Είτε χρεοκοπία, είτε επώδυνη διαχείριση
Λευκωσία: Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Σε κατάσταση σοκ και πανικού βρέθηκαν από το πρωί οι Κύπριοι όταν έγιναν γνωστά τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Eurogroup σχετικά με τη διάσωση της οικονομίας του νησιού.
Χιλιάδες κόσμου σε όλες τις πόλεις σχημάτισαν ουρές έξω από τα ΑΤΜ προκειμένου να αποσύρουν τα λεφτά τους, κάτι που φυσικά δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα σε ότι αφορά το λεγόμενο κούρεμα των καταθέσεων αφού ήδη οι σχετικοί λογαριασμοί είχαν ήδη «κλειδωθεί». Οι Βρυξέλλες ονομάζουν το μέτρο «τέλος καταθέσεων» με πρόδηλο στόχο να αφαιμάξουν όσα μπορούν κυρίως από τους ρώσους μεγαλοκαταθέτες.
Η εισφορά αυτή θα είναι εφάπαξ και θα ανέρχεται σε 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,99% για ποσά πέραν αυτού. Η οργή του κόσμου είναι πασιφανής ενώ τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ αντέδρασαν ήδη αρνητικά, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως την Κυριακή ή την Δευτέρα.
Πάντως μέχρι την Τρίτη όταν θα επαναλειτουργήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να παρθεί απόφαση με τις ψήφους στη Βουλή να είναι ακριβώς μοιρασμένες, από 28 ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και άλλοι τόσοι τα υπόλοιπα κόμματα. Απόψε ο πρόεδρος θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αύριο Κυριακή θα έχει σειρά επαφών με κορύφωση την ενημέρωση της Βουλής ενώ παράλληλα θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Στο μεταξύ, με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή πλευρά οδηγήθηκε στη λήψη της απόφασης για κούρεμα.
Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, είπε ο Πρόεδρος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων του τύπου «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»: Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τις ακόλουθες συνέπειες:
1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.
2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.
5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Η δεύτερη επιλογή ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης, Ο Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου