Σελίδες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "Φακελώνουν" καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

"Φακελώνουν" καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες

 Φακελώνουν  καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Σε πλήρη “φακέλωμα” καταθέσεων, δανείων , πιστωτικών καρτών και πάσης φύσεως πληρωμών από τις τράπεζες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σε αυτήν θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία από τις τραπεζικές συναλλαγές και θα μπορούν να γνωστοποιούνται με διαδικασίες εξπρές στο ΣΔΟΕ τους Οικονομικούς Εισαγγελείς , την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Με τον τρόπο θα προχωρούν σε αυτόματη άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου για πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή , λαθρεμπόριο και ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.
Ειδικότερα όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται “Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών” με στόχο την διευκόλυνση παροχής πληροφοριών προς τις ελεγκτικές αρχές.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν θα δηλώνονται στην εφορία τόκοι καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
Πιο αναλυτικά οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα τους υποβάλλει ηλεκτρονικά η ΓΓΠΣ η οποία με την σειρά τις θα στέλνει τα στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές .
Με το τρόπο αυτό, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ταχύτατη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα δάνεια και στις πληρωμές των ύποπτων για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» καθώς και παράνομο πλουτισμό.
Όπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου η απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αφού οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν στα χέρια τους πολύτιμες πληροφορίες για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου αφού:
  • θα καταγράφονται αναλυτικά και μάλιστα με ακριβή ημερομηνία το ύψος και οι μεταβολές στους λογαριασμούς καταθέσεων σε αντιπαραβολή με το φορολογικό προφίλ
  • -θα υπάρχουν στοιχεία για το χρόνο λήψης και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων δάνειων και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις για την εξόφληση τους. Επίσης θα ελέγχονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία που ό ίδιος ο φορολογούμενος προσκόμισε στην τράπεζα για την λήψη του δανείου και η εμπορική αξία του ακινήτου και θα διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις
  • η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση στις εντολές για πιστώσεις χρηματικών ποσών καθώς και σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και θα αντιπαραβάλλει τα στοιχεία με το δηλωθέν εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου για να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος μέσω πλασματικών τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης κινητών και ακινήτων μεγάλης αξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Στελέχη της υπηρεσίας προσάπτουν στις τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών ή ακόμη και ενός έτους.
Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει και η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες η οποία θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου