Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Mπλοκάρισμα» on line στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 09:34

«Mπλοκάρισμα» on line στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
 «Mπλοκάρισμα» on line στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος για το «μπλοκάρισμα» των τραπεζικών καταθέσεων φορολογουμένων οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.
Γράφει:  
Συζητήσεις, σε τεχνικό επίπεδο, διεξάγονται ήδη ανάμεσα σε στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Τειρεσίας ΑΕ από την πλευρά των τραπεζών. Ο σκοπός, είναι πολύ συγκεκριμένος: να έχει η εφορία την τεχνική δυνατότητα να στέλνει εντολή δέσμευσης του ποσού της οφειλής του οφειλέτη ηλεκτρονικά, και αυτομάτως να «μπλοκάρεται» το υπόλοιπο του λογαριασμού σε όλες τις τράπεζες. Σε δεύτερη φάση, μέσω της ίδιας οδού, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ακόμη και να κατάσχει το ποσό της οφειλής.
«Κλειδί» για το μπλοκάρισμα, θα αποτελεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Για οφειλέτες οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκδίδει εντολή δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού. Το μήνυμα θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις τράπεζες και την ίδια στιγμή θα δεσμεύεται το ποσό. Δηλαδή, αν κάποιος έχει υπόλοιπο 5000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό και χρωστάει 2000 ευρώ στην εφορία, από τη στιγμή που το χρέος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης θα μπορεί να διαχειριστεί τα 3000 ευρώ του τραπεζικού του λογαριασμού. Από τη στιγμή που θα ληφθούν οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, θα ξεκαθαρίσουν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου όπως:
1.       Ύστερα από πόσες ημέρες η δέσμευση του ποσού θα μετατρέπεται σε κατάσχεση
2.       Αν ο οφειλέτης έχει πολλούς λογαριασμούς, σε ποιον θα γίνεται η δέσμευση (πιθανότατα στον λογαριασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο)
3.       Τι θα πρέπει να κάνει ο οφειλέτης για να αποδεσμεύει τον λογαριασμό του
Η διαδικασία της δέσμευσης, δεν είναι καινούργια για το υπουργείο Οικονομικών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι με την αλλαγή που προωθείται, θα «αυτοματοποιηθεί» και δεν θα απαιτείται να δοθεί εντολή από τον έφορο η οποία θα μεταφερθεί δια της γραφειοκρατικής οδού στις τράπεζες.
Πέραν όμως από το τεχνολογικό κομμάτι στο οποίο οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, υπάρχει και το καθαρά πολιτικό: η δημοσίευση απόφασης για μαζική και «ηλεκτρονική» δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου, μπορεί να προκαλέσει κύμα «φυγής» καταθέσεων. Οι οριστικές αποφάσεις, αναμένονται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου