Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΑΠΟ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΤΑΙΠΕΔ Ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 10.000 ακίνητα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΑΠΟ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΤΑΙΠΕΔ

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 10.000 ακίνητα

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 10.000 ακίνητα
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
vkanel@pegasus.gr
Το σχέδιο για τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών δημοπρασιών για όλα τα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία, ενώ μπορούν να πουληθούν και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, παραμένουν επί χρόνια ανεκμετάλλευτα, παρουσιάζει η «Ημερησία του Σαββάτου».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στις 17 Ιουνίου τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα « www.epublicrealestate.gr » με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους.
Αρχικά θα μπουν στο σύστημα πιλοτικά 10 ακίνητα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΗτΣ», σε πλήρη εφαρμογή το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να «ανεβάσει» περί τα 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών από τα συνολικά 73.000 που έχει στην κατοχή του.
Καταπατώνται ή μισθώνονται
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 10.000 ακίνητα
Πρόκειται κυρίως για αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ, οικόπεδα, αποθήκες, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια) αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, ακόμη και νησάκια ή νησίδες, τα οποία σήμερα είτε καταπατώνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.
Τα ακίνητα αυτά που θα μπορέσουν να μπουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία (www.epublicrealestate.gr) έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν διεκδικούνται από άλλους και οι αγοραστές τους δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή τους. Το σημαντικό αυτό project έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και υλοποιείται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) η οποία διαχειρίζεται την κρατική ακίνητη περιουσία, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η πλατφόρμα
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν τον τρόπο εφαρμογής της πλατφόρμας δημοπρασιών για τα κρατικά ακίνητα, «ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα, ηλεκτρονική αγορά ακινήτων, παράλληλα με την πραγματική κτηματαγορά, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία. Διότι, εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων που σήμερα δεν προσφέρουν τίποτε, μπορεί μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών να γίνουν και μισθώσεις, οι οποίες πολλές φορές σήμερα είναι χρονοβόρες, αδιαφανείς ορισμένες φορές και με πολλή γραφειοκρατία και κόστος.
Επίσης, μπορούν να «ανεβαίνουν» στο www.epublicrealestate.gr και μεγάλα ακίνητα τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ή που μπορούν να δοθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις». Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών μπορεί, επίσης, να γίνει το κατάλληλο εργαλείο προβολής της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και του τρόπου που αυτή αξιοποιείται, καθώς και ενημέρωσης για τα σχέδια εκμετάλλευσης που κατά καιρούς προωθεί η πολιτεία.
Πώς θα λειτουργεί
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπαίνουν τα προς εκμετάλλευση ακίνητα (για πώληση ή μίσθωση) και κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε μέρος της γης, θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τεχνικά και νομικά των ακινήτων αυτών. Μέσω ορισμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που θα καθορίσει το κράτος, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων του ενδιαφερόμενου και πιθανότατα η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της συναλλαγής.
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να «χτυπά» το ακίνητο σε μια on line διαδικασία, την οποία θα ελέγχουν ειδικοί ώστε να αποφεύγονται «κόλπα» και «στημένοι» διαγωνισμοί από τα γνωστά «κοράκια» που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς.
Οποιος προσφέρει τα περισσότερα για αγορά ή μίσθωση θα είναι και ο πλειοδότης, ο οποίος φυσικά θα καλείται να αποδείξει τη φερεγγυότητά του, οικονομική και όχι μόνο.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιήσουν ολόκληρη την αγορά, από μεσίτες μέχρι εταιρείες real estate, ενώ αίρονται μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες και κόστιζαν στο κράτος αλλά και οδηγούσαν σε απαξίωση τη δημόσια περιουσία.
Βεβαίως, όλη η διαδικασία θα περνά από διάφορες φάσεις μέχρι να φτάσουν τα ακίνητα να δημοπρατηθούν. Καταρχήν, ο αρμόδιος φορέας, η ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ, θα ενημερώνουν τους επενδυτές για την πώληση των ακινήτων. Αυτό θα γίνεται είτε με αγγελίες και προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εφημερίδες, είτε ηλεκτρονικά ή με προσωπικές επαφές.
Οι ενδιαφερόμενοι στην επόμενη φάση θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το ακίνητο. Από τους τίτλους μέχρι τον τρόπο αξιοποίησής τους, συντελεστές δόμησης, χρήσεις γης κ.λπ. Στη συνέχεια θα υποβάλονται από την πλευρά του επενδυτή τα δικαιολογητικά και οι εγγυητικές και θα ξεκινά η δημοπρασία.
Μεγαλύτερη τιμή
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη τιμή, αφού με τα «χτυπήματα» θα ανεβαίνει συνεχώς η αξία του ακινήτου. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει τιμή εκκίνησης (που βγάζει το Δημόσιο ύστερα από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών) και ο ενδιαφερόμενος ανεβάζει την τιμή, ανάλογα με το πού θέλει να φτάσει, μέχρι να υπάρξει ο τελικός πλειοδότης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην ηλεκτρονική δημοπρασία βλέπουν σε real time τις προσφορές, αλλά δεν γνωρίζουν το πρόσωπο που τις καταθέτει. Δεν χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία του επενδυτή, αρκεί να έχει σύνδεση internet απ' οποιοδήποτε σημείο της γης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι διαφανής και ισότιμη. Παράλληλα, ο χρόνος για την πώληση ή μίσθωση ενός κρατικού ακινήτου ελαχιστοποιείται, ενώ μειώνονται σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επιτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα δώσει το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο να δημοπρατήσει όχι μόνο τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, αλλά και όσα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται λόγω οφειλών στο Δημόσιο. Η μέχρι σήμερα πρακτική είχε δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: Το πρώτο είναι ότι πολλές φορές δεν γίνονταν γνωστοί οι πλειστηριασμοί στο ευρύ κοινό και το δεύτερο ότι κηρύσσονταν άγονοι, διότι οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς. Ετσι, το κράτος αναγκαζόταν να κατεβάζει τις τιμές πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία.
Ομαδοποίηση
Λίστα ανά νομό
Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα επιχειρώντας να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία ταχύτερα, οικονομικότερα και με τη μέγιστη απόδοση για το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η ομαδοποίηση ακινήτων ανά νομό, ώστε να γίνεται ευκολότερα η διαδικασία πώλησης ή μίσθωσης. Δηλαδή, σε κάθε νομό θα δημιουργείται η λίστα των κρατικών ακινήτων που υπάρχουν, θα εκδίδεται ΦΕΚ και προκήρυξη για τη διαθεσιμότητα της περιουσίας και θα υποβάλλονται οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, είτε θέλουν να τα μισθώσουν είτε να τα αγοράσουν, εφόσον αυτά πωλούνται. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη αποστολής κλιμακίων σε κάθε περιοχή της χώρας, τα οποία θα διαπραγματεύονται ξεχωριστά με κάθε ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα, γίνεται ευκολότερη η τιμολόγηση των ακινήτων, καθώς και το «ανέβασμά» τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών, όταν αυτή λειτουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου