Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Λαβύρινθος το περιουσιολόγιο


Του Στέφανου Κυρίτση
Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Να και κάτι στο οποίο όλα τα κόμματα συμφωνούν: η χώρα πρέπει να αποκτήσει περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων. Από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι μετοχές, ομόλογα και έργα τέχνης. Το περιουσιολόγιο αποτελεί πλέον δέσμευση και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενσωμάτωσε την εξαγγελία στο πρόγραμμα του κόμματός του για την ασκούμενη φορολογική πολιτική. Υποτίθεται ότι το περιουσιολόγιο προωθείται και από την τρικομματική κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι η σπάνια ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων δεν αρκεί. Παρά το γεγονός ότι όλοι θέλουν, το σχέδιο παραμένει στα χαρτιά.
  1. Οι τράπεζες δεν έχουν ανοίξει δίαυλο αποστολής των καταθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση έχει θεσπιστεί με νόμο από το 2010. Εχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις αλλά οι τράπεζες επικαλούνται τεχνικές δυσκολίες. Από την άλλη, το ΣΔΟΕ ακόμη και δημόσια διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ζητάει (και μάλιστα με εισαγγελική εντολή) να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων για φοροδιαφυγή και οι τράπεζες να ανταποκρίνονται (σε έντυπη μορφή, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο) με καθυστέρηση μηνών.
  2. Η ηλεκτρονική βάση με τα ακίνητα είναι ελλιπής και γεμάτη λάθη. Δεν υπάρχει καμία εικόνα για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων και γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει νέα ηλεκτρονική καταγραφή, για την ολοκλήρωση της οποίας θα απαιτηθούν μήνες. Από την άλλη, αυτήν τη στιγμή υπάρχει εισηγητική έκθεση νομοσχεδίου κατατεθειμένη στη Βουλή, μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι έχει υπάρξει «κερκόπορτα» στο ηλεκτρονικό Ε9. Η εισηγητική έκθεση (την οποία είχαν αποκαλύψει οι «6μέρες») αναφέρει ότι ιδιοκτήτες σκοπίμως διέγραφαν ακίνητα από τη μερίδα τους για να μην πληρώνουν φόρο ακινήτων. Το τραγελαφικό είναι ότι είχαν νόμιμα πρόσβαση στα αρχεία της εφορίας και μπορούσαν απλώς με τους κωδικούς του Taxis να κάνουν παρεμβάσεις χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσουν τι και πώς.
  3. Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το αν θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Για «αναπτυξιακούς» λόγους, το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαιρέσει από το «πόθεν έσχες» τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή, ακόμη και σήμερα, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να αποδείξει πού βρήκε τα χρήματα για να αποκτήσει μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. Θα διατηρηθεί αυτή η εξαίρεση; Δεν θα ενσωματώνονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στη μερίδα του καθενός; Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφανθεί ούτε επί αυτού του θέματος.
  4. Υπάρχουν και περιουσιακά στοιχεία οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν εντελώς άγνωστοι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών. Τα περιεχόμενα των θυρίδων, τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα δεν έχουν «ταυτότητα» ιδιοκτήτη. Θα ζητηθεί να δηλωθούν μέσω μιας δήλωσης «απογραφής» περιουσιακών στοιχείων; Και σε αυτό το ερώτημα ζητείται απάντηση.

-------------------------------------------------------
Παράταση για τους καταθέτες εξωτερικού


Και πέραν της 20ής Μαρτίου θα μπορούν όσοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους. Αρκεί να εξασφαλίσουν την απαραίτητη έγκριση του εφόρου. Με εγκύκλιο του Γιώργου Μαυραγάνη έγινε γνωστό ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω της οποίας οι καταθέτες εξωτερικού θα μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των ποσών που μετέφεραν, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 20 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, «στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι με αιτήσεις τους ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των οικείων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ, επειδή δεν μπορούν να τα συγκεντρώσουν έγκαιρα λόγω καθυστέρησης εκ μέρους τρίτων (π.χ. τραπεζών), οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ παρακαλούνται να εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά και να χορηγούν τη σχετική παράταση, εφόσον το κρίνουν απολύτως απαραίτητο».


-----------------------------------------------
Το ΣΔΟΕ ελέγχει 240 εφοριακούς

Τα περιουσιακά στοιχεία ελεγκτών, εφοριακών και προϊσταμένων διευθύνσεων τόσο στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όσο και στο ΣΔΟΕ –συνολικά 240- θα ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές. Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την τρόικα (ναι, και αυτό η τρόικα έπρεπε να μας το πει), υπέγραψε την απόφαση που προβλέπει «ξεσκόνισμα» του «πόθεν έσχες» στις συγκεκριμένες κατηγορίες υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, αφορά:
  • Οσους ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
  • Οσους ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές διευθύνσεις που προαναφέρθηκαν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Για τη διενέργεια των ελέγχων του «πόθεν έσχες» ο υπουργός Οικονομικών θα παραλάβει εμπιστευτικό πρόγραμμα από την αρμόδια υπηρεσία ενώ κριτήριο θα είναι το «φορολογικό ενδιαφέρον» αλλά και το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.
Οι εφοριακοί –όπως και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι- υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Ωστόσο, αυτές μέχρι τώρα συσσωρεύονταν σε ντουλάπες και σε συρτάρια, χωρίς ποτέ να έχουν ελεγχθεί επί της ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου