Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο «ενιαίος» και οι άλλοι 38 φόροι για τα ακίνητα

Έντυπη Έκδοση 

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΠ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο... «ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ»

Ο «ενιαίος» και οι άλλοι 38 φόροι για τα ακίνητα

Οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με τις εμπορικές τιμές
Κατά έξι φορές έχουν αυξηθεί οι φόροι στα ακίνητα σε σχέση με το 2010 και κατά οκτώ φορές σε σχέση με το 2008. ΜΟΝΟ ως ελληνικό παραμύθι μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για θέσπιση ενός και μόνο φόρου που θα συμπεριλάβει όλους τους φόρους ακινήτων.
Ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας. Καλύτερα πώληση, παρά να το «φάει» η ΕφορίαΑκίνητα σε τιμή ευκαιρίας. Καλύτερα πώληση, παρά να το «φάει» η ΕφορίαΟπως αναφέρουν στην «Κ.Ε.» παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ο πολυδιαφημισμένος Ενιαίος Φόρος, εάν και όταν εφαρμοστεί, θα περιλαμβάνει μόνο τους δύο (χαράτσι της ΔΕΗ και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) από τους 40 φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, αφήνοντας έτσι τους υπόλοιπους 38 να ισχύουν κανονικά και να φουσκώνουν το φορολογικό λογαριασμό των ακινήτων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί ενός ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός της φορολογίας, μοιάζουν αστείες. Τα τελευταία τρία χρόνια η ακίνητη περιουσία έχει αντιμετωπιστεί από τις μνημονικές κυβερνήσεις σαν την κότα με τα χρυσά αβγά».
Μακρύς κατάλογος
Στο μακρύ κατάλογο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα προστέθηκαν πρόσφατα και νέες, που θα φέρει η εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου το 2014. Από τη νέα χρονιά καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις δαπανών καθώς προβλέπεται:
- κατάργηση της μείωσης της δαπάνης κατά 10% για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας,
- αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Οπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, εκτός των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία, στη λίστα υπάρχουν σειρά με κρατήσεις και τέλη επί του εισοδήματος από τα ακίνητα όπως:
* τέλος χαρτοσήμου και ΟΓΑ (3,6%),
* συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος μισθωμάτων (3%),
* τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης,
* τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης,
* κράτηση στο Δημόσιο υπέρ μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (3%),
* κράτηση στα μισθώματα από τους ΟΤΑ υπέρ του Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (2%),
* ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας,
* δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού,
* δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων,
* τέλη αποχέτευσης ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι στα ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές σε σχέση με το 2010 και κατά οκτώ φορές σε σχέση με το 2008, οδηγώντας τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών να δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τις νέες οφειλές προς την Εφορία.
Καθημερινές είναι πλέον, σύμφωνα με συμβολαιογράφους, οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που προσπαθούν είτε να προχωρήσουν σε πώληση των ακινήτων τους, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία, είτε σε μεταβίβασή τους, ώστε να διώξουν το φορολογικό βάρος από πάνω τους. Συχνό είναι επίσης και το φαινόμενο ιδιοκτητών που σπεύδουν σε συμβολαιογράφους για να διαγράψουν ακίνητα ή αγροτεμάχια από την περιουσία τους.
Την ίδια ώρα, και οι νόμοι που ισχύουν σήμερα αλλά και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων υπολογίζονται επί εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας που έρχονται από μια άλλη εποχή και δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.
Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε τη διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με τη δικαιολογία ότι η στρέβλωση στην αγορά ακίνητων αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.
Πρόβλημα στα έσοδα
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επεξεργασία των εμπορικών τιμών από την επιτροπή του υπουργείου έδειξε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ήταν τόσο χαμηλές, που θα προκαλούσαν πρόβλημα στους στόχους εσόδων που έχουν τεθεί από τη φορολογία ακίνητων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι είναι άδικη η φορολόγηση οποιωνδήποτε ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα και σε κάθε περίπτωση ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων παραβιάζει βάναυσα τη βασική συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Προβληματισμό προκαλεί στους ιδιοκτήτες και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο, που φτάνει ακόμα και 50% της αξίας του ακινήτου. Παρ' όλα αυτά οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν φόρους για το σύνολο του ακινήτου.
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων οδηγεί σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες σε δημοσιονομικό βατερλό αλλά και πλήρη οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών, που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν το νέο αυτό «χαράτσι», γεγονός που θα οδηγήσει την πλειονότητά τους να έρθουν αντιμέτωποι με τη φυλάκιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου