Σελίδες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κυβερνητικό ρουσφέτι για τον Εμίρη στο νησάκι της Οξιάς Τι αλλάζει στις αρτιότητες σε πόλεις και νησιά με το αναθεωρημένο χωροταξικό του τουρισμού

Κυβερνητικό ρουσφέτι για τον Εμίρη στο νησάκι της Οξιάς

Τι αλλάζει στις αρτιότητες σε πόλεις και νησιά με το αναθεωρημένο χωροταξικό του τουρισμού

Της Μαριάννας Τζάννε
Αβάντα στην ανάπτυξη και τις μεγάλες επενδύσεις κάνει η κυβέρνηση με το αναθεωρημένο χωροταξικό του τουρισμού που επιτρέπει την δημιουργία σύγχρονων τουριστικών προϊόντων ακόμη και μέσα σε εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές. Η αρχή γίνεται με την δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών μονάδων στα εθνικά πάρκα, διάταξη με την οποία φωτογραφίζεται το ρουσφέτι της κυβέρνησης στον Εμίρη του Κατάρ που σχεδιάζει να επενδύσει στο νησάκι της Οξιάς.
Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως εθνικό πάρκο γεγονός που δημιουργούσε σοβαρές απαγορεύσεις στην αξιοποίησή της και συγκρούσεις στα αναπτυξιακού χαρακτήρα project των Αραβικών πετροδόλαρων. Με την συγκεκριμένη διάταξη, ο Εμίρης δεν έχει άλλο από το να επισπεύσει την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ξεχωρίζουν: η αύξηση της αρτιότητας από τα 15 στα 20 στρέμματα στις αναπτυσσόμενες εκτός σχεδίου περιοχές με μέγιστο αριθμό κλινών τις 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων αντίστοιχα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η αρτιότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση αυξάνεται από τα 10 στα 20 στρέμματα ενώ στα 15 στρέμματα παραμένει η δόμηση στα μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης (μικρής γεωγραφικής έκτασης, με συνεχή μείωση πληθυσμού κ.α). Αίρεται ο περιορισμός που ίσχυε για τα νησιά αυτής της κατηγορίας σύμφωνα με τον οποίο δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα νέα καταλύματα το 5% των υφιστάμενων.
Καταργείται με την σειρά της η ρύθμιση για τις αποστάσεις από τον αιγιαλό και ρυθμίζεται από σχετικό νόμο του υπουργείου Τουρισμού ενώ δίνεται η δυνατότητα μετατροπής παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων θα επιτρέπεται με ανώτατο μικτό συντελεστή δόμησης 0,10. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο του χωροταξικού, στοχεύει στον περιορισμό των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και στη συγκέντρωσή τους σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης - ΠΕΡΠΟ) και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα όπου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία κατά αναλογία 60% και 40% αντίστοιχα. Το ΥΠΕΚΑ έχει υποσχεθεί ταχύτατες διαδικασίες στο καθεστώς της ιδιωτικής πολεοδόμησης με τις ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά, όπου ο πήχης της προστασίας κατεβαίνει κάτω από τα 300 στρέμματα από 500 που ήταν. Σε αυτά επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής:
1) Για την έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05.
2) Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03.Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
3) Μείωση της επιφάνειας των νησιών από 500 σε 300 στρέμματα. Κριτήριο η απόσταση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σε καθεστώς προστασίας θα βρίσκονται όσα νησιά είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα (με τις εξαιρέσεις που προαναφέραμε).
Σε ό,τι αφορά τις ορεινές περιοχές εγκαταλείπεται η απαγόρευση για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών υποδομών. Για την κατασκευή νέων καταλυμάτων εξαλείφεται ο περιορισμός για τη χωροθέτηση των υποδομών σε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών (ή 300 μέτρων σε στάσιμους οικισμούς με συντελεστή δόμησης 0,3 και αρτιότητα 2 στρέμματα). Οι περιορισμοί που ισχύουν είναι αυτοί που ισχύουν για την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση. Επιπρόσθετα παρέχονται κίνητρα για μερική ή ολική απόσυρση μη αξιόλογων, ή εγκαταλελειμμένων  κτιρίων και εγκαταστάσεων χρήσης τουρισμού καθώς και παροχή κινήτρων για κατεδάφιση μη αξιόλογων ή μη απαραίτητων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων που προσβάλλουν το τοπίο.
Στις περιοχές και ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και στα εθνικά πάρκα απαγορεύεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων. Ωστόσο, ειδικά για τα εθνικά πάρκα, η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δυνατή εφόσον προβλέπεται από τα διαχειριστικά τους σχέδια. Όπου δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που να καθορίζει χρήσεις γης για τις περιοχές Natura συστήνεται Οικολογική Μελέτη Βάσης, με την οποία θα χωροθετείται ένα έργο.


Πηγή: Τι αλλάζει στις αρτιότητες σε πόλεις και νησιά με το αναθεωρημένο χωροταξικό του τουρισμού | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13738/ti-allazei-stis-artiotites-se-poleis-kai-nisia-me-anatheorimeno-horotaxiko-toy#ixzz2VWuhAPFm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου