Σελίδες

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

EET: Κανένα «κούρεμα»στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά | Εφημερίδα των συντακτών

EET: Κανένα «κούρεμα»στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά | Εφημερίδα των συντακτών


EET: Κανένα «κούρεμα»στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

«Περιοριστείτε σε μέτρα “ασπιρίνες” για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» είναι το μήνυμα της Eνωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) προς την κυβέρνηση. Οι Eλληνες τραπεζίτες, σε πλήρη ταύτιση με την τρόικα, τάσσονται κατά οποιουδήποτε οριζόντιου, γενικευμένου και χωρίς κριτήρια «κουρέματος» δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς κοστολογούν ένα τέτοιο γενικευμένο μέτρο ανακούφισης των δανειοληπτών σε τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ θα υπάρξουν και επιπτώσεις στη ρευστότητα, στα έσοδα των τραπεζών αλλά και στις καταθέσεις από τη μη λελογισμένη μεταχείριση των δανείων.

Σύμφωνα με μελέτη της Eνωσης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη διετία 2011-2012, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης ένα γενικευμένο, οριζόντιο «κούρεμα» των δανείων οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος εκείνων που… δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό υπονομεύοντας τα συναλλακτικά ήθη. Το βάρος αυτής της πολιτικής θα επωμισθούν τελικά, σημειώνει η ΕΕΤ, οι συνεπείς Eλληνες φορολογούμενοι.

Μια τέτοια απόφαση, αναφέρεται στη μελέτη, θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημιές στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημιά για τους μετόχους τους. Ο κυριότερος μέτοχός τους θα είναι πλέον, για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ανωτέρω ζημιές θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησής τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους Ευρωπαίους εταίρους και στο ΔΝΤ, αναφέρει η ΕΕΤ. Κατ” ουσίαν οι τραπεζίτες στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνησης πως αν επιθυμεί «οριζόντιο κούρεμα» των τραπεζικών δανείων πρέπει να… βρει τρόπο να ενισχύσει εκ νέου τις τράπεζες, πιθανότατα μέσω μιας ενισχυμένης ή νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η επιχειρηματολογία της Ενωσης κατά του «οριζόντιου κουρέματος» στηρίζεται και στο γεγονός ότι μόνο ο μισός ελληνικός πληθυσμός έχει σήμερα δάνεια και το 80% αυτών εξυπηρετούνται εγκαίρως. Σημειώνει εξάλλου τις εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) που υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων οι 400.000 αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, αυτό που δεν λέει η Eνωση Ελληνικών Τραπεζών είναι ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να «ανακουφίσει» τους συνεπείς δανειολήπτες που εξυπηρετούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους και για τους οποίους επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον. Τι γίνεται με τους δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο και εν μέσω κρίσης έχουν βρεθεί να έχουν απολέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους; Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, και μόνον όταν δεν εξυπηρετείται το δάνειο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί δανειολήπτες σταματούν την αποπληρωμή του δανείου κι εφόσον καταστεί ληξιπρόθεσμο μόνον τότε οι τράπεζες συζητούν το ενδεχόμενο ρύθμισης, δηλαδή μικρότερης δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιστωτικές κάρτες, το πραγματικό επιτόκιο των οποίων είναι τοκογλυφικό και ξεπερνά το 20%.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον «Τειρεσία», η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ζητάει, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την κατάργηση της οριζόντιας απαγόρευσης έκδοσης νέου μπλοκ επιταγής σε περίπτωση σφράγισης επιταγής λόγω υπολοίπου.

Αντ’ αυτού του μέτρου ζητάει να περάσει στις τράπεζες η αξιολόγηση και η τελική απόφαση για τη χορήγηση ή όχι επιταγών μετά τη σφράγιση επιταγής, βάσει πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη.

17/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου