπής σε δίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου