Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ο μεγάλος εμπαιγμός των «φτωχών» με το χαράτσι της ΔΕΗ


Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 10:15

Ο μεγάλος εμπαιγμός των «φτωχών» με το χαράτσι της ΔΕΗ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο μεγάλος εμπαιγμός των «φτωχών» με το χαράτσι της ΔΕΗ
Ολόκληρη «παράσταση» έστησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά την ψήφιση του «πολυνόμου» με τον οποίο επιβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χαράτσι της ΔΕΗ.
Γράφει:  

Η ΔΗΜΑΡ, κατέθεσε τροπολογία για την εξαίρεση των φτωχών από τον φόρο, ο υπουργός Οικονομικών την αποδέχτηκε με χαρά αλλά κράτησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να καθορίσει –με υπουργική απόφαση- το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η απαλλαγή. Τώρα λοιπόν που θα δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση, οι φτωχοί θα καταλάβουν ποιοι τους δουλεύουν και ποιοι όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήριο για την εξαίρεση από το χαράτσι θα αποτελέσει το φορολογητέο εισόδημα. Όποιος εμφανίζει φορολογητέο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (περίπου 6500 ευρώ για τον εργένη και 12.000 ευρώ για τον παντρεμένο) θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενώ όποιος το υπερβαίνει θα πληρώνει κανονικά. Τι σημαίνει όμως φορολογητέο εισόδημα; Είτε το πραγματικό, είτε το τεκμαρτό. Όποιο είναι μεγαλύτερο. Με τον τρόπο όμως που είναι διατυπωμένος ο φορολογικός νόμος, το τεκμαρτό εισόδημα ξεκινάει από τις 3000 ευρώ για τον εργένη και από τις 5000 ευρώ από τον παντρεμένο.
Πάνω σε αυτό το ποσό, προστίθενται τα τεκμήρια των σπιτιών και των αυτοκινήτων και των υπόλοιπων τεκμηρίων (σ.σ ακόμη και η αποπληρωμή δανείων αποτελεί τεκμήριο με τον καινούργιο νόμο). Κάτι που σημαίνει πρακτικά, ότι τεκμαρτό εισόδημα 6000 ευρώ, έχουν οι περισσότεροι φτωχοί είτε έχουν πραγματικό εισόδημα είτε όχι.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στην πράξη, οι περισσότεροι φτωχοί θα πληρώσουν και θα χάσουν το δικαίωμα της απαλλαγής λόγω των τεκμηρίων. Το μόνο στο οποίο θα μπορούν να προσβλέπουν, είναι στην καταβολή του χαρατσιού σε περισσότερες δόσεις κάτι που θα φανεί και αυτό από το περιεχόμενο της τελικής υπουργικής απόφασης.
Η παγίδα, στήνεται για δημοσιονομικούς λόγους. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φτωχοί που έχουν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους, υπερβαίνουν τα 1,2 εκατομμύρια όταν ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών, ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να εξαιρέσουν τον έναν στους τέσσερις, έστω και αν αυτοί είναι φτωχοί; Θα το δούμε στην πράξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου