Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Uber alles το βρόμικο χρήμα Η Γερμανία του «Πάνω απ' όλα» βρίσκεται πιο ψηλά από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών -«πλυντηρίων» με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες


Έντυπη Έκδοση 

Uber alles το βρόμικο χρήμα

Η Γερμανία του «Πάνω απ' όλα» βρίσκεται πιο ψηλά από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών -«πλυντηρίων» με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες
Τελευταία ενημέρωση: 
ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ θέση από την Κύπρο είναι οι Ευρωπαίοι... επικριτές της για διαφθορά. Σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο οίκο ερευνών Basel Institute on Governance, η Γερμανία που εμφανίζεται τιμητής των πάντων καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών που ενέχονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες.
Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκουΗ Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκουΟ ελβετικός οίκος θεωρείται ο εγκυρότερος διεθνώς σε θέματα αξιολόγησης αυτών των ζητημάτων, καταρτίζοντας κάθε χρόνο τον σχετικό πίνακα με 144 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τις χώρες «υψηλού βαθμού», «μεσαίου» και «χαμηλού βαθμού». Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου κατατάσσεται στην 49η θέση, η Γερμανία στην 68η, η Ολλανδία στην 109η, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τη... δακτυλοδεικτούμενη Κύπρο που βρίσκεται στην 114η θέση.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γερμανία είναι 46 θέσεις υψηλότερα της Κύπρου και, παρά τις περισσότερες οικονομικές...σκιές που έχει, βρίσκεται σε θέση κατηγόρου.
Η Γερμανία είναι -τουλάχιστον σε θέματα χρεών- ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα.
Αυτό δήλωνε ο Albrecht Ritschl μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο «Der Spiegel» (26/1/2012). Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας (στο LSE) θύμισε στον συμπατριώτη του δημοσιογράφο πως η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α' Παγκόσμιου Πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια δανειακή πυραμίδα, η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Φρόντισαν οι ΗΠΑ
Αλλά και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μη θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις ώς τη μελλοντική επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Η βεβιασμένη σύμφωνα με την εκτίμηση και Γερμανών αναλυτών (λ.χ. του Wolfgang Munchau) ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών κόστισε 3 τρισ. ευρώ σε μεταφορές πληρωμών. Αποτέλεσε δε τη μεγαλύτερη περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρησης στον κόσμο. Ηταν ένα ρεκόρ που τώρα είναι έτοιμο να καταρριφθεί από τη γερμανοποίηση του ευρώ.
Και όμως, όπως παραδέχθηκαν αρκετοί Γερμανοί αρθρογράφοι και αναλυτές, το μεγαλύτερο «πάρτι» έγινε με αφορμή την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Από τις 3 Οκτωβρίου 1990 και για περίπου δύο χρόνια εφαρμόστηκε ένα σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-εκποίησης υποδομών, οργανισμών και παγίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μέσω της περιβόητης Treuhand, με παράλληλη μεταφορά «κρυφών κεφαλαίων» της ανατολικογερμανικής Stasi σε κεντρικές αλλά και περιφερειακές τράπεζες (Landesbank) της ενιαίας πλέον Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου