Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ-ΤΡΟΙΚΑΣ «Κόκκινη γραμμή» τα νέα εισπρακτικά μέτρα


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ-ΤΡΟΙΚΑΣ

«Κόκκινη γραμμή» τα νέα εισπρακτικά μέτρα

«Κόκκινη γραμμή» τα νέα εισπρακτικά μέτρα
Οι δυσλειτουργίες της φορολογικής διοίκησης, με την τρόικα να επιζητεί τη μέγιστη δυνατή αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, και η αναποτελεσματικότητα φορολογικών επιβαρύνσεων (ΦΠΑ στην εστίαση) εξετάστηκαν μεταξύ των άλλων στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Το κομβικό ζήτημα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και των ενδεχόμενων απολύσεων παραπέμφθηκε για την αυριανή συνεργασία που θα έχουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση επεκτάθηκε σε οκτώ ζητήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013 (ύφεση), στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (οργανογράμματα, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.
«Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το ζήτημα της απασχόλησης- ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «αναποτελεσματικά» όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση.
Όσον αφορά στο πρόβλημα της ανεργίας οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν ότι έχει πάρει σοβαρές κοινωνικές σημείωσαν όμως ότι οι δράσεις για τον περιορισμό της δεν πρέπει να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.
Για το θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, όπως επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ.
Η ελληνική πλευρά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αυριανή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την
κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014.
Την Τετάρτη, θα έχουν νέα σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα, ενώ να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει αύριο στο Eurogroup και μεθαύριο στο Ecofin. Εκεί όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για το θέμα των απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου