Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Περιουσιακό "φακέλωμα" φέρνει η ρύθμιση χρεών στην εφορία


Περιουσιακό "φακέλωμα" φέρνει η ρύθμιση χρεών στην εφορία

 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:39

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα πλήρες περιουσιακό και εισοδηματικό προφίλ θα πρέπει να γνωστοποιούν στην εφορία όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο. Στο προφίλ αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται όχι μόνο εισοδήματα και ακίνητα αλλά και οι αριθμοί των τραπεζικών λογαριασμών, οι μετοχές, και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη.

Αυτό μεταξύ άλλων ορίζεται στις δυο αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης και αφορούν τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις λεπτομέρειες των δυο ρυθμίσεων για τα χρέη προς το δημόσιο (χρέη βεβαιωμένα έως 31/12/2012 η πρώτη και χρέη από 1/1/2013 και εφεξής για τη δεύτερη).

Όσον αφορά την πρώτη ρύθμιση η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για τμηματική εξόφληση οφειλών που βεβαιώθηκαν έως και την 31/12/2012 η σχετική απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πρέπει να συνοδεύεται από πάγια τραπεζική εντολή εξόφλησης της μηνιαίας δόσης.

-Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις εφόσον το ποσό της οφειλής ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Έκπτωση από προσαυξήσεις

-Με εφάπαξ καταβολή έως και την 30.6.2013, οι οφειλέτες απαλλάσσονται  κατά ποσοστό 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

-Κατά 40% εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2014,
-Κατά 35% εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2015,
-Κατά 30% εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2016,
-Κατά 25% εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2017.

 -Για ποσά οφειλής κάτω των 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να ανέλθει στις 100 με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση την 31.12.2013.

-Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως:
*5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ και πάντως όχι κάτω των 15 ευρώ,
*6%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 500 ευρώ και μέχρι 1.000 ευρώ.
*7%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ και μέχρι 1.500 ευρώ,
*10%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ και μέχρι 2.000 ευρώ,
*20%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ και μέχρι τις 5.000 ευρώ
*και 30%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.

-Στην περίπτωση ρύθμισης χρέους σε περισσότερες από 48 δόσεις ο οφειλέτης δεν έχει καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις.

-Το ελάχιστο ποσό δόσης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

-Υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες οφειλές έως 31/12/2012. Ακόμη κι αν η ημερομηνία καταβολής του ήταν εντός του 2013. Για παράδειγμα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2012 που βεβαιώθηκε για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο αλλά δεν πληρώθηκε η δόση που έληγε τον Φεβρουάριο του 2013.

-Μπορούν να υπαχθούν επίσης ρυθμισμένες οφειλές των οποίων οι όροι πληρούνται εφόσον επιλεγεί αριθμός δόσεων μικρότερος ή ίσος από αυτές που απομένουν.

-Δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση οφειλές που έχουν ρυθμιστεί παλαιότερα εφόσον η παλαιότερη ρύθμιση «χάθηκε» μετά την 26η Απριλίου 2013 καθώς και οι οφειλές φορολογούμενων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή.

-Το αργότερο έως την 31/7/2013 πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση.

Προϋποθέσεις

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να κάνει κάποιος χρήση της ρύθμισης. Ειδικότερα:

-Θα πρέπει να προκύπτε αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.

-Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

-Να είναι ενήμεροι για όφειλες μετά την 1η/1/2013 (δηλαδή είτε να έχουν εξοφλήσει φόρους που βεβαιώθηκαν μετά την 1η/1/2013 ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που θα αναλυθεί παρακάτω).

Αναλυτικό «φακέλωμα»

-Οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο ή ταχυδρομικά στην εφορία ή το τελωνείο αναλυτική δήλωση ακίνητης και κινητής περιουσιακής κατάστασης με στοιχεία όπως μετοχές, δικαιώματα σε ακίνητα, αριθμός τραπεζικών λογαριασμών (IBAN), στοιχεία ιδιόκτητων ΙΧ, εισοδήματα, απαιτήσεις από τρίτους και άλλες υποχρεώσεις (π.χ. καταβολή διατροφής, κ.ά.)

-Αιτήσεις για ρύθμιση χρέους από 75.000  και πάνω θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης οικονομικής φερεγγυότητας η οποία θα μπορεί να συνταχθεί από ορκωτό λογιστή, ελεγκτή, φοροτεχνικό ή δικηγόρο.

-Σε περιπτώσεις χρέους άνω των 300.000 ευρώ η εφορία ή το τελωνείο μπορεί να ζητήσει διασφάλιση της οφειλής με προσημειώσεις ακινήτων ή άλλων εισοδημάτων, εγγυητική επιστολή τράπεζας και περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων.

-Η ρύθμιση χάνεται εφόσον ο οφειλέτης καθυστερήσει για δυο ή περισσότερες φορές στην καταβολή μιας δόσης, δεν υποβάλει δηλώσεις φόρων ή δημιουργήσει άλλα χρέη προς την εφορία.

-Το επιτόκιο με το οποίο ρυθμίζεται η οφειλή είναι το αναχρηματοδοτικό επιτόκιο της ΕΚΤ (σήμερα 0,25%) προσαυξημένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 8,25%. Το επιτόκιο είναι το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

-Τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης χρέους από τις 14 Ιουνίου 2013 και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις από τις 20 Ιουνίου 2013. Έως και τις 18 Ιουλίου 2013 η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (π.χ. εφορία, τελωνείο) και οι καταβολές διενεργούνται στην ίδια υπηρεσία.

Πάγια Ρύθμιση

Προσομοιάζει στην έκτακτη ρύθμιση ενώ περιλαμβάνει ορισμένες διαφορές. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

-Εφαρμόζεται για οφειλές που βεβαιώθηκαν μετά την 1η/1/2013 και μπορούν να εξοφληθούν.

-Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε 12 και σε έκτακτες περιπτώσεις βεβαίωσης φόρων, π.χ. κληρονομίας, μπορεί να φτάσει τις 24.

-Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ απαιτείται έκθεση οικονομικής ευρωστίας από φοροτεχνικό ή δικηγόρο.

-Για χρέος άνω των 150.000 ευρώ μπορεί να ζητηθεί προσημείωση περιουσιακού στοιχείου, εγγυητική επιστολή κ.ά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013.

Οι φορολογούμενοι μέχρι και να τεθούν σε ισχύ οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους με βάση όσα ισχύουν τώρα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με βάση αυτόν οι εφορίες δίνουν με σχετική ευκολία 15 – 20 δόσεις ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της οφειλής και χωρίς λεπτομερή εξέταση της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου