Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας Βρίθει από παραλογισμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Έντυπη Έκδοση 

ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας

Βρίθει από παραλογισμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
ΒΑΣΙΛΕΙΟ του παραλόγου, όπου ηγεμονεύουν σύμβουλοι υπουργών με «πρωτοποριακές» ιδέες, έχει γίνει το υπουργείο Οικονομικών. Τελευταίο δείγμα ο παραλογισμός σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την άγνοια, που διέπουν τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΕΦ).
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας ότι το εν λόγω κείμενο είναι προς διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διορθωθούν τα λάθη. Ομως αυτή η θέση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Χαρακτηριστικό για την ελαφρότητα με την οποία διαχειρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική της χώρας και θα υπογράψει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν ρωτήθηκε για τις εξωφρενικές αλλαγές και τα παράλογα που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (αύξηση προκαταβολής στο 80%, η μη έκπτωση τόκων δανείων για τις επιχειρήσεις κ.ά.), δήλωσε άγνοια λέγοντας: «Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα στο νομοσχέδιο».
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, δηλαδή μόνο πέντε ημέρες, ξαναγράφεται σχεδόν από την αρχή, επαναφέροντας διατάξεις που καταργήθηκαν, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.
Το ξαναγράφουν από την αρχή
Ο Γιώργος Μαυραγάνης, υφυπουργός, ο καθ' ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενοςΟ Γιώργος Μαυραγάνης, υφυπουργός, ο καθ' ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος** Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζεται να μην ισχύσει τελικά η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκπτωση θα διατηρηθεί ώστε να μην προκληθούν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού, όπως έχει διατυπωθεί, δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
** Εκτός του νέου ΚΦΕ θα μείνει και η αύξηση της αποζημίωσης που υπάρχει στο κείμενο που κατατέθηκε για διαβούλευση και προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 25% από 20% στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στην «Κ.Ε.», η αύξηση του συντελεστή οφείλεται σε «τυπογραφικό λάθος».
** Οι έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει στο 55% την προκαταβολή φόρου, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να αυξηθεί στο 80%.
** Σκέψεις να μην ισχύσουν τελικά υπάρχουν και για τις επιβαρύνσεις που έρχονται με το άρθρο 34, που προβλέπει φορολόγηση με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών σε όσους πιαστούν στα «δίχτυα» των τεκμηρίων. Με τη διάταξη αυτή η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα, αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Πλήγμα στους ανέργους
Ο Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σύμβουλος του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επί φορολογικών θεμάτων, αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία περίοδο Σημίτη, όταν η Eurostat κατηγορούσε την Ελλάδα για Greek StatisticsΟ Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σύμβουλος του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επί φορολογικών θεμάτων, αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία περίοδο Σημίτη, όταν η Eurostat κατηγορούσε την Ελλάδα για Greek StatisticsΣτην περίπτωση που τελικά ισχύσει η διάταξη αυτή θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα κυρίως οι άνεργοι οι οποίοι (αν διαθέτουν αυτοκίνητο ή ακίνητο) θα πιαστούν στα τεκμήρια και θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο με τεκμήριο 5.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 8.000 ευρώ (5.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που θα του αναλογεί θα είναι 2.080 ευρώ (8.000 χ 26%).

Έντυπη Έκδοση 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου

Ενας στους δύο φορολογουμένους θα αναγκαστεί να περάσει από το γραφείο του έφορου
ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ με τις ουρές στην Εφορία φαίνεται πως είναι στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις τους ώστε να γίνονται αυτόματα οι διασταυρώσεις από τη ΓΓΠΣ, οι υπολογισμοί με τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά σχεδόν οι μισοί από τα 6,5 εκατ. που θα καταθέσουν δηλώσεις θα αναγκαστούν να περάσουν και από την Εφορία με το φάκελο των δικαιολογητικών, για να ελεγχθούν από τον έφορο.
Με λίγα λόγια, οι ουρές της κατάθεσης των δηλώσεων εξαφανίστηκαν, για να αντικατασταθούν από τις ουρές ελέγχου των δηλώσεων.
Ηδη πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, είδαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους να εμφανίζεται μήνυμα ότι θα πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών να υποβάλουν στην Εφορία χειρόγραφα ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, ώστε να ελεγχθούν.
Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, η «παγίδα» που έχει στήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς το παρόν φαίνεται πως πιάνει κυρίως όσους υποβάλλουν μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου, δηλώνουν υψηλές δαπάνες, χαμηλά κέρδη και έσοδα από τόκους.
Από «κόσκινο»
Η ταλαιπωρία δεν σταματά εδώ, γιατί πέρα από το προγραμματισμένο «κόκκινο» που πρέπει να χτυπάει το σύστημα μετά τη διασταύρωση των ύποπτων δηλώσεων που εντοπίζει η ΓΓΠΣ, «κόκκινο» χτυπά και σε απλούς φορολογουμένους που η Εφορία έχει λάθος στοιχεία από προηγούμενες δηλώσεις, που τα στοιχεία τους έχουν χαθεί κατά την αναβάθμιση του TAXIS, ή έχουν δηλώσει τόκους καταθέσεων αλλά το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον πραγματικό δικαιούχο, καθώς η ΓΓΠΣ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανεβάσει στο σύστημα τα στοιχεία που έχει λάβει από τις τράπεζες, αν και είχε προαναγγελθεί ότι θα είχε γίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.
Από «κόσκινο» περνά η Εφορία και τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, ώστε να γίνει πρώτα έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών, προκειμένου να συμψηφιστούν με τα επιστρεφόμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου και θα κληθούν να περάσουν από έλεγχο, τελικά δεν θα εισπράξουν την επιστροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου