Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ερχεται «πόθεν έσχες» για όλους

Ερχεται «πόθεν έσχες» για όλους

«Πόθεν έσχες» για όλους από το 2014 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων (κατοικίες, οικόπεδα, μετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, συναλλαγές με τράπεζες δηλαδή δάνεια και καταθέσεις).

Πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας 8,5 εκ. φορολογουμένων θα έχει το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου
Πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας 8,5 εκ. φορολογουμένων θα έχει το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου
Με βάση αυτά τα στοιχεία θα επιβάλλεται «φόρος διαβίωσης» που θα προκύπτει από το συνολικό εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του φορολογουμένου και όχι με βάση το εισόδημα που αυτός δηλώνει ή το τεκμαρτό.
Πρόκειται για τη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου το οποίο προαναγγέλλεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 και θα επιτρέψει τον ηλεκτρονικό έλεγχο στην ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων.
Κι αυτό καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.
Ηλεκτρονικός φάκελος
Η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Το περιουσιολόγιο, που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από το περασμένο καλοκαίρι, θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται του αθροίσματος των δαπανών του για δόσεις στις τράπεζες, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.
Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής.
Η Εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους.
Πρόκειται ασφαλώς για μια εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, καθώς η Εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα και όχι με βάση εκτιμήσεις και... υποψίες.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, η Εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου