Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 08:33

Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
 Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών
Αν ισχύσει αυτό που καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το 2014 θα φέρει (μεταξύ άλλων) ομηρικές μάχες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές. Οι πρώτοι, την ώρα που θα καλούνται να πληρώσουν υπέρμετρους φόρους κατοχής, θα καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν θα εισπράττουν. Πώς θα αντιδράσουν; Αξιοποιώντας το μοναδικό όπλο που τους έχει μείνει: να πετάνε έξω τους ενοικιαστές που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια από τον πρώτο κιόλας μήνα.
Γράφει:  


«Δεν φτάνει που οι φόροι τους οποίους καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για την κατοχή ακινήτων είναι οκτώ φορές περισσότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, από το 2014, θα πρέπει να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν θα εισπράττουν».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, υποστηρίζει μιλώντας στοFMVoice.gr  ότι με απάλειψη νομοθετικής ρύθμισης που εμπεριείχε η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια τα οποία δεν εισπράττονται. Έτσι, από την 1/1/2014, οι «κακοπληρωτές» ενοικιαστές θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος των ιδιοκτητών καθώς:

1. Και δεν θα εισπράττουν τα ενοίκιά τους

2. Και θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ο οποίος θα διαμορφώνεται στο 11% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια διαμορφώνεται έως τις 12.000 ευρώ ετησίως ή στο 33% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια, υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο. Επί του φόρου επιβάλλεται και προκαταβολή 55% ενώ επί του εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1-4%

Ποια λύση υπήρχε μέχρι τώρα; Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, είχε τη δυνατότητα με μια δήλωση στην εφορία, να εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ιδιοκτήτης έχανε οριστικά τα ενοίκια αλλά τουλάχιστον δεν πλήρωνε τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος (σ.σ ο οποίος με βάση το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης μπορούσε να φτάσει ακόμη και στ 49% αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1-4%.

Η διάταξη που επέτρεπε την …δωρεά των ακινήτων απαλείφθηκε. «Γιατί το δημόσιο να γίνεται εισπράκτορας για λογαριασμό του ιδιοκτήτη; Γιατί ο ενοικιαστής να εμφανίζεται ότι χρωστάει στο δημόσιο όταν στην πραγματικότητα η οφειλή αφορά σε ιδιώτη;», είναι τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης. Αυτό το επιχείρημα έχει μια λογική καθώς δεν είναι το ίδιο να χρωστάς στο δημόσιο και σε έναν ιδιώτη. Το δημόσιο, έχει πολλά όπλα στα χέρια του και μπορεί να βάλει χέρι ακόμη και σε μισθό ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα προκειμένου να εισπράξει τα χρωστούμενα. Τι επιλέγει λοιπόν; Να στραφεί κατά του ιδιοκτήτη. Θα τον φορολογήσει ούτως ή άλλως με βάση τα αναγραφόμενα στο συμβόλαιο ενοικίασης και θα τον αφήσει να τα «βρει» με τον ενοικιαστή.

Υπάρχει ένας κίνδυνος: Να ξεσπάσει το 2014 κύμα εξώσεων. Ούτως ή άλλως, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, με το που θα συμπληρωθεί ένας μήνας χωρίς να καταβληθεί το ενοίκιο, να καταθέσει αγωγή εξώσεως. Και πλέον οι διαδικασίες είναι ταχύτατες καθώς, πρακτικά, μέσα σε 40-50 ημέρες από την εκκίνηση της διαδικασίας, ο μισθωτής υποχρεούται να εγκαταλείψει το ακίνητο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου