Σελίδες

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Εσόδιος… ακολουθία

11/07/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δραματικό το πρώτο εξάμηνο: ο προϋπολογισμός παρουσιάζει τρύπα 1,62 δισ. ευρώ στα έσοδα • οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους • Το οικονομικό επιτελείο δεν απέδωσε 684 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις • μόνο 1,7 δισ. ευρώ διατέθηκαν για δημόσιες επενδύσεις έναντι στόχου για 2,8 δισ.• Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται

Εσόδιος… ακολουθία

        
 
Ο κίνδυνος «φοροκόπωσης» τρομάζει την Κομισιόν. Σε έκθεσή της επισημαίνει ότι το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι είναι ιδιαίτερα βαρύ

Του Μάριου Χριστοδούλου

Τρύπα-«μαμούθ» στα έσοδα, η οποία φτάνει το 1,62 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το μέγεθος αυτής της υστέρησης, που δεν άρεσε καθόλου στους επικεφαλής της τρόικας, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης «κόπωσης» που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι εισπράξεις από τους φόρους, σε εισόδημα και ακίνητα, θα πήγαιναν καλύτερα αν δεν μεσολαβούσε η δίμηνη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και αν είχαν φτάσει νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012.

Ακόμη και αυτά να συνέβαιναν, ο κίνδυνος της «φοροκόπωσης» στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 παραμένει για την Κομισιόν, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της για την Ελλάδα, το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς σε αυτό προστέθηκε εκτάκτως και το βάρος της είσπραξης του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες, αεροσκάφη και ελικόπτερα που ήρθε ένα χρόνο μπροστά.

Δεν πληρώνουν

Προσώρας στο οικονομικό επιτελείο για να καλύψουν αυτήν απόκλιση κινήθηκαν στην γνωστή «πεπατημένη» της υπερ-συγκράτησης των δημοσίων δαπανών.

Ετσι, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών δεν απέδωσε φόρους ύψους 684 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενώ κανονικά είχε αυτή την υποχρέωση.

Την ίδια στιγμή, «μαζεμένες» κατά 1,1 δισ. ήταν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του μοναδικού «πυλώνα» της ανάπτυξης στη χώρα μας. Στο εξάμηνο διατέθηκε για επενδύσεις το ποσόν των 1,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,8 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα στο ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο. Να σημειωθεί ότι πριν από ένα τρίμηνο η κυβέρνηση μιλούσε για πρωτογενή πλεονάσματα, θριαμβολογώντας για τα 520 εκατ. ευρώ που περίσσευαν στα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο…

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος απέδωσε σε συγκυριακούς παράγοντες την υστέρηση, δηλώνοντας βέβαιος ότι έως το τέλος του έτους η ροή εσόδων θα εξομαλυνθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης έναντι των στόχων, καταγράφηκε τον Ιούνιο στις ακόλουθες κατηγορίες:

* Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 178 εκατ. ευρώ ή 34%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

* Στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 109 εκατ. ευρώ ή 52,1%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

* Στον ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 11,7%.

* Στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

* Στα μη τακτικά έσοδα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 65,1% που οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης από τα πιστωτικά ιδρύματα της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Δημόσιο στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

* Στη μετάθεση είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Η υστέρηση αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,56 δισ. ευρώ καταγράφοντας υστέρηση κατά 856 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου του πρώτου εξαμήνου του 2013 (23,42 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου