Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Μόνο όσοι δεν έχουν χρέη θα αποφεύγουν την ομηρία» | Εφημερίδα των συντακτών

«Μόνο όσοι δεν έχουν χρέη θα αποφεύγουν την ομηρία» | Εφημερίδα των συντακτών


«Μόνο όσοι δεν έχουν χρέη θα αποφεύγουν την ομηρία»

Επιμένει στην ορθότητα των πολιτικών λιτότητας η Ανγκελα Μέρκελ

«Τους μηχανισμούς διάσωσης τους δημιουργήσαμε γιατί κανένας πιστωτής στον κόσμο δεν ήταν πρόθυμος να δώσει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμα στη χώρα ξεπερνούσε το 13%»

Του Παντελή Βαλασόπουλου

Mόνον τα κράτη που δεν θα έχουν χρέη θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την ομηρία των αγορών και των τραπεζών. Αυτό πιστεύει η καγκελάριος Μέρκελ και γι’ αυτό θεωρεί σωστές τις πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.Τις παραπάνω απόψεις εξέφρασε σε συζήτηση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» και την παρακολούθησαν 600 αναγνώστες της.

“Kαθήκον της πολιτικής”

Οπως είπε η Μέρκελ, «δεν επιτρέπεται μια τράπεζα να κρατά ομήρους μια ολόκληρη κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό είναι κεντρικό καθήκον της πολιτικής να αλλάξει την πορεία με την οποία συσσωρεύονται οικονομικά χρέη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδεσμευτούμε ως κράτη και ως πολιτικοί από την εξάρτησή μας απέναντι στις τράπεζες είναι να μη δημιουργούμε πια χρέη».

Η ίδια εκτιμά ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι ώστε να μειωθούν δραστικά τα δημοσιονομικά χρέη των κρατών της ευρωζώνης.

«Πρώτα από όλα -σημειώνει- αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα ήμασταν ανεξάρτητοι από τις διεθνείς αγορές. Δεύτερον, γιατί οι τράπεζες έχουν πάντα την τάση να πωλούν τα κρατικά ομόλογα προτού δώσουν πιστώσεις στην οικονομία μιας χώρας. Κι αυτό κάνει πολύ δύσκολο χώρες που έχουν υψηλά χρέη να βρουν ρευστό στις αγορές». Οσο για το πού βρισκόμαστε τη στιγμή αυτήν ως ευρωζώνη, η καγκελάριος δήλωσε: «Από προνοητικότητα, δεν είπα ποτέ ότι η κρίση αυτή βρίσκεται στο τέλος, αλλά μόνον ότι έχουμε διανύσει ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου. Υπάρχουν ακόμη πολλά περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνουμε».

Οσο για τους στόχους της στην ευρωπαϊκή πολιτική, η καγκελάριος πιστεύει ότι το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό και προσθέτει: «Για εμένα το σημαντικό ερώτημα είναι το πού θα βρίσκεται η Ευρώπη σε 10 με 30 χρόνια σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο; Θα συγκαταλεγόμαστε ακόμη στις ηπείρους από τις οποίες αναμένει κανείς κάτι νέο, συναρπαστικό, ακόμη και εφευρέσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχτεί μια ευημερία υψηλού επιπέδου ή θα μείνουμε πίσω;»

Σε ό,τι αφορά τις εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και των κοινωνιών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η καγκελάριος πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική έχει γίνει σήμερα αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής.

Και σχετικά με την Ελλάδα και το θέμα κρατικού χρέους συμπληρώνει: «Οταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με εφικτό και λογικό για τις χώρες τρόπο. Δεν απαιτούμε οι χώρες να πληρώσουν αμέσως τα παλαιά τους χρέη. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους μηχανισμούς διάσωσης τους δημιουργήσαμε γιατί κανένας πιστωτής στον κόσμο δεν ήταν πρόθυμος να δώσει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμα στη χώρα ξεπερνούσε το 13%».









24/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου