Καυστικά σχόλια κατά της Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών για το σπάσιμο του «ταμπού» των καταθέσεων
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Τράπεζες κλειστές, λεφτά χάθηκαν, η εμπιστοσύνη καταστράφηκε. Το τελευταίο ταμπού της ευρωκρίσης έσπασε και τώρα αυτή φτάνει κατευθείαν στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς». Γιατί η Κύπρος, παρατηρεί η κεντροαριστερή γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, κινδυνεύει από «μοναδική περίπτωση» να γίνει απλά και μόνον η αρχή…
«Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα «πουλήσουν» τη συμφωνία ως απόρροια της μοναδικής περίπτωσης που συνιστά η Κύπρος, ακριβώς όπως έκαναν πέρυσι με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», γράφει ο βρετανικός Economist. «Εάν, όμως, ήσουν καταθέτης σε χώρα της περιφέρειας, που φαινόταν πιθανόν να χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια από την ευρωζώνη, ποια θα ήταν η εκτίμησή σου; Οτι δεν θα σου συμπεριφέρονταν ποτέ όπως έκαναν με τον κόσμο στην Κύπρο ή ότι έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, που αντανακλά τις συνεχείς απαιτήσεις των χωρών-δανειστών να μοιραστούν τα βάρη;».
«Ποιος θα πει ότι οι ισπανικές ή οι ιταλικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή το κυπριακό μοντέλο;», διερωτάται εύλογα η γερμανική Die Welt. «Κανείς δεν μπορεί να επικρίνει έναν Ισπανό επειδή προτιμά να κρατά τα λεφτά του κάτω από το στρώμα – κάτι που μπορεί μόνο να επιτείνει την κρίση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα»…
Καθοδηγούμενοι από τους Γερμανούς, οι ηγέτες της ευρωζώνης «επέλεξαν μια λύση που αποτελεί ίσως την πιο ανεύθυνη απόφαση τραπεζικής εποπτείας στον αναπτυγμένο κόσμο, από τη δεκαετία του ’30», σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, που χαρακτηρίζει την «κακοτεχνία της κυπριακής διάσωσης χειρότερη από τη Lehman Brothers»! «Αποδυνάμωσαν -ίσως καταστροφικά- τον βασικό πυλώνα που στηρίζει τον σύγχρονο τραπεζικό τομέα. Αυτός είναι η εγγύηση των καταθέσεων», γράφει. «Κάτι που εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ουσιαστικά «προσκαλεί» σε μαζικές αναλήψεις όχι μόνο στις πιο προβληματικές χώρες, όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και στη Γαλλία».
«Είναι η ώρα για σταράτα λόγια. Η έσχατη πηγή για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι η Γερμανία», καταλήγει το Forbes. «Το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο ήταν από την αρχή συνένοχο στη διόγκωση ορισμένων από τις «φούσκες» στις πληγείσες χώρες. Τώρα όχι μόνο δεν αποδοκιμάζει τον ρόλο του, αλλά -με το να επιβάλλει λιτότητα στις εθνικές κυβερνήσεις και την άρνηση να επιτρέψει περισσότερα από τον δομικό πληθωρισμό στο ευρώ, στρίβει το μαχαίρι στις πληγές αυτών των χωρών».
«Εάν κάποιος ήθελε να τροφοδοτήσει την πολιτική τάση εξέγερσης στη Νότια Ευρώπη, αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνει», γράφει ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times. «Η μακροπρόθεσμη πολιτική ζημία αυτής της συμφωνίας θα είναι τεράστια. Βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος συνίσταται σε ένα γενικευμένο bank run (κύμα μαζικών αναλήψεων) κι όχι μόνο στην Κύπρο… Οι καταθέτες τώρα αντιλαμβάνονται ότι εάν είχε τελειώσει η κρίση, αυτό έγινε μόνον επειδή η ευρωζώνη βρήκε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης: τις αποταμιεύσεις τους»!
Για την ακρίβεια, παρατηρεί η Handelsblatt, «οι χώρες του ευρώ εφαρμόζουν ήδη σιωπηρά μια πολιτική αποκατάστασης των οικονομιών τους εις βάρος των καταθετών. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων βοήθησε στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφει σταδιακά την ισορροπία μεταξύ αποταμιεύσεων και κεφαλαιαγοράς. Οι συντάξεις πολλών πολιτών επίσης λιγοστεύουν».
«Οποιος τώρα πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να τον ενδιαφέρει η μοίρα των καταθετών στο νησί της Μεσογείου κάνει λάθος», καταλήγει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Η Κύπρος συνιστά προηγούμενο. Ο,τι γίνει εκεί, μπορεί να γίνει και αλλού. Στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, οι διασώσεις των τραπεζών επίσης οδήγησαν σε διόγκωση του δημόσιου χρέους σε πρωτοφανή επίπεδα. Επί της αρχής, ουδείς Ευρωπαίος καταθέτης θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό του υπόλοιπο θα μείνει ανέγγιχτο – ακόμη και στη Γερμανία»!
Πιο γλαφυρά, το αποτύπωσε χθες στο twitter το συντηρητικό αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations, μεταφέροντας δήλωση ανώνυμου αξιωματούχος της ευρωζώνης: «Εάν αυτό πετύχει θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Εάν όχι, τότε ποιος νοιάζεται για την Κύπρο»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου