Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Η έκκληση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη προς τους Ελληνες εφοπλιστές («υψώστε τη γαλανόλευκη στα πλοία σας») αλλά και η βεβαιότητά του, ότι με την απλοποίηση των διαδικασιών για την εγγραφή πλοίων στο νηολόγιο, που παρουσίασε χθες σε μια εορταστική εκδήλωση στο πλοίο «Liberty», προσέκρουσαν στη διστακτικότητα του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμη.
«Για να έρθουν τα πλοία στην ελληνική σημαία πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με την ΠΝΟ», ήταν η απάντησή του στο υπουργικό κάλεσμα, προκαλώντας αμηχανία τόσο στον ίδιο τον υπουργό όσο και στους παρευρισκομένους. «Συνυπογράφουμε όλα αυτά που είπε ο υπουργός, και για το νομοσχέδιο και για το όραμά του για την ελληνική σημαία, αλλά το θέμα είναι πολύπλοκο και πολύ σοβαρό» ανέφερε ο Θ. Βενιάμης και πρόσθεσε πως για να φέρουν τα πλοία τους στην ελληνική σημαία χρειάζεται να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος με την ΠΝΟ, τους ναυτεργάτες και τους αξιωματικούς.
Αλλιώς του βγήκε
Δηλώσεις, που κυριάρχησαν στη χθεσινή εκδήλωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προετοίμαζε καιρό, καθώς μετά το τέλος της το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε όχι τόσο στο νέο νηολόγιο, που πράγματι σαν έργο είναι σημαντικό, αλλά στο τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ όταν μιλούσε για διάλογο με την ΠΝΟ.
Αλλοι έλεγαν ότι ο διάλογος αυτός θα αφορά τα εργασιακά των ναυτεργατών και άλλοι τη ναυτική εκπαίδευση, καθώς πάγια θέση των εφοπλιστών είναι ότι υπάρχει έλλειψη Ελλήνων αξιωματικών για τα πλοία της ποντοπόρου, λόγος για τον οποίο τάσσονται και υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ναυτικών σχολών. Η ερώτηση μάλιστα του Θ. Βενιάμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «αν έρθουν αύριο εκατό αιτήσεις για ελληνική σημαία μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;» κατέδειξε ότι κύριο θέμα του διαλόγου που επιδιώκεται να γίνει με την ΠΝΟ θα είναι η ναυτική εκπαίδευση.
Μειώθηκαν οι υπογραφές
Κατά τ” άλλα ο Κ. Μουσουρούλης τόνισε πως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οκτώ στα δέκα πλοία ελληνικών συμφερόντων έφεραν την ελληνική σημαία, σήμερα στα 4 πλοία ελληνικών συμφερόντων μόνο 1 φέρει τη σημαία μας, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις μέσω των οποίων καταργούνται οι χρονοβόρες χειρόγραφες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την εγγραφή ενός πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο.
Με το νέο σύστημα, οι 34 υπογραφές από τα τρία συναρμόδια υπουργεία (από το Ναυτιλίας οι 6 γίνονται 3, από το Οικονομικών οι 24 σε 3 και από το Ανάπτυξης οι 4 σε 3) που χρειάζονταν μέχρι σήμερα για την έγκριση της αίτησης νηολόγησης πλοίου, τώρα μειώνονται σε 9, ενώ ο χρόνος έκδοσης των εγκριτικών πράξεων από 5-6 μήνες κατεβαίνει στις 10 μέρες (εκτός του χρόνου δημοσίευσης του ΦΕΚ).
Δημιουργείται ειδική υπηρεσία μιας στάσης στο υπουργείο Ναυτιλίας για την υποδοχή και διαχείριση αιτήσεων νηολόγησης όπως επίσης και ηλεκτρονική υπηρεσία με βάση δεδομένων όπου θα μπορεί να υποβάλλεται και να παρακολουθείται μια αίτηση νηολόγησης.
ch.papastath@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου