Σελίδες

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

To ευρώ σε άνοδο, η ευρωζώνη σε ύφεση | Εφημερίδα των συντακτών

To ευρώ σε άνοδο, η ευρωζώνη σε ύφεση | Εφημερίδα των συντακτών



To ευρώ σε άνοδο, η ευρωζώνη σε ύφεση

Το κοινό νόμισμα σκαρφάλωσε στο 1,36 δολλάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν όντως αυτή η ανάκαμψη είναι βιώσιμη η πρόκειται απλά για… παλίρροια κερδοσκοπία

Του Μπάμπη Μιχάλη

Το ευρώ ξεπέρασε χθες το πρωί τα 1,36 δολάρια χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Παράλληλα εκτοξεύτηκε και πάνω από τα 126,09 γεν καταγράφοντας ρεκόρ 2 ½ ετών έναντι του γεν.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτήν την πορεία για το κοινό νόμισμα πέρσι τέτοια εποχή, όταν η ευρωζώνη βυθιζόταν στη δίνη της κρίσης χρέους και αρκετοί προέβλεπαν τη διάλυσή της.

Σημείο καμπής για το ευρώ αποτέλεσε αναμφίβολα η απόφαση της ΕΚΤ πριν από λίγους μήνες να στηρίξει με απεριόριστες αγορές ομολόγων το χρέος των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Από τα τέλη Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σκιαγράφησε για πρώτη φορά αυτήν τη στήριξη, το ευρώ εκτοξεύτηκε. Οσο οι ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος εξανεμίζονταν στις αγορές τόσο αυτό δυνάμωνε, επιτυγχάνοντας τελικά σε αυτό το διάστημα άνοδο μεγαλύτερη του 25% έναντι του γεν και 12% έναντι του δολαρίου.

Η επιστροφή του ευρώ συνοδεύτηκε με ταυτόχρονη εκτόξευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε υψηλά διετίας -με αυτό της Φρανκφούρτης να φλερτάρει μάλιστα με το ιστορικό του ρεκόρ- αλλά και με συνολικές εισροές 93 δισ. ευρώ από τα ιδιωτικά κεφάλαια στην περιφέρεια του ευρωπαϊκού Νότου τους τελευταίους 4 μήνες.

Η ραγδαία άνοδος ευρώ, ευρωπαϊκών μετοχών και κρατικών ομολόγων του υπερχρεωμένου ευρωπαϊκού Νότου προβληματίζει όμως. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως αυτή η ανάκαμψη του κοινού νομίσματος είναι βιώσιμη ή πρόκειται απλά για το ανοδικό κύμα μιας παλίρροιας που φέρνει κέρδη στους κερδοσκόπους και που γρήγορα θα αντιστραφεί.

Τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης πάντως δεν είναι σε θέση να στηρίξουν τη συνέχεια αυτής της ανόδου. Παρά τις αυξανόμενες, τις τελευταίες ημέρες, εξαγγελίες από Μπαρόζο, Ρομπάι, Ρεν και άλλους επιφανείς πολιτικούς της Ε.Ε. ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την ευρωπαϊκή οικονομία, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προηγούμενες προβλέψεις του και βλέπει πλέον ύφεση στην ευρωζώνη 0,2% φέτος. Είναι άραγε δυνατή η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η ευρωζώνη θα βιώνει την ύφεση;

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε πριν από λίγες ημέρες για ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο του 2013, κάτι όμως που δείχνει αβέβαιο με δεδομένο το σημερινό εύθραυστο διεθνές περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησαν πρόσφατα για τις αρνητικές επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις εξαγωγές προς το εξωτερικό της ευρωζώνης, δηλαδή για το 50% του συνόλου των εξαγωγών των χωρών-μελών.

Για την ώρα βέβαια η Γερμανία αντέχει. Το ισχυρότερο ευρώ δεν βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της. Οχι όμως και τις γαλλικές ή τις ιταλικές εξαγωγές, οι οποίες -σύμφωνα με την Deutsche Bank- χάνουν σε ανταγωνιστικότητα όταν η ισοτιμία του ευρώ ξεπερνά τα 1,16 και τα 1,22 δολάρια αντίστοιχα.

Μετά απ’ όλα αυτά τελικά ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα παραπάνω συνολικού ύψους 93 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια που εισέρρευσαν στην περιφέρεια της ευρωζώνης, το μεγαλύτερο μέρος επενδύθηκε σε ρευστούς τίτλους που μπορούν να πουληθούν γρήγορα αν κάτι αλλάξει.

Τυχαίο επίσης δεν είναι και το γεγονός ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ και οι κινήσεις των υπόλοιπων νομισμάτων αναθέρμαναν αυτόν τον μήνα τον τζίρο στις αγορές συναλλάγματος εκτοξεύοντάς τον 50% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012.
03/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου