Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πότε «κτυπάει κόκκινο» στη ΓΓΠΣ για δηλώσεις και καταθέσεις - Παγίδες «high-tech» για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες Ποιους θα "ανακρίνει" η εφορία με βάση τη φορολογική δήλωση και τις συναλλαγές με τις τράπεζες

Πότε «κτυπάει κόκκινο» στη ΓΓΠΣ για δηλώσεις και καταθέσεις - Παγίδες «high-tech» για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιους θα "ανακρίνει" η εφορία με βάση τη φορολογική δήλωση και τις συναλλαγές με τις τράπεζες

Του Κωστή Πλάντζου
Στα «άδυτα» των τραπεζικών λογαριασμών όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και στις «αθώες» δηλώσεις Ε1 εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων διεισδύει πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Θέτοντας σε εφαρμογή νόμους που έμεναν «στα χαρτιά», ο ηλεκτρονικός «big brother» της εφορίας που έχει εγκατασταθεί στην ΓΓΠΣ, έχει αναλάβει να εντοπίζει «υπόπτους φοροδιαφυγής» και να τους παραδίδει για έλεγχο από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Το σχέδιο τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή για να «τσιμπήσει» με κάθε τρόπο κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα -όχι όμως χωρίς προβλήματα.
Ως «υπόπτους» το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών κατατάσσει:
    ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
-          που δηλώνουν ότι είχαν υψηλά ποσά παρακράτησης φόρου για να έχουν επιστροφές. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι φέτος τα «ορθογραφικά λάθη» θα αυξηθούν, επειδή οι δηλώσεις γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ και ο φορολογούμενος δεν νοιώθει την «ανάσα» του εφοριακού στο γκισέ, όπως όταν τις κατέθετε χειρόγραφα και αυτοπροσώπως. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από παλιά, όταν πολλοί λιγότεροι σε σχέση με φέτος υπέβαλαν μέσω του taxisnet τις δηλώσεις τους. Φέτος όμως προκαλεί καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική εκκαθάριση φόρου και νέες ουρές ταλαιπωρίες στις ΔΟΥ όπου καλούνται για να ελεγχθούν.
-          που δηλώνουν εισοδήματα κοντά στο όριο επιβολής ή αλλαγής κλιμακίου της Έκτακτης Εισφοράς (πχ 12.000 ευρω, 20.000 ευρώ). Αν το άθροισμα των εισοδημάτων τους (μαζί με τόκους καταθέσεων ενδεχομένως κλπ) είναι ελαφρώς μικρότερο, μπορεί να «γλιτώσουν» 120 ευρώ και πάνω, έως και 1% του συνολικού τους εισοδήματος. Γι αυτό η ΓΓΠΣ τους θέτει «στα υπόψην» για περαιτέρω έλεγχο.
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
-          στους λογαριασμούς των οποίων μπαίνουν πάνω από 200.000 ευρώ αθροιστικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Αν δηλώνουν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα (4.000-10.000 ευρώ κατά μέσο όρο σε πολλούς κλάδους) τότε θα πρέπει από το φθινόπωρο και μετά να εξηγήσουν στον έφορο που θα τους καλέσει για το πού πήγαιναν όλα τα επιπλέον ποσά και, αν οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές, να φορολογηθούν αναδρομικά και έως 45% για τα εισοδήματά τους, ως να ήταν αδήλωτα και «κρυφά», ανάλογα με τη χρονιά στην οποία αναφέρονται. Οι έλεγχοι στις τράπεζες ξεκινούν φέτος αναδρομικά από το 2011 και αφορούν  τα στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας των δικαιούχων και των πραγματικών δικαιούχων του λογαριασμού, τα νομιμοποιητικά έγγραφα, τα πρωτότυπα παραστατικά των συναλλαγών, τα στοιχεία των λοιπών λογαριασμών όλων των δικαιούχων (του λογαριασμού), την προέλευση των χρημάτων, την ταυτότητα του προσώπου που διενέργησε τη συναλλαγή, τον προορισμό των χρημάτων, τα πληρεξούσια κλπ.
-          που ανήκουν «εξ αντικειμένου» σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ τεχνικά επαγγέλματα της οικοδομής, ιατρούς κλπ).
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
-          που προβαίνουν σε αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, ύψους άνω των 300.000 ευρώ ετησίως.


Πηγή: Ποιους θα "ανακρίνει" η εφορία με βάση τη φορολογική δήλωση και τις συναλλαγές με τις τράπεζες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18865/poioys-tha-anakrinei-i-eforia-me-vasi-ti-forologiki-dilosi-kai-tis-synallages-me-tis#ixzz2aWHK7c8v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου