Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Η παγίδα των λιγότερων αποδείξεων -Δεν διευκολύνουν τους φορολογούμενους, περιορίζουν τις δαπάνες

Η παγίδα των λιγότερων αποδείξεων -Δεν διευκολύνουν τους φορολογούμενους, περιορίζουν τις δαπάνες

Η παγίδα των λιγότερων αποδείξεων -Δεν διευκολύνουν τους φορολογούμενους, περιορίζουν τις δαπάνες

24.12.2013 07:19
Οσοι αισθάνθηκαν ανακούφιση, μαθαίνοντας ότι θα μειωθούν το 2014 οι απαιτούμενες αποδείξεις και άρα θα μπορέσουν να τις συγκεντρώσουν ευκολότερα, μάλλον βιάστηκαν, διότι το μέτρο κρύβει μια παγίδα: το ποσό των αποδείξεων μπορεί να είναι μικρότερο, αλλά οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές θα είναι λιγότερες. Οπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το είδος των δαπανών θα αποφασιστεί αργότερα. Επειδή όμως θα είναι λιγότερες οι απαιτούμενες αποδείξεις θα πρέπει να είναι και στοχευμένες.
Σύμφωνα με ρύθμιση που ψηφίστηκε το Σάββατο από τη Βουλή, για τα εισοδήματα του 2014 μειώνονται στο 10% του εισοδήματος οι απαιτούμενες δαπάνες, αντί 25% που ισχύει για τα φετινά εισοδήματα. Ειρήσθω εν παρόδω, ο φορολογούμενος δεν έχει κανένα άμεσο όφελος από τη συγκέντρωση του αναγκαίου ποσού αποδείξεων. Αντίθετα, εάν δεν τις μαζέψει, τότε θα πληρώσει φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου και του συγκεντρωθέντος ποσού.
Ωστόσο, όπως φαίνεται η σκέψη του οικονομικού επιτελείου, όταν αποφάσιζε να μειώσει το ποσό των αποδείξεων δεν ήταν να διευκολύνει τους φορολογούμενους, αλλά να περιορίσει το είδος των δαπανών, ώστε να πιέσει τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή.
Για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ κόβουν έτσι κι αλλιώς αποδείξεις, άρα η φοροδιαφυγή (τουλάχιστον στην ταμειακή μηχανή) είναι μηδενική. Αντίθετα, η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη σε συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, αισθητικούς, δικηγόρους, γιατρούς κ.λπ. Εάν κάποιος συμπληρώνει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ ή τα πολυκαταστήματα -όπου επίσης δεν φεύγει προϊόν χωρίς παραστατικό- και δεν ζητά αποδείξεις από τις δραστηριότητες με υψηλή φοροδιαφυγή, το όφελος για τα δημόσια ταμεία είναι μηδενικό.
Ένα από τα σχέδια που έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών είναι να ορίζει το είδος των αποδείξεων που θα "μετρήσουν" στο τέλος του έτους. Ετσι, στη διάρκεια του χρόνου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν αποδείξεις από τους πάντες και όταν έρθει η ώρα της φορολογικής δήλωσης και αφού θα έχουν γίνει γνωστές οι αποδεκτές αποδείξεις, να δηλώνει μόνον αυτές.
Το πρόβλημα είναι ότι με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων το μεγαλύτερο μέρος του μισθού καταναλώνεται στα είδη πρώτης ανάγκης. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν εξ αντικειμένου να συγκεντρώσουν πολλοί φορολογούμενοι τις "στοχευμένες" αποδείξεις που έχει κατά νου το οικονομικό επιτελείο. Είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων, ώστε να ξέρει το υπουργείο Οικονομικών ποιες δαπάνες θα είναι επιλέξιμες για αποδείξεις. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία είναι βέβαιο ότι οι μέσοι όροι δεν βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα νοικοκυριά.
Προφανώς, όλα αυτά είναι:
- Επικίνδυνα γιατί κάποιος μπορεί πραγματικά να μην κάνει ή να κάνει λίγες δαπάνες από αυτές που επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών και να κληθεί στο τέλος να πληρώσει επιπλέον φόρο.
- Γραφειοκρατικά: οι φορολογούμενοι δεν φτάνει που θα μαζεύουν χιλιάδες αποδείξεις, που κανένας δεν ελέγχει τελικά, αλλά θα πρέπει να τις κατηγοριοποιήσουν ανά είδος δαπάνης, για να επιλέξουν τελικά αυτές που θα θέλει το υπουργείο Οικονομικών
- Αναποτελεσματικά: το "εμπόριο" αποδείξεων μεταξύ φορολογουμένων θα περιοριστεί αλλά δεν θα εξαλειφθεί.


Πηγή: Η παγίδα των λιγότερων αποδείξεων -Δεν διευκολύνουν τους φορολογούμενους, περιορίζουν τις δαπάνες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/136229#ixzz2oO8PSNdE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου