Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Τέλος οι αποδείξεις και ο συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Τέλος οι αποδείξεις και ο συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια

Τέλος οι αποδείξεις και ο συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια
Της Μαρίας Βουργάνα
Φορολογικές ανατροπές με κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικιών αλλά και επέκτασή του για την αγορά μετοχών, αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση της προκαταβολής φόρου για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, αύξηση του συντελεστή φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
  1. Κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ προβλέπεται ποινή φόρου 22% σε όσους δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.
  2. Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%.
  3. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα θεωρούνται η απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων, η αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.
  4. Αυξάνεται από το 10% στο 11% ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ ενώ παράλληλα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ διατηρείται ο συντελεστής 33%.
  5. Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.
  6. Μειώνεται από 20% σε 15% ο συντελεστής φόρου υπεραξίας (μεταβιβάσεις ακινήτων, μετοχές κλπ).
  7. Αυξάνεται από 55% στο 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.
  8. Με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών θα φορολογούμενοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» ως μισθωτή στην περίπτωση που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ.
  9. Το όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι το οποίο παραμένει προστατευόμενο μέλος οικογένειας νέος άνω των 18 ετών καθορίζεται έως τις 3.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του τεκμηρίου διαβίωσης του άγαμου. Μέχρι τώρα το όριο είναι 2.900 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε νέος ηλικίας άνω των 18 ετών, μόνο με το τεκμήριο του άγαμου έπαυε να αποτελεί προστατευτόμενο μέλος της οικογένειας και να μην μπορεί ο υπόχρεος να διεκδικήσει το νέο οικογενειακό επίδομα που πλέον χορηγείται από το πρώτο παιδί.
  10. Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.
  11. Δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω Τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.
  12. Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγο στον άλλο.
  13. Καθορίζονται οι δαπάνες των επιχειρήσεων που δεν αναγνωρίζει η εφορία.
  14. Σφίγγει ο κλοιός για τις offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο άρθρο 4 που προβλέπει τη φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων αναφέρεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με βάση αυτές ακριβώς τις διατάξεις θα φορολογείται ή όχι στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναγκάσει τις υπεράκτιες εταιρείες να φορολογηθούν στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που εισπράττουν. Ειδικότερα, μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:
- συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,
- έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα, ή
- ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια εκείνου του φορολογικού έτους.
15. Φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογούμενου – ανέργου που υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.
16. Αυστηρότερες ποινές για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης. Θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Γ. Μαυραγάνης
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι «η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου