Σελίδες

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Νέος φόρος ακινήτων: ελαφρύνσεις για λίγους, επιβαρύνσεις για πολλούς

13/12/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος φόρος ακινήτων: ελαφρύνσεις για λίγους, επιβαρύνσεις για πολλούς

Μονιμοποιούνται το «χαράτσι» και ο ΦΑΠ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Απαλλαγές μόνο υπό προϋποθέσεις για τους οικονομικά αδύναμους. Πώς να υπολογίσετε τι θα πληρώσετε με βάση τους νέους συντελεστές.
        
 
Μονιμοποιούνται το «χαράτσι» και ο ΦΑΠ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Απαλλαγές μόνο υπό προϋποθέσεις για τους οικονομικά αδύναμους. Πώς να υπολογίσετε τι θα πληρώσετε με βάση τους νέους συντελεστές

Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου

5











Κέρδη και ζημιές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν από το 2014 το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, άρχισαν να μετράνε οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επειτα από αρκετούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο μονιμοποιεί ουσιαστικά το υποτιθέμενο έκτακτο Ειδικό Τέλος που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι «εκπτώσεις» που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τον φετινό «λογαριασμό» φτάνουν το 21% για τα κτίρια, αλλά έρχονται επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα σε ακριβές περιοχές, καθώς και για τα κτίσματα με οικόπεδο.

Επίσης, για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες χωραφιών και βοσκοτόπων.

Από τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά, ελαφρύνσεις θα έχουν μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια (βασικά διαμερίσματα και όχι μονοκατοικίες) αλλά και όσοι ήταν υπόχρεοι σε ΦΑΠ, δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο ήταν 200.000 ευρώ και τώρα ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ.

Για τους οικοπεδούχους, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, η «κεραμίδα» πέφτει βαριά καθώς μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το «χαράτσι».

Οσον αφορά την αγροτιά, μπορεί να γλίτωσαν τον φόρο τα μαντριά και τα κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος, έστω και 1 ευρώ.

Τα κτίρια

Για τα σπίτια ο βασικός φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 2 ευρώ το τ.μ. έως 13 ευρώ το τ.μ., ενώ στα οικόπεδα από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.

Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που «αποτυπώνουν» την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Οι συντελεστές πρόσοψης θα ανέρχονται σε 1 για κτίσματα που δεν έχουν καθόλου προσόψεις σε δρόμους, 1,01 για κτίσματα με πρόσοψη σε ένα δρόμο και 1,02 για κτίσματα με προσόψεις σε δύο ή περισσότερους δρόμους. Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας 1,02, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το γινόμενο που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους πολλαπλασιασμούς.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου.

Για αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού ο βασικός φόρος ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης, κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης, κλιμακούμενος από 0,1 για τις δασικές εκτάσεις έως 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις.

Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια και μοναδική άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

Ο συμπληρωματικός

Στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου (πρόκειται για τον ΦΑΠ με άλλο όνομα) θα πιαστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φτάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ο υψηλός συντελεστής διαμορφώνεται στο 1% και επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Απαλλαγές

Το νομοσχέδιο προβλέπει έκπτωση 50% από τον φόρο για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τους άνεργους και τους πολύτεκνους. Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος μπαίνει στις 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί) και των κτισμάτων στα 150 τ.μ.

Πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% που καλύπτουν επίσης τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δεν παρέχεται η απαλλαγή όταν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο φόρος θα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.

Οι εισπράξεις από τον νέο φόρο υπολογίζονται σε 2,650 δισ. ευρώ. Φέτος τα έσοδα από το ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ υπολογίζονται σε 2,486 δισ. ευρώ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δεκάδες αλλαγές σε πρόστιμα, ελέγχους, βιβλία, αποδείξεις με το νέο νομοσχέδιο

4Με μειωμένο συντελεστή 3% θα υπολογίζεται ο φόρος στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, ενώ εφόδους και στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη θα πραγματοποιεί από το νέο έτος το υπουργείου Οικονομικών.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τα ακίνητα με το οποίο δίνονται φορο-μπόνους στους κατοίκους 73 ελληνικών νησιών ενώ καθίσταται υποχρεωτική η έκτακτη εισφορά σε εφοπλιστές για την τριετία 2014-2016.

Ακόμη επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους για κάθε παράβαση του νόμου και ώς 100.000 ευρώ σε εταιρείες που δεν θα εκδίδουν φορολογικό πιστοποιητικό. Επίσης φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τις δαπάνες διαβίωσης που θα συλλέγει η ελεγκτική αρχή θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Αναλυτικότερα όλες οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1. Μειώνεται στο 3% από την 1-1-2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (από 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% πάνω από αυτό). Η μείωση δεν αφορά τις μεταβιβάσεις που γίνονται από χαριστική αιτία, όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά (απώλειες εσόδων 150 εκατ. ευρώ).

2. Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

3. Μεγαλύτερες διασφαλίσεις θα αναζητά το Δημόσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ ή πλαστά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

4. Επιβάλλεται τριετής φόρος σε εφοπλιστές. Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Τα προσδοκώμενα έσοδα θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ στην τριετία. Ουσιαστικά κάνει υποχρεωτική την εθελοντική συνεισφορά που είχαν συμφωνήσει οι εφοπλιστές με τον Αντώνη Σαμαρά.

5. Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο, έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2014, το μέτρο της απόσυρσης (σε 50 εκατ. ευρώ οι απώλειες εσόδων).

6. Επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τη μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού.

7. Φορο-μπόνους στους νησιώτες. Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις στα νησιά. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

8. Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, τόκοι έως 3 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.

9. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι επενδυτές πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις χρηματιστηριακές πράξεις τον χρόνο σε μετοχές και παράγωγα.

10. Επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση σε συμβολαιογράφους και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

11. Μετά την κατάργηση του ΦΑΠ, οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού θα λαμβάνουν το 11,3% των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

12. Φορο-έλεγχοι σε 24ωρη βάση. Ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων όλο το 24ωρο ενώ προβλέπεται πως, εκτός από το ΣΔΟΕ, θα μπορούν να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων και οι ελεγκτές που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων.

13. Ελεγχοι και στα σπίτια. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές επιτρέπεται μόνο με εντολή του εισαγγελέα εφόσον αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.

14. Επιτρέπεται η εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών με εκχώρηση ακινήτου από την πλευρά του οφειλέτη.

15. Εως τον Δεκέμβριο του 2014 θα μπορούν οι φορείς του Δημοσίου να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ, με πρόχειρο μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και με τακτικό διαγωνισμό άνω των 100.000 ευρώ.

16. Φορολογική μεταχείριση καθυστερούμενων μισθών. Διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, που καταβάλλονται αναδρομικά σε μεταγενέστερο χρόνο από το έτος στο οποίο ανάγονται.

17. Επεκτείνεται σε ολόκληρο το Δημόσιο το μέτρο συμψηφισμών των οφειλών.

18. Από 1η Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.

19. Αγιον Ορος: Αυτοκίνητα τα οποία έχουν αγοραστεί ατελώς από τις μονές μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς φόρους και δασμούς -με εξαίρεση τον ΦΠΑ- για τα επόμενα δέκα χρόνια.

20. Φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τις δαπάνες διαβίωσης που θα συλλέγει η ελεγκτική αρχή θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Κ. Τσάβαλος – Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου