Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 09:43
Δέκα (νέα μέτρα) και να …καίνε
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «ραντεβού» του Ιουνίου με την τρόικα και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων αλλά και για τη «δημοσιονομική τρύπα» που θα εμφανιστεί στη διετία 2015-2016, μας θυμίζουν ότι ο κύκλος των νέων μέτρων δεν έχει κλείσει.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Ο κατάλογος, για μια ακόμη φορά είναι μακρύς και περιλαμβάνει:
1. Αύξηση του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τριπλασιασμό του ενώ η όποια επιβάρυνση θα έρθει να προστεθεί στο πρόσθετο κόστος από την αναθεώρηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει και της απελευθέρωσης της αγοράς.
2. Ενιαίος φόρος ακινήτων. Τα μαντάτα θα τα μάθουμε το καλοκαίρι με το νομοσχέδιο για το φόρο κεφαλαίου. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα επιβληθεί φόρος στα αγροτεμάχια και με ποιον τρόπο θα γίνει ο υπολογισμός του, αλλά και ποια θα είναι η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλο αφορολόγητο που θα απαλλάξει τη «μαρίδα» έχει σχεδόν αποκλειστεί ενώ προβλέπεται ότι η κλίμακα θα περιλαμβάνει συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,15-0,2% και θα φτάνουν μέχρι το 1,5%.
3. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, είναι επίσης στην ατζέντα παρά τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν και μειώσεις. Στις φθηνότερες περιοχές, οι αναπροσαρμογές θα γίνουν προς τα πάνω και η αύξηση των αντικειμενικών θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν πάνω από 20 φόροι με κυριότερο τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα «φουσκώσει» πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.
4. Τέλος επιτηδεύματος και για το 2015-2016. Υποτίθεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο αλλά η τρόικα ζητάει την παράτασή του μέχρι τη λήξη του μνημονίου ως μέτρο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015-2016. Πρόκειται για το γνωστό «650άρι» που πληρώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
5. Εισφορά αλληλεγγύης μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Αντίστοιχη είναι η επιχειρηματολογία και για την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Η εισφορά που φέτος θα υπολογιστεί και επί των τόκων των καταθέσεων, θα μείνει στη ζωή μας μέχρι και το 2016.
6. Κόβεται το ΕΚΑΣ σε 120.000 δικαιούχους λόγω αλλαγής των κριτηρίων. Ένα μέτρο ψηφισμένο αλλά όχι ενεργοποιημένο. Με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, άλλαξαν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ και από το 2014, οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα μειωθούν περίπου κατά 120.000.
7. Περαιτέρω μείωση στο εφάπαξ λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Άλλο ένα μέτρο που θα ενεργοποιηθεί το 2014. Θα αλλάξει η μέθοδος υπολογισμού του εφάπαξ ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Θα είναι ένας ακόμη κύκλος μείωσης του εφάπαξ ενόψει του οποίου μάλιστα, πολλοί σπεύδουν από τώρα να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.
8. Αύξηση εισιτηρίων. Το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να εξαλείψει τα ελλείμματα με την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής αλλά τα αποτελέσματα θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο με ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυξήσεις της τάξεως του 25%.
9. Εισφορά αλληλεγγύης και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Η τεράστια τρύπα στα οικονομικά του ΟΑΕΕ θα φέρει μέτρα. Το αν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στους επιτηδευματίες, το αν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή το αν θα επανέρθει η διάταξη για (νέα μείωση των συντάξεων ακόμη και κατά 35% (η διάταξη είχε ενσωματωθεί στον τελευταίο νόμο αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή) θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
10. Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων. Ένα ακόμη καυτό θέμα το οποίο θα ανοίξει πολύ σύντομα, είναι η λίστα με τους εκατοντάδες φόρους υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει, ποιοι από τους φόρους θα καταργηθούν (κάτι βέβαια που θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση αυτών που τους εισπράττουν όπως είναι για παράδειγμα, ασφαλιστικά ταμεία ) και ποιοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου