Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την… ΕΛΣΤΑΤ

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 08:13

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την… ΕΛΣΤΑΤ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την… ΕΛΣΤΑΤ
Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch) υποβαθμίζουν τη χώρα μας σε επίπεδο ομολόγων, αποκαλύπτοντας την εικόνα που έχουν οι διεθνείς αγορές για την Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και μία άλλη υποβάθμιση σε επίπεδο θεσμών αυτή τη φορά, πολύ χειρότερη, που έρχεται εκ των έσω να διαβρώσει τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη του ελληνικού κράτους.
Γράφει:  
Η ιστορία με την ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει καρκινώματα τόσο επί κυβέρνησης Καραμανλή όσο και επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν τα στοιχεία «μαγειρεύονταν» προκειμένου να «φουσκώσουν» το έλλειμμα και να μετατρέψουν τον εκτροχιασμό του ελληνικού κράτους σε χρεοκοπία και να το οδηγήσουν να ενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σήμερα, η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ προβαίνει σε ακόμη ένα διολίσθημα. Απαιτεί από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν «δήλωση- σιωπής», με την οποία τους απαγορεύεται να καταθέτουν στοιχεία, ακόμη και αν τους ζητηθούν για έρευνες που διεξάγει η Δικαιοσύνη.
Το «λάθος» της ΕΛΣΤΑΤ
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, με ανακοινώσεις του φανερώνει το «λάθος» που συντελέστηκε εις βάρος του ελληνικού λαού. Η αναθεώρηση το 2009 του ελλείμματος από 13,4% σε 15,8% άνοιξε τον δρόμο για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την υπαγωγή της στον Μηχανισμό Στήριξης και την επιτήρησή της από την τρόικα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, που είχαν συνταξιοδοτηθεί. «Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς», σημειώνει ο ίδιος.
Σήμερα, οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζουν ένα άλλο εσωτερικό «πειθαρχικό κώδικα» με το πρόσχημα της δήλωσης τήρησης του στατιστικού απορρήτου.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αν. Γεωργίου επιχείρησε, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων της εταιρίας, να τους επιβάλλει να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν θα αποκαλύψουν στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία της Υπηρεσίας, που αφορούν στο έλλειμμα και στον τρόπο που αυτό διογκώθηκε και παραποιήθηκε, ώστε να μας οδηγήσει στην λύση του Μνημονίου και του ΔΝΤ.
Νομιμοποίηση της φίμωσης;
Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά υπόθεση σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία ασφαλώς θα χρειαστούν μαρτυρίες υπαλλήλων της.
Ποιος νόμος αναφέρει ότι η προστασία του στατιστικού απορρήτου περιλαμβάνει και έρευνες της δικαιοσύνης; Και γιατί πρέπει τα στατιστικά στοιχεία να είναι κρυφά; Μήπως για να μπορούν κάποιοι να τα εκμεταλλεύονται; Τι ισχύει με τις στατιστικές υπηρεσίες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;
Και για να πάμε το θέμα λίγο παρακάτω: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να νομιμοποιηθεί η φίμωση ανθρώπων; Να νομιμοποιηθεί η απόκρυψη στοιχείων ακόμη και όταν αφορά εγκληματικές ενέργειες; Να αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση για το ποια στοιχεία «δικαιούνται» να είναι φανερά και ποια όχι, ανάλογα πάντα με το συμφέρον της;
Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Αποτελούν προϊόν ενός αντιφιλελεύθερου και πατερναλιστικού ελληνικού κράτους που θέτει την ελευθερία υπό τη γενική επιφύλαξη του νόμου. Ενός νόμου που δυστυχώς δεν είναι πάντα ανεξάρτητος από πολιτικά οφέλη, ενώ αποπνέει συντηρητισμό και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου