Η Γερμανία, η Φινλανδία και οι υπόλοιπες χώρες του σκληρού πυρήνα κέρδισαν από τα ομόλογα και τα χαμηλά επιτόκια ενώ γλίτωσαν από τους μεγάλους μπελάδες μιας διάλυσης της ευρωζώνης
Του Μπάμπη Μιχάλη
Σεντ δεν έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής από την τσέπη τους οι φορολογούμενοι της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας για τα ύψους 400 δισ. ευρώ προγράμματα διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Αντίθετα, οι κυβερνήσεις τους έχουν κερδίσει ήδη τεράστια ποσά, τόσο από τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα των χωρών της περιφέρειας όσο από και το φτηνότερο κόστος δανεισμού που απολαμβάνουν τα τελευταία 3,5 χρόνια λόγω της μεγάλης πτώσης των επιτοκίων.
«Δεν χάσαμε ούτε ένα σεντ όλον αυτόν τον καιρό… Χωρίς να το επιδιώκει η Φινλανδία ωφελήθηκε πάρα πολύ από την κρίση…» ομολογεί στο πρακτορείο Reuters ο Μάρτι Σάλμι, επικεφαλής διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών. Πέρυσι η Κεντρική Τράπεζα της Φινλανδίας κέρδισε 227 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Ανάλογα κέρδη, 187 εκατ. ευρώ, είχε και το 2011 ενώ φέτος αυτά προβλέπεται να αγγίξουν τα 360 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από την κρίση χρέους έχει και η Γερμανία, που είδε το επιτόκιο δανεισμού της από τις αγορές να υποχωρεί την τελευταία διετία περισσότερο από 2%.
Μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz εκτιμά ότι λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από 3,39% στο 1,18%), μεταξύ 2010 και 2012 το γερμανικό Δημόσιο εξοικονόμησε 10,2 δισ. ευρώ. Μια άλλη μελέτη του οικονομικού ινστιτούτου IFW διαπιστώνει ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και της στροφής των επενδυτών χαρτοφυλακίου στην ασφάλεια των γερμανικών μετοχών και ομολόγων ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας εξοικονόμησε 8,6 δισ. ευρώ το 2011. Το IFW εκτιμά ότι τα αντίστοιχα οφέλη προσέγγισαν πέρυσι τα 9,6 δισ. ευρώ και θα είναι ακόμη μεγαλύτερα φέτος. Η Allianz προβλέπει έτσι ότι το συνολικό όφελος για τη Γερμανία από τις διαφορές των επιτοκίων θα αγγίξει τα 67 δισ. ευρώ. Ποσό που είναι αρκετό για τη μείωση του γερμανικού δημοσίου χρέους κατά 3%.
Πλύση εγκεφάλου
Τα κέρδη αυτά δεν έκαναν πάντως τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά να σταματήσουν την πλύση εγκεφάλου των ψηφοφόρων τους με το γνωστό δηλητήριο ότι «οι σκληρά εργαζόμενοι Βορειοευρωπαίοι βάζουν τα χρήματά τους για να σωθούν οι άσωτοι τεμπέληδες του ευρωπαϊκού Νότου». Παρότι αυτή η αντίληψη αποδεικνύεται και από τα νούμερα πια λάθος, οι πολιτικοί δεν δείχνουν καμία διάθεση να τη διορθώσουν. Στον διαχωρισμό που παράγει αυτή η αντίληψη άλλωστε στηρίζουν τη σημερινή εκλογική τους δύναμη κόμματα όπως το φινλανδικό αντιευρωπαϊκό True Finns.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια 52,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010, η χώρα μας δεν έχει λάβει άλλα χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ολα τα άλλα προγράμματα διάσωσης τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων χωρών χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές μέσω του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπολογίζουν μάλιστα ότι ακόμη και αν καμία από τις χώρες του Νότου δεν αποπλήρωνε κάποια από τα δάνειά της η εναλλακτική λύση –η διάσπαση της ευρωζώνης δηλαδή- θα κόστιζε περισσότερο.
Ενδεικτική η μελέτη του Berteslmann Foundation νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, που διαπιστώνει ότι αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, το ΑΕΠ της θα σημείωνε πτώση 0,5% ετησίως μεταξύ 2013 και 2025. Δηλαδή η Γερμανία θα έχανε σε αυτά τα 13 χρόνια 1,2 τρισ. ευρώ ή το 50% της σημερινής της οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου