Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Χ. Γκόρτσος για πλειστηριασμούς: «Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Χ. Γκόρτσος για πλειστηριασμούς: «Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα»

Χ. Γκόρτσος για πλειστηριασμούς: «Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα»
Παρά τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από βουλευτές για τους πλειστηριασμούς, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση». Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό».
Ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Γκόρτσος δέχθηκε και ερώτηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργο Βλάχο, για τον αν οι τράπεζες θα ήθελαν να κάνουν συλλογή ακινήτων, όπως έκαναν στο παρελθόν συλλογή αυτοκινήτων.
«Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών και εκεί ακόμα όπου επιτρέπονται είναι πολύ μικρός.
Οι προσωρινές διαταγές
Ο γγ της ΕΕΤ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, είπε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να ανταποκριθούν στις πολλές αιτήσεις που αναμένεται να υποβληθούν για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Είπε, επίσης, ότι η διαδικασία έκδοσης προσωρινών διαταγών για υποθέσεις δανείων είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξαλειφθεί διότι αφενός πολλές φορές προκαταλαμβάνουν την οριστική δικαστική απόφαση και αφετέρου ορίζεται δικάσιμος πολλά χρόνια, ακόμη και μέχρι το 2023.
«Ένα άλλο θέμα για το οποίο θα μπορούσα να μιλήσω πολύ, αφορά τη διάταξη του νομοσχεδίου που λέει ότι η δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε έξι μήνες. Αυτό το εξάμηνο δεν υφίσταται εν τοις πράγμασι. Πιθανόν γνωρίζετε ότι αυτό το εξάμηνο δεν υπάρχει, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από τα Ειρηνοδικεία. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα ειρηνοδικεία στην Αττική. Στην Καλλιθέα και το Ίλιον ορίζεται δικάσιμος το 2022. Στη Νέα Ιωνία η δικάσιμος πάει για το 2023. Ο νόμος μιλάει για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Εμείς θα θέλαμε αυτή η διάταξη να καταργηθεί. Αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική, η οποία είναι εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη. Επομένως, κατά τον τρόπο αυτόν, υπάρχει δυνατότητα με την πρόχειρη αυτή διαδικασία, να προκαταληφθεί η τελική απόφαση από μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται στα όρια αυτού που θέλαμε να μελετούμε κατά την εκδίκαση μιας υποθέσεως. Άρα θα θέλαμε να δούμε αυτή την προσωρινή διαταγή να εξαλειφθεί», δήλωσε ο κ. Γκόρτσος.
Οι βουλευτές κάλεσαν τον γενικό γραμματέα της ΕΕΤ να ενημερώσει την επιτροπή αν και πόσες προσωρινές διαταγές υπάρχουν υπέρ των τραπεζών, αλλά εκείνος απάντησε πως δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία.
Η αναφορά του στο καθεστώς των προσωρινών διαταγών προκάλεσε την αντίδραση μελών της επιτροπής.
«Είπατε για την προσωρινή διαταγή, για την οποία λέτε ότι θέλετε την κατάργησή της, γιατί προκαταλαμβάνει απόφαση. Αυτό είπατε στην εισήγησή σας. Δηλαδή τι; Να καταργήσουμε τα δικαστήρια και τη δυνατότητα αυτή; Ή τη δυνατότητα προσωρινής διαταγής για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό; Αυτό λέτε; Με τη διάταξη νόμου αυτή να καταργείται η προσωρινή διαταγή;», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
«Ίσως δεν έγινε κατανοητό ό,τι είπα για το θέμα της προσωρινής διαταγής. Μίλησα για το ακριβώς αντίθετο. Εκτιμώ ότι η προσωρινή επειδή εκδίδεται χωρίς αυστηρούς δικονομικούς κανόνες, δεν παρέχει την ασφάλεια δικαίου την οποία χρειαζόμαστε με βάση το δικονομικό πλαίσιο και η οποία βγαίνει με βάση μια απόφαση του δικαστηρίου. Άρα με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι μια προσωρινή διαταγή, η οποία εκδίδεται σε ένα χαλαρότερο δικονομικό πλαίσιο και μέσα σε μια μικρή διαδικασία δεν δίνει την ασφάλεια δικαίου», απάντησε ο κ. Γκόρτσος.
Επιπλέον ο γγ της ΕΕΤ τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από το 10%, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στο 20% ή και το 25%.
Ρυθμίσεις δανείων
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή, τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο και τα καθυστερούμενα στεγαστικά ανέρχονταν σε ποσοστό 20% - ενήμερα, δηλαδή ήταν τα στεγαστικά σε ποσοστό 80%. Τον Ιούνιο του 2012 τα στεγαστικά ενυπόθηκα για τα οποία οι τράπεζες έχουν κάνει ρυθμίσεις ήταν ύψους 12,38 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αφορά ρυθμίσεις 222.384 στεγαστικά δάνεια. Μεγάλος είναι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος ήταν το 2009 στο 7,5% και ο μέσος όρος στο σύνολο ήταν στο 7,7%, αλλά σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 24,5%. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ήταν 7,4% το 2009 και έφτασαν στο 21% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Είναι ενδιαφέρον, εξάλλου, το στοιχείο που ο κ. Γκόρτσος έδωσε στην επιτροπή, σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ υπάρχει μειωμένη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων. Όσοι προσέρχονται στις τράπεζες ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και όχι επενδυτικά κεφάλαια.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ είπε επίσης πως αν υιοθετούνταν η πρόταση για "κούρεμα" των δανείων σε ποσοστό 30%, θα δημιουργούνταν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις.
«Αν πηγαίναμε στη λύση που προτείνετε, με "κούρεμα" δανείων θα χρειαζόμασταν ποσά ίσως και 20 δισ. ευρώ», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου