Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ Γ. Στουρνάρας: Καταργούνται τα τεκμήρια από το 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Γ. Στουρνάρας: Καταργούνται τα τεκμήρια από το 2014

Γ. Στουρνάρας: Καταργούνται τα τεκμήρια από το 2014
Η κατάσταση της οικονομίας, το νέο μνημόνιο, τα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, ο φόρος στα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί και το γερμανικό κατοχικό δάνειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των απαντήσεων του υπουργού Οικονομικών σε συντέντευξη εφ΄όλης της ύλης που έδωσε στο Star.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία παρουσιάζει βελτίωση καθώς για δεύτερη χρονιά υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από τους στόχους και αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό των χρεών ιδιωτών - Δημοσίου. «Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διόρθωση της ύφεσης. Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από την διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευρώ και της χρεωκοπίας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Επιπλέον εξήγησε ότι ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα δεν σημαίνει και απαραίτητα νέο μνημόνιο. «Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεωκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο μνημόνιο. Και άλλες χώρες δανείστηκαν δεν σημαίνει ότι είναι υπό την εποπτεία των δανειστών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι είναι καλύτερα η χώρα να πάει σε έναν μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους της με χαμηλότερο επιτόκιο.
Σε ερώτηση πότε θα φύγουν οριστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών που επιστρέφουν στην Αθήνα ανά τρίμηνο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη αλλά αυτό θα γίνει σύντομα. Η τρόικα δέχεται ότι θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε χρήση της νομικής βάσης του Eurogroup που λέει ότι όταν και εάν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα μπορούν οι εταίροι μας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους».
«Έχουμε αυτή τη στιγμή την προϋπόθεση να ζητήσουμε μείωση του χρέους. Βραχυπρόθεσμα μιλάμε για ανάκαμψη. Μακροπρόθεσμα μιλάμε για ανάπτυξη. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης προβλέπουμε ότι από του χρόνου θα έχουμε θετικό ρυθμό και οδηγοί της ανάπτυξης θα είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικότερα για το πρωτογενές πλεόνασμα ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι έχει υπολογιστεί με βάση τις αυστηρότερες προϋποθέσεις. «Τα 340 εκατ. πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς πλασματικό νούμερο αλλά είναι υποεκτιμημένο με βάση τα πραγματικά δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την υψηλή φορολογία στα ακίνητα και τον ΦΑΠ που επιβάλλεται σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν χάσει τη δουλειά τους και αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όποιος πολίτης δεν έχει να πληρώσει και μπορεί να το πιστοποιήσει τότε οι ΔΟΥ δεν θα τον υποχρεώσουν να δώσει χρήματα. «Γι' αυτό έχουμε βάλει εισοδηματικά κριτήρια πλούτου. Εάν κάποιος δηλαδή δεν μπορεί να πληρώσει δεν υπάρχει κανείς να τον αναγκάσει. Στην Ελλάδα υπήρχε σχετικά πολύ χαμηλή φορολογία στα ακίνητα» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα εξήγησε ότι στόχος του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα είναι να μην φορολογούνται μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά να υπάρχει και ένας μικρός φόρος στα οικόπεδα και ακόμη μικρότερος φόρος για τα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει φέτος 2,9 δισ. ευρώ από την φορολογία ακινήτων ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος των φόρων που θα βεβαιωθούν. Ειδικότερα για το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» οι πλειστηριασμοί ακόμη και για την πρώτη κατοικία, όπως φέρεται να ζητά με επιμονή η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Για το πρώτο σπίτι θα βάλουμε παρά πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ο φτωχός που έχει χτυπηθεί από την ύφεση δεν θα χάσει το σπίτι του. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μία κουλτούρα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλαδή άτομα που έχουν καταθέσεις 500.000 ευρώ και χρωστούν 200.000 ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθούν τα τεκμήρια, τα οποία χαρακτήρισε «άδικα», ενώ εξήγησε ότι καταργήθηκε το αφορολόγητο προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Αναφορικά με τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην είσπραξη προστίμων, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να γίνει συνολικός έλεγχος του πόθεν έσχες των καταθετών. «Περνάμε διάταξη στη Βουλή για να υπάρξει μερικός έλεγχος και από τα πρώτα ευρήματα να τον καλούμε να πληρώσει. Δέχομαι ότι υπάρχει καθυστέρηση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ελεγχθούν αυτοί και δεν θα πληρώσουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Στην κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος χαρακτήρισε άκαιρες και ιδιαίτερα προβληματικές για τις επιχειρήσεις τις διατάξεις του νόμου 4172/13 για την “φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων και των Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών” ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο κ. Μίχαλος δείχνει να αγνοεί τον νόμο. «Τι κάναμε με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος; Κλείνουμε τρύπες. Η Ελλάδα είχε παρά πολλές τρύπες στην φορολογία επιχειρήσεων. Έκλεισε η τρύπα για αυτούς που θέλουν φορολογικούς παραδείσους» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας που αναρωτήθηκε: «Σε δύο μήνες θα έχουμε την προεδρία στο ECOFIN και θα περνάω νόμους για την φοροδιαφυγή και εδώ στην Ελλάδα θα κάνω τα αντίθετα;».
«Το γερμανικό κατοχικό δάνειο θέλει προσεκτικό χειρισμό»
Για την διεκδίκηση από την Ελλάδα του γερμανικού κατοχικού δανείου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η υπόθεση είναι αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται η εισήγηση του. «Αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ''βούλωσε'' τρύπες»
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των τραπεζών, που δεν επιστρέφουν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τα χρήματα που έλαβαν από την ανακεφαλαιοποίηση.
«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Από εκεί και πέρα εάν δεν γυρίσουν στις τράπεζες καταθέσεις, οι χορηγήσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Δηλαδή δεν αρκούν τα λεφτά που πήγαν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, που "βούλωσε" τρύπες».
πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου