Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΔΝΤ: Σημάδια ύφεσης... αλά 1930 «Η επένδυση μειώνεται και η απασχόληση συνεχίζει να φθίνει»


Ηλεκτρονική Έκδοση 

Ευρωζώνη σε αδιέξοδο

ΔΝΤ: Σημάδια ύφεσης... αλά 1930

«Η επένδυση μειώνεται και η απασχόληση συνεχίζει να φθίνει»
Τελευταία ενημέρωση: 
Μήνυμα προς τις χώρες της Ευρωζώνης ότι πρέπει να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει για τη δημοσιονομική προσαρμογή έστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα επιμείνει στην πολιτική λιτότητας. Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τάχθηκε και ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακά μέτρα προκειμένου να μην πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα.
Ο Ντέιβιντ ΛίπτονΟ Ντέιβιντ ΛίπτονΟ Ντ. Λίπτον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λονδίνο, τόνισε ότι η Ευρώπη “εξακολουθεί να πρέπει να υιοθετήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης”. Όπως εκτίμησε “αυτή η διαδικασία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη, όμως είναι κατορθωτή”.
Κάνοντας λόγο για "κίνδυνο να πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα", κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους να "δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης".
"Η επένδυση μειώνεται και η απασχόληση συνεχίζει να φθίνει" σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες χώρες σ' αυτό που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει "ανάκαμψη σε τρεις ταχύτητες" της παγκόσμιας οικονομίας, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι "η επιλογή δεν είναι απλή ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη", αλλά πως οι ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους πρέπει να βεβαιωθούν πως οι δημοσιονομικές πολιτικές τους είναι "ευνοϊκές για την ανάπτυξη".
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη "λίγο περιθώριο ελιγμών για περαιτέρω χαλάρωση, με δεδομένο ότι συγκρατούνται οι πληθωριστικές πιέσεις" και πως είναι πιθανό να χρειαστούν “επιπλέον μη συμβατικά μέτρα και δράση πάνω στην τραπεζική ένωση”.
Πιο ελαστικός εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών,  Όλι Ρεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών τους, αλλά - μετά τη μερική ανάκτηση της αξιοπιστίας τους στις αγορές - επιβραδύνουν πλέον τον ρυθμό της προσαρμογής.
Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την Τετάρτη τις νέες του προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,5% φέτος και 1,6% το 2014.
Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στη Γαλλία την οποία απέφυγε να επικρίνει για τη μη επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα λέγοντας πως “γνωρίζουμε ότι η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορεί” για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου