Σελίδες

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Επτά Κυριακές το χρόνο θα ανοίγουν όλα τα καταστήματα - Αυστηρές ποινές για διάθεση ακατάλληλων προϊόντων και εξαπάτηση καταναλωτών Αλλάζουν όλα στη λειτουργία της αγοράς: Ανοιχτά τα μικρά καταστήματα κάθε Κυριακή με άδεια της περιφέρειας - εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο

Επτά Κυριακές το χρόνο θα ανοίγουν όλα τα καταστήματα - Αυστηρές ποινές για διάθεση ακατάλληλων προϊόντων και εξαπάτηση καταναλωτών

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία της αγοράς: Ανοιχτά τα μικρά καταστήματα κάθε Κυριακή με άδεια της περιφέρειας - εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο

του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, ακόμα και με φυλακίσεις όσων διαθέτουν ακατάλληλα τρόφιμα, ρυθμίσεις για τέσσερις εκπτωτικές περιόδους με προσθήκη του Μάη και του Νοέμβρη, αλλά και επτά Κυριακές ανοίγματος όλων των καταστημάτων περιλαμβάνει η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία της αγοράς.
Οι νέες παρεμβάσεις δίνουν το δικαίωμα μόνο στα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων να είναι ανοικτά 52 Κυριακές τον χρόνο, με την ευθύνη όμως έγκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΑ, που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, η συγκεκριμένη ρύθμιση για την Κυριακάτικη λειτουργία, αναμένεται να δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεση τζίρου στα καταστήματα άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Πάντως από τη μεριά τους τώρα, καλούνται οι περιφέρειες της χώρας, καθώς και οι δήμοι Αθηναίων Θεσσαλονίκης και Πειραιά εντός διμήνου να διαβουλευθούν με τον τοπικό εμπορικό κόσμο και να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε ένα σημείο το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει τριβές σε τοπικό κυρίως επίπεδο.
Ταυτόχρονα, επέρχεται αυστηροποίηση για τις πειραγμένες αντλίες με αφαίρεση αδειών στους παρανομούντες αλλά και στους συγγενείς τους έως δευτέρου βαθμού.
Βάσει του νέου νόμου, οι αναχρονιστικές αγορανομικές διατάξεις εκσυγχρονίζονται, ενώ μειώνεται και ο βαθμός παρέμβασης τους κράτους και σε αυτόν τον τομέα.
Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς, εισάγονται  5 βασικές αλλαγές:
Πρώτον, καταργούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης οι ισχύουσες απαρχαιωμένες διατάξεις και θεσπίζεται η υποχρεωτική κωδικοποίηση των αγορανομικών διατάξεων ανά πενταετία.
Καταργείται π.χ. η αρμοδιότητα του Υπουργού να ρυθμίζει τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων, όπως είναι η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης προϊόντων. Οι καινούριοι κανόνες διακίνησης-εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) θα διέπονται από αυτό το καινούριο πνεύμα. Με βάση αυτούς τους κανόνες, περισσότερες εταιρίες θα μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να ενισχυθούν οι επιλογές του καταναλωτή. Και ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η κωδικοποίηση των αγορανομικών διατάξεων ανά 5ετία.
Δεύτερον, καθιστούνται πιο αυστηρές, αλλά και πιο αντικειμενικές και σαφείς οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα.
Έτσι, όλοι, ελεγκτές και ελεγχόμενοι, θα  γνωρίζουν ακριβώς τους κανόνες του παιχνιδιού και θα υπάρξει διαφάνεια. Δεν θα υπάρχει πια το εύρος στα πρόστιμα που υπήρχε μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, εάν βρεθεί "πειραγμένη" αντλία σε βενζινάδικο, η ποινή δεν θα είναι "έως τριάντα χιλιάδες" όπως σήμερα, αλλά ακριβώς 30.000 ευρώ κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο παράνομης συναλλαγής.
Παράλληλα, σχετικά με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, π.χ. ενώ μέχρι πρότινος η διάθεση επιβλαβών τροφίμων συνδεόταν κυρίως με χρηματικές ποινές, πλέον θα τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών. Επίσης, θα δίνεται πλέον, η δυνατότητα της άμεσης καταβολής -εντός 30 ημερών- του 50% του επιβληθέντος προστίμου με παράλληλη παραίτηση όμως από κάθε ένδικο μέσο για να αποφεύγονται οι χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες.
Τρίτον, σε σχέση με την αγορά καυσίμων εισάγονται νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.
Τέταρτον, αλλάζει άρδην το καθεστώς των εκπτώσεων.
Ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα ανά τρεις μήνες να ψωνίζει φθηνότερα.Διότι θα υπάρχουν πλέον τέσσερις και όχι δύο, περίοδοι εκπτώσεων:
- οι τακτικές περίοδοι εκπτώσεων θα είναι:
από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
-οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες και η παλιά και η νέα τιμή.
Και πέμπτον, μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.


Πηγή: Αλλάζουν όλα στη λειτουργία της αγοράς: Ανοιχτά τα μικρά καταστήματα κάθε Κυριακή με άδεια της περιφέρειας - εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17363/allazoyn-ola-sti-leitoyrgia-tis-agoras-anoihta-ta-mikra-katastimata-kathe-kyriaki-me#ixzz2YoiPmsNt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου