Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι νέες διατάξεις για τις υπερωρίες των εργαζομένων


Με το άρθρο 80 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου 'Αντιµετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρµοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας', απλοποιείται η διαδικασία νομιμοποίησης της υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή για τη νομιμοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση.
Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στο χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί, προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων.

Η διαδικασία αυτή, η οποία δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να  μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Τέλος προβλέπεται υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη.



Άρθρο 80 Ψηφισθέντος νομοσχεδίου

1 Α. Η προβλεπόμενη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη.

Β. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών».

Γ. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται.

Δ. Στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες:
α) το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού, β) η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας, γ) η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση,
δ) η ημερομηνία πραγματοποίησης της υπέρβασης,
ε) η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης,
στ) η υπογραφή του εργαζόμενου.

Ε. Για κάθε εργαζόμενο που θα διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι απασχολείται υπερωριακώς χωρίς η απασχόλησή του αυτή να είναι καταχωρημένη κατά τα ανωτέρω στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.

ΣΤ. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με
το άρθρο 24 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.

Με υπουργική απόφαση δύναται να ρυθμίζεται κάθε όρος και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας κάθε άλλη αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει.

2. Οι σειρές ένατη έως δέκατη τέταρτη της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3996/2011 αντικαθίστανται ως εξής:
«, το οποίο διατίθεται κυρίως στην προώθηση και ενίσχυση των δράσεών του και την καταβολή εξόδων κίνησης και μετακίνησης όσων διενεργούν ελέγχους και συμμετέχουν στην εν γένει εκπλήρωση της αποστολής του Σ.Ε.Π.Ε..»

3. Στο τέλος του άρθρου 24 «Τροποποιήσεις του ν. 4052/2012» του νομοσχεδίου προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Στην παρ. 2 του άρθρου 128 του ν. 4052/2012 (Α΄41) προστίθεται περίπτωση γ΄ως εξής:
«όποιος παραβιάζει την απόφαση περί προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της ΕΠΑ, που του έχει επιβληθεί, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και με χρηματική ποινή».






Με το άρθρο 80 απλοποιείται η διαδικασία νομιμοποίησης της υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή για τη νομιμοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση. Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στο χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί, προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων. Η διαδικασία αυτή, η οποία δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να  μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
Τέλος προβλέπεται υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη.
2. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 14 στις σειρές ένατη έως δέκατη τέταρτη του ν. 3996/2011, προκειμένου να εξαλειφθεί η υποχρέωση καταβολής και κάλυψης εξόδων προβολής έργου του Σ.ΕΠ.Ε., ενδυνάμωση της επικοινωνιακής του πολιτικής καθώς και της πρόσθετης αμοιβής από ποσοστό που παρακρατείται σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.3996/2011 από τις διοικητικές κυρώσεις του άρ. 24 του ν. 3996/2011 ως έσοδο του Σ.ΕΠ.Ε., διατιθέμενο πλέον για την προώθηση και ενίσχυση των δράσεων του και ειδικότερα για την καταβολή εξόδων κίνησης και μετακίνησης σε όσους διενεργούν και συμμετέχουν στη διενέργεια ελέγχων του Σ.ΕΠ.Ε., ήτοι στους Επιθεωρητές Εργασίας και στους ήδη συμμετέχοντες στην εν γένει εκπλήρωση της αποστολής του Σ.ΕΠ.Ε για την πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου