Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Το υπ. Οικονομικών θα ελέγξει εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που κινδυνεύουν με παραγραφή Ξεσκονίζουν 200 χιλ. ακίνητα


Έντυπη Έκδοση 

Το υπ. Οικονομικών θα ελέγξει εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που κινδυνεύουν με παραγραφή

Ξεσκονίζουν 200 χιλ. ακίνητα

Στο μικροσκόπιο τα Ε9, οι δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων μεγάλης αξίας
Τουλάχιστον 200.000 φακέλους ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραμένουν ανέλεγκτες από το 2010 και κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους. Το υπουργείο καλεί τους χιλιάδες ιδιοκτήτες να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ελεγκτές της Εφορίας.
Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα έντυπα Ε9, οι δηλώσεις ΦΑΠ και δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνει βάσει κριτηρίων επικινδυνότητας, για να διαπιστωθεί εάν κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής, αλλά και αν μπορούν να φέρουν λεφτά στα κρατικά ταμεία.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν:
* Ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων μεγάλης αξίας, που βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της παραγραφής των 10 ετών.
* Υποθέσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
* Μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων σε ακριβές περιοχές της χώρας.
Το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι ελεγκτές περιλαμβάνει τη διασταύρωση της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν με το φόρο που πληρώθηκε, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ηδη ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει προχωρήσει στη συγκρότηση πενταμελούς ομάδας εργασίας, η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται για έλεγχο οι υποθέσεις φορολογίας ακινήτων.
Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 20 Ιουλίου και να υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και στους αναπληρωτές προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Έντυπη Έκδοση 

Αντικειμενικές στα μέτρα της αγοράς και της τρόικας

Το νέο μηχανισμό υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών επιθυμεί να έχει έτοιμο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να τον παρουσιάσει στην τρόικα όταν έρθει, τον επόμενο μήνα, στην Αθήνα.
Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα πρέπει έως τον Ιούλιο να έχει παραδώσει το νέο μηχανισμό για τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα πρέπει να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Αυτό σημαίνει ότι στην κτηματαγορά, όπου ήδη η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική, θα έρθουν τα πάνω κάτω, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλη απόκλιση.
Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός είναι έτοιμος έως τον Ιούλιο, οι νέες τιμές δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν στην αγορά πριν από το 2014. Και αυτό γιατί υπηρεσιακά στελέχη τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων είναι τέτοιες που ευνοημένοι θα ήταν όσοι έχουν σπίτια σε ακριβές περιοχές και θα επιβαρυνθούν όσοι ζουν σε φθηνότερες περιοχές.
Οπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι στα ακριβά προάστια έχουν σχεδόν παγώσει οι αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα οι εμπορικές τιμές να παρουσιάζουν κάθετη πτώση. Αντίθετα, σε φθηνότερες περιοχές γίνονται κάποιες μικρές συναλλαγές, με συνέπεια οι εμπορικές τιμές να διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα..
Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής από φέτος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντιπροτείνει να υπάρξει οριζόντια μείωση σε όλες τις αντικειμενικές τιμές, στη λογική της μείωσης του ΕΕΤΗΔΕ, έως ότου επανέλθει η αγορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ώστε οι υπηρεσίες να προλάβουν μέχρι το τέλος του 2013 να συγκεντρώσουν αξιόπιστα στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου