Σελίδες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«Από 586 στα 751 ευρώ ο κατώτατος»

«Από 586 στα 751 ευρώ ο κατώτατος»

Η πρόταση-εξίσωση της ΓΣΕΕ για να ανακοπεί η ύφεση: αύξηση μισθών = αύξηση της ζήτησης = αύξηση του ΑΕΠ = αύξηση της απασχόλησης. Προϋπόθεση, η μείωση του χρέους και επενδύσεις.
        
 
Η πρόταση-εξίσωση της ΓΣΕΕ για να ανακοπεί η ύφεση: αύξηση μισθών = αύξηση της ζήτησης = αύξηση του ΑΕΠ = αύξηση της απασχόλησης. Προϋπόθεση, η μείωση του χρέους και επενδύσεις

Μαύρες προβλέψεις για το 2014. Η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί κι άλλο, η ανεργία θα φτάσει το 31,5% και οι άνεργοι το 1,6 εκατ.

Του Τζώρτζη Ρούσσου

51Το αυτονόητο είναι ο αναπτυξιακός δρόμος που συνιστά η ΓΣΕΕ για την έξοδο από την κρίση συμβουλεύοντας να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

«Αν αυξηθούν οι μισθοί, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Αν λοιπόν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ για 300.000 εργαζομένους, τότε αυτομάτως, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο της ΓΣΕΕ, θα καταγραφεί μόνο τον πρώτο χρόνο αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75% (αυτή που έχει απομειωθεί κατά 31,3% τα τελευταία τέσσερα χρόνια), αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξουν μείωση του χρέους και επενδύσεις.

Για τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ με 10% του ΑΕΠ σε συνολικές επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον του 0,75% κατά 1,7% κάθε χρόνο και δημιουργούνται άλλες 25.000 θέσεις εργασίας. Σε πέντε χρόνια θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ενισχύοντας έτσι το ΑΕΠ κατά 15%, αναπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών 25% που καταγράφηκαν στα χρόνια του Μνημονίου.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα στο θέμα της απασχόλησης, αφού σε ορίζοντα δεκαετίας θα έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περάσουν 20 χρόνια!

Βέβαια θα καταγραφεί, όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, περιορισμένη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ωστόσο μπορεί να απορροφηθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ερχονται χειρότερα

Το μαύρο που επικρατεί στις κυβερνητικές μνημονιακές αποφάσεις οι οποίες ελάχιστα θυμίζουν κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει τυλίξει και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ, μέχρι του χρόνου η αγοραστική δύναμη θα έχει υποστεί καθίζηση της τάξης του 50% σε σχέση με τα προ κρίσεως δεδομένα, με τις μέσες αμοιβές, ήδη, να βρίσκονται κάτω και από τα επίπεδα της Σλοβενίας. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας θα φτάσει στο 31,5% μέσα στο 2014 (1,6 εκατ. άνεργοι σε απόλυτους αριθμούς!).

…………………………………………………………………………………………………………………

Εν τούτω νίκα…

Ενώ συνεχίζεται το… σκοτάδι από τον διορισμένο διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου για τις ροές απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να επιχαίρει για στοιχεία που ο ίδιος δημοσιεύει και που ουδείς γνωρίζει αν είναι πραγματικά ή χαλκευμένα! Πρόκειται για το νέο σύστημα «Εργάνη» μέσω του οποίου ο κ. Βρούτσης συνεχίζει τη μαύρη προπαγάνδα, προσπαθώντας να διατηρήσει τη «μαγική εικόνα» της αύξησης των θέσεων απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, την ίδια ώρα ο κ. Αμπατζόγλου, παίζοντας άριστα το παιχνίδι του διορισμένου διοικητή, κρατά στο συρτάρι τα επίσημα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης έχοντας δώσει ρητή εντολή να μη δημοσιευτούν. «Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” για τον μήνα Αύγουστο επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε ο κ. Βρούτσης σε μια προσπάθεια να στρώσει κόκκινο χαλί στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ και της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του «Εργάνη»:

• Για έκτο συνεχή μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εμφανίζεται θετικό… Για το υπουργείο Εργασίας τον φετινό Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

• Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2013 είναι πλεονασματικό, καθώς δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας.

Βέβαια ακόμη και η… αμαρτωλή Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει πολλάκις εκθέσει τον κ. Βρούτση, αφού η ελληνική οικονομία έχει απολέσει μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2013 περισσότερες από 500.000 θέσεις απασχόλησης.

Τζ. Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου