Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κόβουν το αφορολόγητο των ακινήτων | Εφημερίδα των συντακτών

Κόβουν το αφορολόγητο των ακινήτων | Εφημερίδα των συντακτών

Κόβουν το αφορολόγητο των ακινήτων

Η αγροτική γη, που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα εξαιρεθεί του ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί το 2014 σε όλες τις ιδιοκτησίες

Χιλιάδες κτίσματα εκτός σχεδίου, ενώ ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους

Του Μάριου Χριστοδούλου

geer45tFileΑνακρούει πρύμναν η κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, παίρνοντας πίσω τα σχέδια της κατ” αποκοπήν καταβολής φόρου ανά στρέμμα, μετά τις αντιδράσεις από τα μεγάλα αγροτικά κέντρα. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αστικές περιοχές, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αφορολόγητο όριο.

Ετσι η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα εξαιρεθεί του ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί το 2014 σε όλες τις ιδιοκτησίες. Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα θεωρηθούν αυτοί που έχουν αυτόν τον χαρακτηρισμό με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (άνω του 35% του εισοδήματος από αγροτικές εργασίες).

Στην απόφαση αυτή συνέκλινε η διακομματική για τα ακίνητα που συνεδρίασε χθες υπό τον Γιώργο Μαυραγάνη και εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική διεύρυνση της φορολογική βάσης για να καταστεί εφικτή η είσπραξη των 3,2 δισ. ευρώ που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Ηδη η εξαίρεση των χωραφιών από τον νέο φόρο συνολικής έκτασης 14 εκατ. στρεμμάτων από τα 66,5 εκατ. στρέμματα μη αστικής γης που είναι καταγεγραμμένα στη βάση ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, ενέτεινε τον «πονοκέφαλο» στην επιτροπή.

Και αυτό γιατί τα 300 εκατ. ευρώ, που θα μάζευε το κράτος από τη φορολόγηση των αγροτών, θα πρέπει να αναπληρωθούν από τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία θα προβλέπονται μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Να σημειωθεί ότι από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε έσοδα 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση η τρικομματική εξέτασε όλα τα δυνατά σενάρια με τα έσοδα που μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

• Να ενταχτούν στο καθεστώς του ενιαίου φόρου όλα τα αυθαίρετα οικόπεδα και κτίσματα, τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ έχει «κατεβάσει» ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αυτά τα ακίνητα πληρώνοντας ανάλογο αντίτιμο.

• Να υπάρξει μηδενικό αφορολόγητο ποσόν για τα αστικά ακίνητα, ιδιαίτερα μετά την εξαίρεση των αγροτών.

• Στις «Συμπληγάδες» του νέου φόρου να εισαχθούν και όλα τα ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες και τα οποία έχει εντοπίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ο φόρος θα είναι «τσουχτερός», καθώς θα υπάρξουν και αναδρομικά «χαράτσια» για την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας που δεν δηλώθηκε και επομένως δεν φορολογήθηκε (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.ά.).

• Να συνεχιστεί η προσπάθεια καταγραφής των εκτός σχεδίου κτισμάτων. Στην επιτροπή έγινε λόγος για χιλιάδες κτίσματα που ενώ ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους.

•Για γήπεδα, εργοστάσια, βιομηχανικά κτίρια και εμπορικά καταστήματα, που οι πραγματικές τους επιφάνειες ήταν μικρότερες από αυτές που είχαν δηλωθεί, να στηθεί ένας νέος μηχανισμός για τον υπολογισμό του πραγματικού τους εμβαδού.
Το θέμα του αφορολόγητου ποσού θα λυθεί στη νέα συνάντηση της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη όπου, από την πλευρά του υπουργείου, συμφωνήθηκε να παρουσιαστούν συγκεκριμένα σενάρια με αριθμούς που θα αφορούν τι θα πληρώσει η κάθε κατηγορία φορολογουμένων.

Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου επί των ακινήτων θα αναλύονται σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο στη Βουλή και με το οποίο θα μειώνονται και οι φόροι μεταβίβασης. Θέμα το οποίο έθιξε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ζητά την πλήρη κατάργηση παράστασης δικηγόρου από το 2014 στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τη μείωση του υψηλού φόρου μεταβίβασης και σταθερό ενιαίο φόρο ακινήτων τα επόμενα χρόνια για την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς. Στην έκθεσή της η ΤτΕ καταγράφει υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 11,7% το 2012 και 11,5% το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από την αρχή της κρίσης η συνολική υποχώρηση έχει φτάσει στο 29,4% (Αθήνα 29,6% και Θεσσαλονίκη 32,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου