Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πέντε δικαστικές αλλαγές με άμεσο οικονομικό όφελος


Αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που χρονίζουνΤης Ιωαννας Μανδρου
Ποσά που αγγίζουν με τους μετριότερους υπολογισμούς τα 4 δισ. ευρώ προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία η κυβέρνηση, με την υιοθέτηση νέων θεσμών, που εδώ και χρόνια εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες· θεσμοί που θα αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες του δικαστικού μας συστήματος.
Το πακέτο των νέων μέτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποδειχθούν καθοριστικά στην ελάφρυνση του τεράστιου όγκου των αδίκαστων υποθέσεων, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση του δημόσιου ταμείου, προωθεί κατά προτεραιότητα η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ορίζοντα υλοποίησης το αργότερο έως τα μέσα του φθινοπώρου.
Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τις φορολογικές υποθέσεις –περί τις 165.000 βρίσκονται στα «ράφια» των Διοικητικών Δικαστηρίων–, τους χιλιάδες «παγωμένους», με δεσμεύσεις της Δικαιοσύνης, τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων και υπόπτων για οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή, αλλά και τα τεράστια χρηματικά ποσά, αντικείμενο οικονομικής εγκληματικότητας που υπό προϋποθέσεις μπορούν να καταβληθούν από τους άμεσα εμπλεκομένους, υπέρ του Δημοσίου.
Η εφαρμογή όλων αυτών απασχόλησε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται σύντομα το «πακέτο» να οριστικοποιηθεί σε συναντήσεις που θα έχει ο ίδιος τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι κοινωνός των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη.
Τα νέα μέτρα, πέντε συνολικά, αφορούν όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης, κυρίως όμως τα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ειδικότερα, το μέτρο του ενεχύρου υπέρ του Δημοσίου αφορά χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευθεί προσωρινά από τις δικαστικές αρχές, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναξιοποίητοι έως ότου εκκαθαριστούν αμετάκλητα οι σχετικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, τα χρήματα των δεσμευμένων λογαριασμών, είτε σε ρευστό είτε σε αξιόγραφα και άλλα επενδυτικά προϊόντα, θα «περνούν» στο Δημόσιο, το οποίο θα τα αξιοποιεί όσο καιρό διαρκούν οι δικαστικές διαδικασίες. Αν ο κατηγορούμενος αθωωθεί, τα χρήματα θα επιστρέφονται, εάν όχι, θα παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κατηγορούμενος θα προβλέπεται, αν συναινεί στη ρευστοποιήση των λογαριασμών του υπέρ του Δημοσίου, να έχει ευνοϊκή μεταχείριση κατά το ποινικό στάδιο.
Η προτεινόμενη ρύθμιση θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, φοροδιαφυγής, παραβάσεων του νόμου περί «πόθεν έσχες», λαθρεμπορίας και τελωνειακής απάτης. Από την εφαρμογή του θεσμού του ενεχύρου εκτιμάται ότι θα ρευστοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου σε πρώτη φάση περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις μεγάλες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν το τελευταίο διάστημα στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση θα προτείνεται η εφαρμογή του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης που θα δίδει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα, σε υποθέσεις με κατηγορουμένους για οικονομικά εγκλήματα, να προχωρεί σε διαπραγμάτευση για την ποινική τους μεταχείριση, αν επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που έχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο παράνομα αποκτήσει. Αν ο κατηγορούμενος συναινέσει και επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων, σε υποθέσεις π.χ. ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, θα μπορεί να επιτύχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εισπραχθούν από το Δημόσιο άμεσα 2,5 δισ. ευρώ μόνο από ορισμένες μεγάλες ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται σε δικαστική διερεύνηση.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, σύμφωνα με νέα ρύθμιση που θα προωθηθεί, όσες έχουν αντικείμενο πάνω από 500.000 ευρώ θα δικάζονται με ταχύτατη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα κατάθεσης των σχετικών δικογράφων. Στόχος, η άμεση εκκαθάρισή τους και η δυνατότητα του Δημοσίου να εισπράττει τους οφειλόμενους φόρους, ενώ έως σήμερα οι υποθέσεις αυτές για χρόνια εκκρεμούσαν στα δικαστήρια.
Με την ίδια στόχευση, της άμεσης εκκαθάρισης φορολογικών υποθέσεων αλλά και άλλων διαφορών με τη διοίκηση, ο προτεινόμενος θεσμός των λεγόμενων ενδικοφανών προσφυγών θα δίδει τη δυνατότητα άμεσης και εξωδικαστικής επίλυσης χιλιάδων υποθέσεων που λιμνάζουν για χρόνια στα Διοικητικά Δικαστήρια, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και στερώντας το Δημόσιο από υψηλά έσοδα.
Πιλοτικές δίκες και στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Χιλιάδες υποθέσεις, κυρίως για συνταξιοδοτικά ζητήματα, που εκκρεμούν επί σειράν ετών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, θα εκκαθαρίζονται ταχέως με την εφαρμογή και σε αυτό το Δικαστήριο του θεσμού της πιλοτικής δίκης.
Με την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου σε θέματα μείζονος σημασίας επιλαμβάνεται άμεσα η Ολομέλειά του δίδοντας λύση «μια κι έξω», η πιλοτική δίκη προσδοκάται ότι θα εκκαθαρίσει μεγάλο όγκο αδίκαστων υποθέσεων και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διευκολύνοντας άμεσα την είσπραξη σημαντικών ποσών από το Δημόσιο, κυρίως σε υποθέσεις δημοσίων έργων αλλά και μεγάλων προμηθειών που περνούν υποχρεωτικά από τον έλεγχο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
Ο νέος θεσμός θα διευκολύνει την εκδίκαση και υποθέσεων καθαρά δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, όπως η χορήγηση επιδομάτων η άλλων συνταξιοδοτικών παροχών, ξεκαθαρίζοντας υποχρεώσεις που χρονίζουν και επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία, καθώς η επίλυσή τους από την Ολομέλεια θα σηματοδοτεί συνολική δικαστική εκκαθάριση για όσες πανομοιότυπες υποθέσεις εκκρεμούν στα τμήματα του ανωτάτου δικαστηρίου. Αλλωστε, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η πιλοτική δίκη άρχισε να εφαρμόζεται από το τέλος του 2010, η άμεση εκδίκαση από την Ολομέλεια σημαντικών υποθέσεων είχε ως αποτέλεσμα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως το λεγόμενο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ που κρίθηκε συνταγματικό ή το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο επίσης κρίθηκε συνταγματικό, να εκκαθαριστούν άμεσα και να τεθούν εν ισχύι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου