Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σε υπερτράπεζα τα "κόκκινα" δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Σε υπερτράπεζα τα "κόκκινα" δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες

Σε υπερτράπεζα τα  κόκκινα   δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες
Της Έφης Καραγεώργου.
Έρχεται η «υπερ-bad bank» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως έχει γίνει με τις περιπτώσεις της Αγροτικής,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τηςProton, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος:
  • Να «σωθούν» αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη-, από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.
  • Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.
Την ίδια ώρα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.
Θα πρέπει αν αναφέρουμε ότι οι τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο, στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καθώς τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.
Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.
Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητα τους.
Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους, αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%».
Σημειώνουμε ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων, δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5δισ ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33δισ ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιαοποίησης τους, αντί των 27,5δισ ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή «έσκασε» το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230δισ ευρώ και από αυτά τα 57,5δισ ευρώ ήταν στο «κόκκινο».
Ωστόσο ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι όντως ενήμερα και πόσα όχι.

Σούπερ-κακή τράπεζα με όλα τα «κόκκινα» δάνεια

Μία σούπερ-κακή τράπεζα για όλα τα «κόκκινα» δάνεια

05.02.2013 08:54
Στη δημιουργία μιας πανελλαδικής «κακής τράπεζας» η οποία θα αναλάβει όλα τα επισφαλή δάνεια των υπολοίπων τραπεζών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η νέα bad bank θα έχει περισσότερο τη μορφή εταιρείας διαχείρισης και σε αυτήν θα «περάσουν» όλα τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που έσπασαν στα δύο όπως η Αγροτική, το ΤΤ και η Proton καθώς και των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος», η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της υπερτράπεζας με διπλό στόχο. Αφενός να σωθούν τα ακίνητα των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό και αφετέρου να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια.
Στις τράπεζες που έσπασαν στα δύο, προβληματικά θεωρήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια με καθυστέρηση έως 180 ημέρες καθώς και τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και προς το δημόσιο δάνεια με καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες. Όλα αυτά μεταφέρθηκαν στο «κακό» κομμάτι της τράπεζας για το οποίο οι εκκαθαριστές τους έχουν υποχρέωση να προβούν σε ρευστοποίηση της περιουσίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουν σε πλειστηριασμό σπίτια, αγροτεμάχια και επαγγελματικές στέγες για τα κόκκινα δάνεια. Τώρα -αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα- θα μεταφερθούν στην νέα bad bank η οποία θα προχωρήσει σε ρύθμιση ή αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την περιουσία τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η νέα σούπερ-bad bank θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις 4 συστημικές τράπεζες σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που έχουν αυτά τα δάνεια. Υπολογίζεται ότι η ραγδαία άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί στις τράπεζες αυτές πρόσθετες ανάγκες για κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 33 από τα 27,5 δισ. ευρώ...
Τα στοιχεία του 2012 δείχνουν ότι 1 στα 4 δάνεια είναι πλέον «κόκκινα». Από το σύνολο των 230 δισ. ευρώ των δανείων, τα 57,5 δισ. είχαν «χτυπήσει».


Πηγή: Μία σούπερ-κακή τράπεζα για όλα τα «κόκκινα» δάνεια | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/89288#ixzz2K1q2gbhB


Αποστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος από την “bad bank”

(Upd) Δημιουργία “bad bank” στην οποία θα συγκεντρωθούν τα “κόκκινα δάνεια” όλων των τραπεζών σχεδιάζει η κυβέρνηση με αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης.
Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμούν ότι οι σχετικές προετοιμασίες στερούνται ικανοποιητικής προεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.  Παρά ταύτα η δημιουργία της λεγόμενης "bad bank" είναι στον προγραμματισμό της τρόικας και, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνονται τα “κόκκινα δάνεια” που προέρχονται είτε από τράπεζες που “έσπασαν”, όπως η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton, είτε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Κατά τον τρόπο αυτόν θα επιχειρηθεί να διασωθούν τα ακίνητα που αφορούν είτε κατοικίες, είτε επαγγελματική στέγη από αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Την ίδια ώρα, θα ευνοηθούν και οι τράπεζες, καθώς θα ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιό τους.
Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης θα αγοράσει τα κακά δάνεια από τις συστημικές τράπεζες σε ένα ποσοστό της αξίας τους από 15% έως 50%.
Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230 δισ. ευρώ και από αυτά τα 57,5 δισ. ευρώ ήταν στο “κόκκινο”.


Πηγή: Αποστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος από την “bad bank” | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/2302/apostaseis-tis-trapezis-tis-ellados-apo-tin-bad-bank#ixzz2K1qdvwjA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου