Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ίσως να ενταχθούν στις 48 δόσεις και όσοι "έχασαν" παλαιότερη ρύθμιση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 Όλες οι απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο - Ποιοι δικαιούνται 48 δόσεις και ποιοι όχι


Ίσως να ενταχθούν στις 48 δόσεις και όσοι "έχασαν" παλαιότερη ρύθμιση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013

Όλες οι απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο - Ποιοι δικαιούνται 48 δόσεις και ποιοι όχι


Η κυβέρνηση και η τρόικα δρομολογούν με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος ρυθμίσεων των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι δύο κατηγοριών: μία έκτακτη για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2012 και μία μόνιμη για τις οφειλές που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ή πρόκειται να δημιουργηθούν από την 1η-1-2013 και μετά.
Η ρύθμιση για τα χρέη που προέκυψαν μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει μορφή μιας «τελευταίας ευκαιρίας» για τους οφειλέτες. Όσοι υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από οποιονδήποτε φόρο, από οποιοδήποτε τέλος κι από οποιανδήποτε εισφορά υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις αλλά και με υπερβολικά υψηλές πρόσθετες επιβαρύνσεις, που θα έχουν την μορφή τόκων!
Η ρύθμιση για τα νέα χρέη που δημιουργούνται από την 1η-1-2013 θα επιτρέπει πλέον την εξόφληση των οφειλομένων το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Το money-money.gr αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τις παγίδες των νέων ρυθμίσεων απαντώντας σε 10 καίρια ερωτήματα που θέτουν ήδη εκατομμύρια οφειλέτες:
1. Ποια ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν με τα νέα μέτρα που συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα;
Με τα νέα μέτρα, είναι δυνατό να ρυθμιστούν με πολύ ευνοϊκούς όρους όσα χρέη βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 31η-12-2012 τόσο προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη που βεβαιώνονται και καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά θα ρυθμίζονται με όρους δυσμενέστερους όχι μόνο σε σύγκριση με τους όρους που προβλέπονται για τη ρύθμιση των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2012 αλλά και σε σύγκριση με τους όρους υπό τους οποίους τα νέα αυτά χρέη μπορούν να ρυθμιστούν αυτή τη στιγμή βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
2. Πώς μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη προ του 2013;
Η ρύθμιση για τα προ του 2013 χρέη είναι έκτακτη. Κάποιοι τής έχουν δώσει ήδη την ονομασία «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας». Προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία υπαγωγής, η οποία λήγει στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και η τρόικα, με τη ρύθμιση αυτή:
-Τα χρέη των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος. Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα μιας τέτοιας ρύθμισης θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του δυσχέρεια. Η δυνατότητα της ρύθμισης αυτής θα παρέχεται και σε φυσικά πρόσωπα τα οποία οφείλουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεών τους, οι οποίες έχουν κλείσει, εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τους συγκεκριμένους φόρους ή τις συγκεκριμένες εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
-Οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, καθώς επίσης και οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ποσού, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, θα μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Και οι οφειλές αυτές θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
3. Στην έκτακτη ρύθμιση ή «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι οφείλουν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012;
Όχι. Από τη νέα έκτακτη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 και έχουν υπαχθεί γι’ αυτές σε παλαιότερες ρυθμίσεις, τις οποίες εξυπηρετούν με συνέπεια.
4. Συμφέρει όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να τις εγκαταλείψουν τώρα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση που είναι ευνοϊκότερη;
Τώρα πλέον που έχει δρομολογηθεί η διαδικασία προώθησης της νέας ρύθμισης οι οφειλέτες αυτοί δεν μπορούν να διακόψουν τις ρυθμίσεις στις οποίες υπάγονται για να ενταχθούν στη νέα που είναι ευνοϊκότερη. Αν το πράξουν θα ζημιωθούν διπλά: θα χάσουν τα όποια ευεργετήματα προβλέπει η ρύθμιση στην οποία έχουν ήδη υπαχθεί και ταυτόχρονα δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.
5. Όσοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση;
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 οφειλές τους. Από κει και πέρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι τέθηκαν εκτός παλαιότερων ρυθμίσεων μέχρι τις 31-3-2013.
6. Ποιες ακριβώς οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με την έκτακτη ρύθμιση;
Όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ και τα Τελωνεία, καθώς επίσης και οι οφειλές από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και μπορούν να ρυθμιστούν υπάγονται, ειδικότερα:
- Φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που προέκυψαν από δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2012. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν φόροι για εισοδήματα μέχρι και του έτους 2011.
- Χρέη από ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2011.
- ΦΠΑ που βεβαιώθηκε και έπρεπε κανονικά να έχει καταβληθεί μέχρι και το τέλος του 2012. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται μη καταβληθείσες οφειλές ΦΠΑ που αφορούν σε φορολογικές περιόδους οι οποίες έληξαν το αργότερο μέχρι 30-9-2012 εφόσον οι υπόχρεοι ήταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία β’ κατηγορίας, καθώς επίσης και μη καταβληθείσες οφειλές ΦΠΑ οι οποίες αφορούν φορολογικές περιόδους που έληξαν μέχρι 30-11-2012, εφόσον οι υπόχρεοι ήταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία γ’ κατηγορίας.
- Φόροι Μισθωτών Υπηρεσιών που βεβαιώθηκαν και έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι και τις 28-12-2012.
-  Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης για καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, προϊόντα καπνού, που έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.
- Τέλη ταξινόμησης οχημάτων, που βεβαιώθηκαν έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.
- Χρέη από φόρους δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 28-12-2012.
- Χρέη από Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των ετών 2008 και 2009 και από έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία για το έτος 2009.
- Χρέη από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) των ετών 2011 και 2012 που μεταφέρθηκαν από τη ΔΕΗ στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τις 30-11-2012.
- Λοιπές κατηγορίες φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ που βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 28-12-2012.
- Πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων και χρέη προς τις ΔΕΚΟ που βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.
7. Μέχρι πόσες μηνιαίες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί χρέος μέχρι 5.000 ευρώ, το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο μέχρι 31-12-2012 και οφείλεται από φυσικό πρόσωπο;
Όπως προαναφέραμε, η ρύθμιση δεν προβλέπει για τα χρέη αυτά ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Ωστόσο, όπως επίσης αναφέραμε, θα προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης, το οποίο πιθανότατα θα καθοριστεί στα 25 ευρώ. Το γεγονός αυτό από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν ένα χρέος 5.000 ευρώ συμφωνηθεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των 25 ευρώ, τότε το συνολικό χρέος θα μπορεί να εξοφληθεί σε 200 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 16 χρόνια και 8 μήνες! Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.


Πηγή: Όλες οι απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο - Ποιοι δικαιούνται 48 δόσεις και ποιοι όχι | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9090/oles-oi-apantiseis-gia-ti-nea-rythmisi-gia-hrei-sto-dimosio-poioi-dikaioyntai-48-doseis#ixzz2QolnGiUk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου