Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Με «ηλεκτρονικό φακέλωμα» οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων


Έντυπη Έκδοση 

Με «ηλεκτρονικό φακέλωμα» οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

Νομιμοποίηση πολεοδομικών υπερβάσεων σε κτήρια που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια και τακτοποίηση αυθαιρέτων με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 ή 40 χρόνια, και στις δύο περιπτώσεις με την καταβολή εφάπαξ προστίμου σε έως 48 δόσεις, θα προβλέπει το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οσοι έχουν ήδη τακτοποιήσει κάποια αυθαιρεσία για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα, αρκεί να τη δηλώσουν στην «ταυτότητα του κτηρίου» χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμοΟσοι έχουν ήδη τακτοποιήσει κάποια αυθαιρεσία για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα, αρκεί να τη δηλώσουν στην «ταυτότητα του κτηρίου» χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμοΠαράλληλα, θα καθιερωθεί στην πράξη το «φακέλωμα» παλαιών και νέων ακινήτων με την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής «ταυτότητας του κτηρίου».
Οι ειδικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχουν αναλάβει με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, να ολοκληρώσουν με ταχύτατους ρυθμούς, εντός του Μαρτίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, αξιοποιούν ως κεντρικό μηχανισμό εφαρμογής της νέας πολεοδομικής πολιτικής την «ταυτότητα του κτηρίου».
Το μέτρο αυτό προβλέφθηκε από το Ν. 3843/10 για τις τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων και εκκρεμεί η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του. Η ταυτότητα του κτηρίου, της οποίας το κόστος δημιουργίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, θα ισχύει για δέκα χρόνια και ακολούθως θα ανανεώνεται.
Με όλα τα δεδομένα
Ειδικότερα, προβλέπεται για τις νέες οικοδομές αλλά και για όσα ακίνητα θα εντάσσονται πλέον στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του κτηρίου (αρχιτεκτονικά σχέδια, τοπογραφικά διαγράμματα, φωτογραφίες, συμβόλαια κ.λπ.) από τη φάση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
Το υλικό αυτό, σε καθιερωμένες φόρμες, με τη μορφή CD και ευθύνη του μηχανικού, θα υποβάλλεται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δημιουργώντας το ηλεκτρονικό αρχείο του κτηριακού αποθέματος της χώρας, το οποίο θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους φορείς. Πληροφορίες που η διασταύρωσή τους θα οδηγεί αμέσως στον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων. Παράλληλα, βεβαίως, δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων για την άσκηση φορολογίας επί των ακινήτων.
Οι βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι:
** Κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβάσεων, ώστε να διακρίνονται οι δυνατότητες τακτοποίησης ή νομιμοποίησης καθεμιάς από αυτές.
* Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, οι οποίες είναι:
1 Για αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα προβλεφθεί στο νέο νόμο μια εφάπαξ και τελική ρύθμιση για ένα κλειστό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, π.χ. τριμήνου, μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν τακτοποίηση με την καταβολή προστίμου, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Ν. 4014/11, και με αντάλλαγμα την τακτοποίηση για διάστημα 30 ή 40 ετών. Οσοι δεν μπουν στη ρύθμιση μετά το πέρας της προθεσμίας θα είναι εκτεθειμένοι σε υψηλά πρόστιμα και τα ακίνητά τους θα κρίνονται κατεδαφιστέα.
2 Για αυθαιρεσίες οι οποίες βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κτηρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, δηλαδή μια ρύθμιση ανάλογη με εκείνη της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.
3 Για τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (πέργκολες, περιφράξεις, δώματα κ.λπ.). Και για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, ο μηχανισμός τακτοποίησης θα γίνει με το νέο νόμο μόνιμος και θα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση έναντι της τακτοποίησης που ισχύει σήμερα.
** Η διαδικασία νομιμοποίησης θα έχει ως εξής: Για τις μεν πολύ μικρές πολεοδομικές παραβάσεις θα αρκούν η καταβολή του παραβόλου (το ίδιο που καταβάλλεται και σήμερα μέσω του Ν. 4014/11) και η δήλωση της «τακτοποιημένης» παρανομίας στην ταυτότητα του κτηρίου για να γίνεται η πλήρης νομιμοποίηση της πολεοδομικής υπέρβασης. Για τις «μεσαίες» παραβάσεις, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το προβλεπόμενο πρόστιμο και κατόπιν να δηλώσει το χώρο στην ταυτότητα του κτηρίου.
** Οσοι έχουν ήδη τακτοποιήσει κάποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του Ν. 4014/11 ή του 3843/10, για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα, θα αρκεί να τη δηλώσουν στην ταυτότητα του κτηρίου χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμο.
Διευκολύνσεις
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ προσανατολίζονται σε ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις των ιδιοκτητών, ενώ αποκλείουν μείωση των προστίμων και των παραβόλων τακτοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε κύκλο τριβών και διεκδικήσεων της διαφοράς από τους ιδιοκτήτες που ήδη εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Αξιοσημείωτο είναι ότι και με το νέο νομοσχέδιο δεν θα δίνεται δυνατότητα τακτοποίησης ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτήρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28/7/11, όπως επίσης σε κτήρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Πήραν την κατηφόρα οι εισπράξεις από τις νομιμοποιήσεις

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επισπεύδονται οι προετοιμασίες του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, με στόχο να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαρτίου, για τους εξής δύο σοβαρούς λόγους:
** Σημειώνεται κάμψη στην εφαρμογή του μέτρου των τακτοποιήσεων και υστέρηση στις εισπράξεις εσόδων. Σε διάστημα 17 μηνών μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/11 για τα αυθαίρετα, τα έσοδα από την καταβολή παραβόλων και ειδικού προστίμου είναι μόνο 785 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα από παράβολα και πρόστιμα άνω των 2 δισ. ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες η εισροή εσόδων είναι πολύ μειωμένη. Ειδικότερα, στη διάρκεια του 2012 εισπράχθηκαν τον Ιούνιο 54 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο 42 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο μόλις 26 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ τους Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο περί τα 30 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012, οπότε τα έσοδα ήταν 123 εκατ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τον φετινό Ιανουάριο κατατέθηκαν 18.000 αιτήσεις, ενώ από την 1η ώς τις 20 Φεβρουαρίου μόνο 9.000 αιτήσεις.
* Κινδυνεύει να καταπέσει στο ΣτΕ το θεσμικό οικοδόμημα της τακτοποίησης και νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Σχετική προσφυγή εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στα μέσα Φεβρουαρίου και αναμένεται απόφαση μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι νομικοί εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κτιστεί νόμιμα και θίγονται από τις πολεοδομικές παραβάσεις έθεσαν ζήτημα παραβίασης των αρχών του Συντάγματος για τον ορθολογικό σχεδιασμό, την ισότητα και το κράτος δικαίου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχή εξυπηρέτηση από το κράτος του πελατειακού συστήματος που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και προσβάλλει τους νομοταγείς πολίτες.
Η εκπρόσωπος του Δημοσίου ζήτησε από την Ολομέλεια του ΣτΕ να αλλάξει την αυστηρή νομολογία της για τα αυθαίρετα, συνδέοντας την τακτοποίηση με τα έσοδα του «πράσινου ταμείου», τονίζοντας παράλληλα ότι επιδιώκεται η κάλυψη δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, επισήμανε ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το Ν. 1337/83 και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου