Διαβουλεύσεις και αντιδράσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Στη σημερινή της συνεδρίαση, η διακομματική επιτροπή, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών, ενώ εξετάστηκε, το ύψος του αφορολογήτου.
Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει πως στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα, πέραν όσων έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη επίθεση των μνημονικών δυνάμεων».
«Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης σε σχετική δήλωσή του.
Πρόκειται, όπως παρατήρησε, για ένα φόρο «που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ’ ουσία στη δήμευση των ακινήτων».
Σε ανάλογο μήκος κύματος, το ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει, μέσα απ' τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, να υπερφορολογήσει τη μικρή ακίνητη περιουσία, αστική και αγροτική, τη στιγμή που η μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να φοροδιαφεύγει νόμιμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας σειράς σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο «επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σ' όλο και λιγότερα χέρια και την αλλαγή χρήσης της ικανοποιώντας τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου