Σελίδες

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πότε η εφορία μπορεί να βάλει λουκέτο σε μία επιχείρηση

Πότε η εφορία μπορεί να βάλει λουκέτο σε μία επιχείρηση

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας
Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργία καταστημάτων που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις στους πελάτες τους. Μεγαλύτερος βέβαια ήταν εκείνος που ξέσπασε από την λειτουργία συγκεκριμένων κέντρων διασκέδασης, που δεν είχαν εκτίσει ακόμη την ποινής τους.
Η δικαιολογία των αστυνομικών οργάνων γνωστή, η έλλειψη προσωπικού για φύλαξη του κάθε κέντρου που κλείνει το ΣΔΟΕ. Έτσι και το ΣΔΟΕ έκανε την δουλειά του και το κέντρο δούλεψε κανονικά. Για να δούμε στο τέλος θα γλυτώσει και τα πρόστιμα όπως γίνεται συνήθως;;;
Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας, άρχισε να εφαρμόζεται ουσιαστικά μετά την ψήφιση του Ν.3842/2010 και αστικοποιήθηκε με τον νόμο 3888/2010.
Ας δούμε όμως το νομικό καθεστώς της αναστολής λειτουργίας.  
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων
Με την τροποποίηση του Ν.2523/1997 προβλέπεται η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιτηδευματιών μέχρι ένα (1) μήνα, λόγο απειλής ή βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, σε επανάληψη μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή διακίνησης ή παροχής υπηρεσιών από διαφορετικούς ελέγχους, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, ή από τον ίδιο τον φορολογικό έλεγχο για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων τουλάχιστον για τρεις συναλλαγές.
Αναστολή επίσης γίνεται και σε μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία, των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία εσόδων.
Όταν γίνει η αναστολή των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εντός 3ετίας επαναληφθεί μία από τις παραπάνω παραβάσεις, τότε η νέα αναστολή των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, γίνεται μέχρι έξι (6) μήνες. (Ισχύς από τη δημοσίευση, δηλ. από 23.4.2010).
Ειδικά από 30.9.2010 και μετά, με τον Ν.3888/2010 προβλέπεται ότι, αν από τον ίδιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση 10 στοιχείων ή το μη εκδοθέν ή τα μη εκδοθέντα υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία του καταστήματος, με πράξη των ελεγκτικών οργάνων. Η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.
Η αναστολή αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί ειδική εντολή ελέγχου από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για την εφαρμογή του μέτρου κατά την ημερομηνία έκδοσης της ειδικής εντολής.
Η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, του μέτρου αυτού, δεν εμποδίζει τον Υπουργό των Οικονομικών να εκδώσει απόφαση αναστολής και με τις προηγούμενες γενικές διατάξεις (για την αναστολή λειτουργίας για ένα μήνα)
Πίνακας του διοικητικού μέτρου της αναστολής, (ουσιαστικά για φοροδιαφυγή)
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία
Διατάξεις του Ν.2523/1997
1. Ο Υπουργός των Οικονομικών, με απόφασή του, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Φορολογικών Ελέγχων, αναστέλλει (κλείνει) μέχρι ένα (1) μήνα τη λειτουργία καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία, σε:
α) Παρεμπόδιση διενέργειας φορολογικού ελέγχου, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων.
β) Διαπίστωση:
βα) Από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους για δύο (2) φορές (υπότροπη κατάσταση) μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, παραβάσεων:
- μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής,
- μη καταχώρισης στα πρόσθετα βιβλία του άρθρου 10 παρ. 5 του ΚΒΣ, συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία εσόδων.
ββ) Από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο για τρεις (3) διαφορετικές συναλλαγές για τις προηγούμενες παραβάσεις.
Η διακίνηση αγαθών χωρίς συνοδευτικό στοιχείο θεωρείται ως μη έκδοση.
Σε περίπτωση αναστολής των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επανάληψης των παραπάνω παραβάσεων εντός 3ετίας, η νέα αναστολή γίνεται μέχρι έξι (6) μήνες.
Άρθρο 13 παρ. 1 εδάφια πρώτο έως και έκτο
2. Τα ελεγκτικά όργανα, από 30.9.2010 και μετά αναστέλλουν άμεσα τη λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία για 48 ώρες, εφόσον διαπιστωθεί:
- Μη έκδοση 10 στοιχείων ή
- Το μη εκδοθέν ή τα μη εκδοθέντα υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ
Προϋπόθεση της αναστολής αποτελεί η έκδοση ειδικής εντολής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ.
Με ΑΥΟ θα υλοποιηθεί το μέτρο.
Ο Υπουργός των Οικονομικών μπορεί να εκδώσει απόφαση αναστολής και με τις προηγούμενες (πιο πάνω 1) διατάξεις.
Άρθρο 13 παρ. 1 εδάφια ένατο έως και δωδέκατο
Αλλαγή της νομικής μορφής ή του προσώπου φορέα της επιχείρησης στο χρονικό διάστημα της παράβασης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης, δεν αποτελεί λόγο μη επιβολής της κύρωσης, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών και σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα πρόσωπα.
Άρθρο 13 παρ. 1 εδάφιο έβδομο
Επίδραση της διοικητικής κύρωσης στις εργασιακές σχέσεις
Η εκτέλεση της απόφασης δεν ασκεί επιρροή στις ενοχικές σχέσεις του επιχειρηματία με τους εργαζόμενους.
Άρθρο 13 παρ. 1 εδάφιο όγδοο
• Οι διατάξεις της αναστολής των επαγγελματικών εγκαταστάσεων ισχύουν για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.3842/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 23.4.2010.
• Η αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιβάλλεται πλέον υποχρεωτικά από τον Υπουργό Οικονομικών, με απόφασή του, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Ελέγχου.
• Η διαδικασία εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας καθορίζεται ως εξής: «1.Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης στην επιχείρηση που αφορά και στην οικεία Αστυνομική Αρχή. Μαζί με την απόφαση επιδίδεται στην επιχείρηση και έγγραφη ειδοποίηση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τον ακριβή χρόνο εκτέλεσης της απόφασης.
2.    Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης δεν μπορεί V αρχίσει πριν την πάροδο τριών (3)τουλάχιστονημερολογιακώνημερώναπότηνημερο-
μηνία επίδοσης της απόφασης και της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης για το χρόνο εκτέλεσης αυτής. Σε περίπτωση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, κατά τις
διατάξεις των άρθρων 200 έως 205 του Ν. 2717/1999, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ορίζει νέο χρόνο εκτέλεσης της απόφασης, εφόσον η κατά οποιοδήποτε
τρόπο άρση της αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, επέλθει σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού που είχε προσδιοριστεί αρχικά για την εκτέλεση της. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά ή τελούν σε προσωρινή αδράνεια, η απόφαση εκτελείται σε χρόνο που αυτές λειτουργούν εποχιακά ή επαναδραστηριοποιούνται.
Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον δεν κατέστη δυνατή η εκτέλεση της απόφασης στο χρόνο που προσδιορίστηκε αρχικά, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. επαναπροσδιορίζει τον ακριβή χρόνο εκτέλεσης της απόφασης, ορίζοντας την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, μέσα στον πρώτο μήνα από την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.» [1106210/3960/ΔΕ-Γ/7.11.2000 (ΦΕΚ 1442/Β’/2000) ΚΥΑ].
• Οι διαπιστούμενες παραβάσεις που συνιστούν λόγο αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, δεν θα αποστέλλονται στην Διεύθυνση Ελέγχου (θα αντλούνται μέσω της ΓΓΠΣ) και ισχύουν από 23.4.2010.
Σ.Σ. Για σαφή κατανόηση, αναφορικά με την ισχύ των νέων διατάξεων, παρατίθενται τα παραδείγματα της εν λόγω ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1092/14.6.2010.
Παράδειγμα 1ο
Έστω ότι για επιχείρηση πώλησης αγαθών διαπιστώθηκε κατά το 2009 (χρήση 2009) παράβαση μη έκδοσης μιας απόδειξης λιανικής πώλησης και ότι για την ίδια επιχείρηση διαπιστώνεται εκ νέου όμοια παράβαση τον Ιούνιο του 2010 (χρήση 2010).
Στην περίπτωση αυτή, έχουν εφαρμογή οι ανωτέρω διατάξεις και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα ανασταλεί η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων της επιχείρησης μέχρι ένα (1) μήνα.
Παράδειγμα 2ο
Έστω ότι για επιτηδευματία με υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων της παρ. 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ διαπιστώθηκε από ελέγχους που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2010 η μη καταχώριση συναλλαγών στα πρόσθετα βιβλία (π.χ. μη καταχώριση πελατών, ασθενών, μαθητών, οχημάτων κ.λπ., ανάλογα με την περίπτωση), για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί στοιχεία εσόδων (π.χ. αποδείξεις παροχής υπηρεσιών).
Στην περίπτωση αυτή, έχουν επίσης εφαρμογή οι ανωτέρω διατάξεις, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα.
Παράδειγμα 3ο
Έστω ότι για επιχείρηση πώλησης αγαθών διαπιστώνεται από έλεγχο που γίνεται τον Ιούνιο του 2010 η μη έκδοση τριών αποδείξεων λιανικής πώλησης σε τρεις διαφορετικούς πελάτες.
Ομοίως και στην περίπτωση αυτή, έχουν επίσης εφαρμογή οι ανωτέρω διατάξεις, όπως και στα προηγούμενα παραδείγματα.
Παράδειγμα 4ο
Έστω ότι για τον επιτηδευματία του δεύτερου παραδείγματος διαπιστώνεται εκ νέου το έτος 2011, μετά από την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεών του, ότι δεν έχει καταχωρίσει στα πρόσθετα βιβλία συγκεκριμένη συναλλαγή για την οποία δεν είχε εκδοθεί στοιχείο εσόδων.
Στην περίπτωση αυτή, θα ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του επιτηδευματία για διάστημα αυτή τη φορά μέχρι έξι (6) μηνών.
Αδικήματα φοροδιαφυγής για μη εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ (ΚΦΑΣ)- Χρόνος έναρξης ισχύος
Προβλέπεται επίσης να είναι ποινικό αδίκημα και να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών σε μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων κατά την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή σε μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία, των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία εσόδων και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αναστολής των επαγγελματικών εγκαταστάσεων κατά το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν.2523/1997.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός 3ετίας από την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.
Ο χρόνος ισχύος για τα αδικήματα που διαπράττονται από 1.6.2010 και μετά.
Ειδικά για τα παραπάνω αδικήματα που διαπράττονται από 30.9.2010 και μετά, το Ν.3888/2010, η παραπάνω ποινή φυλάκισης ορίζεται τουλάχιστον σε 4 μήνες και σε υποτροπή εντός 3ετίας σε 6 μήνες.
• Η ελεγκτική αρχή που διενεργεί τον έλεγχο και διαπιστώνει τις παραπάνω παραβάσεις (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, Ελεγκτικό Κέντρο), υποβάλλει στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, με επικυρωμένα αντίγραφα της έκθεσης ελέγχου και του ΑΕΠ (σχετική και η ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1274/31.12.1999). Ειδικά στις περιπτώσεις μη έκδοσης στοιχείων, σε μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία και της επανάληψης της παράβασης εντός τριών (3) ετών, όταν ο έλεγχος διενεργείται από το ΣΔΟΕ ή Ελεγκτικό Κέντρο, η αρμόδια ΔΟΥ θα ενημερώνει εφόσον συντρέχουν οι σχετικές διατάξεις για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς. (ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1092/14.6.2010)
Σημειώνουμε ότι ο νόμος προβλέπει , στις περιπτώσεις του συνολικού, για κάθε φορολογία, διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού ή με άλλο τρόπο διοικητικής περαίωσης της διαφοράς δεν εφαρμόζονται οι ποινικές διατάξεις.


Πηγή: Πότε η εφορία μπορεί να βάλει λουκέτο σε μία επιχείρηση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/19485/pote-i-eforia-mporei-na-valei-loyketo-se-mia-epiheirisi#ixzz2bBofJRxY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου