Σελίδες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του


Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν αυτές τις ημέρες σχετικά με την πληρωμή του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσε το υπουργείο Οικονομικών φαινόταν ότι προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου. Το σχέδιο προέβλεπε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες:
1. Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ελεύθερους επαγγελματίες).
2. Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%).
3.Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα καταβάλουν όποιο ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις. Δηλαδή, το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.
4. Όσοι δεν εξοφλήσουν τον φόρο εμπρόθεσμα, η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων.
5. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.
6. Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ. Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων δείχνουν ότι σήμερα ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.
Μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν από τον επιχειρηματικό κόσμο,  με την προσφιλή του μέθοδο το υπουργείο ανέκρουσε πρίμα και έδωσε στην δημοσιότητα μία «άτυπη ενημέρωση», που ουσιαστικά μάζευε πίσω τα όσα είχε αφήσει να διαρρεύσουν και μάλιστα παρουσίαζε μια ρόδινη αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, προσπαθώντας να μας πείσει ότι η αλλαγή που ευαγγελίζεται είναι υπέρ του φορολογούμενου, αφού θα έχει μικρότερη επιβάρυνση , 1% αντί 2% που είναι σήμερα με την μέθοδο της απόδοσης του 40% με την δήλωση και του υπολοίπου σε δύο δόσεις. Έριξε λοιπόν το τυράκι αλλά δεν έκανε κουβέντα για την φάκα, των ποινικών διώξεων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι είτε είναι βαθειά αναξιόπιστο ή ότι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, σε ότι αφορά τα έσοδα από το ΦΠΑ και όχι μόνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχέδιο που παρουσίασε, εκτός από το θετικό σημείο που αφορά την απεμπλοκή της κατάθεσης της δήλωσης ΦΠΑ , από την πληρωμή της, οδηγεί σε χιλιάδες προβλήματα στην αγορά.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένη θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σήμερα αν  καταθέσουμε μια δήλωση ΦΠΑ στο taxis και δεν την πληρώσουμε στην ημερομηνία της (συνήθως 26 του μήνα), αυτή απορρίπτεται από το σύστημα και θεωρείται ως μην κατατεθειμένη.
Από το 2006 ακόμη ο λογιστικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητούσε την αποδέσμευση της κατάθεσης της δήλωσης από την πληρωμή της.
Έτσι οι υπόχρεοι θα κατέθεταν κανονικά την δήλωση, το δημόσιο θα ήξερε το ποσό και ο φορολογούμενος θα μπορούσε να εξοφλήσει την δήλωση ανάλογα με τις δυνατότητες του.
Σήμερα βέβαια αυτό το έργο είναι πολύ επικίνδυνο, όπως και αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, διότι υπάρχει η ποινικοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σημαίνει ότι αν κάποιος δεν εξοφλήσει τον ΦΠΑ μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που αυτός θα καταστεί ληξιπρόθεσμος, τότε έχει σίγουρη την ποινική δίωξη.
Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του.
Το θέμα όμως δεν ήταν και δεν είναι μόνο να πάρουμε μέτρα για την πληρωμή του ΦΠΑ, κάτω από την απειλή της ποινικής δίωξης.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς ρευστότητας, η μη πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τα δημοσιονομικά μας.
Μία από τις κύριες  ευθύνες, η αντικατάσταση του ρευστού από επιταγές. Την μέθοδο αυτή εφαρμόζουν τα μεγάλα μαγαζιά και οι αλυσίδες λιανικής και όχι μόνο, πληρώνοντας με 8μηνές και 10μηνές επιταγές δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Εκείνοι που εισπράττουν το μετρητό να πληρώνουν με επιταγές και οι προμηθευτές τους  να μην αποδίδουν το ΦΠΑ.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΦΠΑ δεν είναι αντικείμενο της συναλλαγής, αλλά ένας φόρος που εισπράττεται από την επιχείρηση για να αποδοθεί από αυτήν στο κράτος. Ο επιτηδευματίας και οι επιχειρήσεις είναι ο μεσάζων, ο εισπράκτοράς του ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή για λογαριασμό του κράτους.
Το ΦΠΑ λοιπόν πρέπει να αποδίδεται άμεσα στο κράτος, αφού ο τελικός καταναλωτής, το πληρώνει στην επιχείρηση.
Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό;
Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων να υποβάλλουν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. κάθε μήνα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην συγκεντρώνονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο τρίμηνο, ποσά που δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ο φορολογούμενος.
Ο Φ.Π.Α. τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού. Για το λόγο αυτό απαιτείται ειδική ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται σε οποιοδήποτε διακανονισμό (επιταγές, συναλλαγματικές, κ.λπ.) η αξία του Φ.Π.Α.
Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό Φ.Π.Α.
1. Συναλλαγές επιχειρήσεων με ιδιώτες
Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ’ όσον υπερβαίνουν το ποσό των 500,00 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή εξόφληση με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Το ήδη υπάρχον όριο (Ν. 3842/2010),  είναι 1.500,00 ευρώ.
Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας το ΦΠΑ στο ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
 
2. Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων
Όπως προαναφέρεται ο Φ.Π.Α. τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού.
Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου υποχρεούται όπως καταθέσει το Φ.Π.Α. της συναλλαγής αυτής σε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου από τη συναλλαγή μήνα.
Για τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών προτείνεται η ενεργοποίηση της διάταξης του Ν. 3842/2010 για την ηλεκτρονική διαβίβαση των εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα φορολογικά στοιχεία, αξίας άνω των 1.000,00 ευρώ και όχι τα άνω των 3.000,00 ευρώ, θα διαβιβάζονται άμεσα εφ’ όσον εκδίδονται ηλεκτρονικά ή εντός τριών εργασίμων ημερών εφ’ όσον εκδίδονται χειρόγραφα. Η μη διαβίβαση αυτών θα τιμωρείται με πρόστιμο. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων εφ’ όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000,00 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Το ήδη υπάρχον όριο των 3.000,00 ευρώ θεωρείται πολύ μεγάλο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «προσφέρουν» αυτές τις υπηρεσίες χωρίς χρέωση και ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση από την κυβέρνηση προς αυτές για την μείωση των υπέρογκων επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και των κρυφών χρεώσεων, που έχουν κριθεί καταχρηστικές από πολλά δικαστήρια.
Είναι σίγουρο ότι στα αρχικά βήματα το μέτρο θα προκαλέσει προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η αγορά, όσο αφορά την απόδοση του ΦΠΑ.
Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους  και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος.


Πηγή: Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/5213/yparhei-tropos-na-plironetai-fpa-stin-ora-toy#ixzz2NKC9o9Vj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου