Σελίδες

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«Πείραμα» με αυθαίρετα και δάση

Έντυπη Έκδοση 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Πείραμα» με αυθαίρετα και δάση

«Νομοθετικό πείραμα» σε θέματα πολεοδομίας - χωροταξίας και δομημένου περιβάλλοντος ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Στ.Καλαφάτη, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποβάλουν προτάσεις νέων ρυθμίσεων για ειδικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής τους, με σκοπό να διαμορφωθούν νέες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ειδικές συνεδριάσεις όπου οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους σε θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος ΚαλαφάτηςΕιδικές συνεδριάσεις όπου οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους σε θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος ΚαλαφάτηςΔεδομένου ότι τόσο οι βασικές αρχές πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής όσο και οι συνταγματικές επιταγές και η νομολογία των δικαστηρίων για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων (κορυφαία μεταξύ αυτών είναι οι πολεοδομικές εντάξεις, η αυθαίρετη δόμηση και τα δασικά ακίνητα) απαιτούν ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι προτάσεις των βουλευτών θα εναρμονίζονται με κανόνες ολοκληρωμένου σχεδιασμού ή η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό παζάρι, πελατειακών και φωτογραφικών ρυθμίσεων.
Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Κτηματολόγιο, πρότεινε να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους όσον αφορά θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του δομημένου ή μη χώρου. Κατόπιν, μέσα από την Επιτροπή ο υπουργός και οι βουλευτές να συμφωνήσουν, όπου είναι εφικτό, οριζόντιες γενικές ρυθμίσεις που θα λύνουν κατά το δυνατόν περισσότερα προβλήματα, ώστε από αυτήν την επεξεργασία να προκύψουν νέες νομοθετικές διατάξεις γενικής εφαρμογής.
Ο κ. Καλαφάτης δηλαδή πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αντί της κυβέρνησης, αλλά με τη βοήθεια του υπουργείου να έλθει νόμος με τις προτάσεις των βουλευτών, αφού βέβαια γίνει η απαραίτητη επεξεργασία.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καλαφάτης επιχείρησε μια ανάλογη πρακτική στην πορεία διαμόρφωσης του νέου νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ζήτησε από βουλευτές όλων των κομμάτων προτάσεις για επιμέρους θέματα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και πολεοδομικών υπερβάσεων, με εφάπαξ πρόστιμο και αποπληρωμή έως και σε 60 δόσεις. Η μεγάλη ανταπόκριση βουλευτών, από όλο το φάσμα των κομμάτων, να προτείνουν ειδικές ρυθμίσεις επί του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο εκτός απροόπτου προωθείται εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή, ενθάρρυνε τον κ. Καλαφάτη να προχωρήσει στη νέα διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό εσόδων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση από τις πληρωμές προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, έως το 2015. Κενό το οποίο δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό, η ισχύς του οποίου έληξε στο τέλος Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου