Σελίδες

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οκτώ αλλαγές στους φόρους φέρνει το μνημόνιο


ΤΡΟΙΚΑ

Οκτώ αλλαγές στους φόρους φέρνει το μνημόνιο

Οκτώ αλλαγές στους φόρους φέρνει το μνημόνιο
Οκτώ παρεμβάσεις στη φορολογία περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Μεταξύ αυτών και γορολογικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των νομικών προσώπων και των αυτοαπασχολουμένων, στο πλήθος των επιδομάτων, των φοροαπαλλαγών αλλά και των τεκμηρίων που θα διαμορφώνουν τη φορολογική επιβάρυνση καθώς και στις διατάξεις που θα απλοποιούν περαιτέρω τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους φόρους στα ακίνητα και τις ρυθμίσεις που έχουν επέλθει στη φορολογία των φυσικών προσώπων και των αυτοαπασχολούμενων, το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περί τα 4,7 δισ. ευρώ το 2014 με το μνημόνιο να προαναγγέλλει την υποχρεωτική πληρωμή των φόρων από τα φυσικά πρόσωπα μέσω τον τραπεζών από τον Ιούνιο αλλά και της καταβολής του ΦΠΑ με πάγια εντολή από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από το φθινόπωρο. Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επιβεβαιώνεται η ελληνική πλευρά ότι το θέμα θα εξεταστεί τον προσεχή Ιούνιο εφόσον βέβαια υπάρχουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων δεν υπήρχαν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, η αναποτελεσματικότητα κάποιων φόρων και ειδικά η εισπρακτική αποτυχία στα έσοδα από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
1. Οι φορολογικές Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν από τον τρέχοντα μήνα κιόλας στην κατάρτιση των ελεγκτών, κυρίως εκείνων που ασχολούνται με τη συλλογή των φόρων και των οφειλών.
2. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει διαχωρίσει από τη δεξαμενή των ληξιπροθέσμων χρεών τις ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές.
3. Η καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους θα γίνεται υποχρεωτικά από τον Σεπτέμβριο μέσω τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή προς την εφορία.
4. Η καταβολή των φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνεται από τον Ιούνιο υποχρεωτικά μέσω τραπεζών προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες.
5. Δεν θα υπάρξουν άλλες χαριστικές ρυθμίσεις και φορολογική αμνηστία για χρέη προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
6. Ειδική ομάδα εργασίας θα πρέπει να «συγκεντρώσει» το συνολικό ύψος των καθυστερούμενων οφειλών των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αξιολογηθεί η εισπραξιμότητά τους και να προληφθούν καθυστερήσεις κατά την μεταφορά τους στο νέο ενιαίο φορέα συλλογής. Το πόρισμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
7. Εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών στα διοικητικά δικαστήρια, τη μείωση του αριθμού των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά και την ανακατανομή των θέσεων των διοικητικών δικαστών (Σεπτέμβριος 2013), όπου η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη.
8. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει το ελεγκτικό σύστημα ELENXIS να λειτουργεί στις μεγάλες εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ το αναβαθμισμένο Taxis θα πρέπει να λειτουργεί σε όλες τις εφορίες μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΕ
Πρόβλεψη για συγκεκριμένο αριθμό απασχολουμένων στο Δημόσιο κατ' έτος και μέχρι το 2016 περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο πλαίσιο και της δέσμευσης της χώρας για συνολική μείωση της κρατικής μηχανής κατά 150 χιλιάδες. Συγκεκριμένα το 2013 οι εργαζόμενοι υπολογίζεται να ανέλθουν σε 691.493, το 2014 σε 664.950, το 2015 σε 643.367 και το 2016 σε 624.000.
Στο μνημόνιο αναγνωρίζεται πρόοδος στη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, αλλά γίνεται λόγος για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Με επίκεντρο την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις θα πρέπει να υπάρξει ανανέωση του δυναμικού και πρόσληψη υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα. Η εφαρμογή του ένα προς πέντε στις προσλήψεις και η αύξηση του ρυθμού συνταξιοδοτήσεων αν και αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού κατά 150 χιλιάδες έως το 2015, ωστόσο - επισημαίνεται - ότι δεν καλύπτει την ανάγκη για νέο προσωπικό με προσόντα που απαιτούν τομείς, όπως οι υπηρεσίες φορολογίας. Γι' αυτό τονίζεται πως «υποχρεωτικές αποχωρήσεις σε μεγάλο ποσοστό από το Δημόσιο είναι αναγκαίες και επείγουσες για να δοθεί δημοσιονομική δυνατότητα γι' αυτές τις προσλήψεις».
Η έκθεση, υπενθυμίζοντας πως για κάθε απόλυση θα γίνεται μία πρόσληψη, σημειώνει πως οι απολύσεις θα προκύψουν από τις περιπτώσεις επίορκων, όσοι διορίστηκαν παράνομα, την αξιολόγηση, τις οικειοθελείς αποχωρήσεις για όσους όμως δεν βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη και την παρέλευση του 12μήνου της διαθεσιμότητας.
Πέραν αυτών γίνεται αναφορά για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν και τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για επιτάχυνση της μεταρρύθμισης. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Απριλίου υπήρξαν τα χρονοδιαγράμματα για 211.500 υπαλλήλους. Για την κινητικότητα σημειώνεται ότι πέραν των 2.000 υπαλλήλων που μπήκαν στο καθεστώς στο τέλος του 2012 δεν υπάρχει εξέλιξη, πέρα από τη δέσμευση για τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο (μέσα από μία δεξαμενή 19.000 πλεοναζόντων που έχουν εντοπισθεί).

Η θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, που για πρώτη φορά περιγράφηκε στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, διαπνέει και την επικαιροποίηση του μνημονίου όπως αυτή περιγράφεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, επίσης για πρώτη φορά, οι εταίροι μας παραδέχονται ότι η χώρα όχι μόνον κάλυψε, αλλά ξεπέρασε κάποιους δημοσιονομικούς στόχους σε βαθμό, μάλιστα, που να θεωρείται εφικτή ακόμη και η μερική επάνοδος στις αγορές το 2014!
Πέραν, ωστόσο των ευσήμων, στο αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες ενστάσεις για καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις, τη διαχείριση των εσόδων και της δημόσιας διοίκησης, με ορατό το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν επιπλέον μέτρα ανεξαρτήτως του κενού της διετίας 2015-2016 που υπολογίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ. Επίσης, η Επιτροπή κρίνει απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει ακόμη τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2013 και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και όσον αφορά τις προοπτικές για ανάπτυξη, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αναμένει μέτρια ανάκαμψη από τις αρχές του 2014, η οποία θα βασιστεί στη βελτίωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το 2014, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2015 και μετά.
Δημοσιονομικά το πρωτογενές έλλειμμα -1,3% του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από τον στόχο του προγράμματος (-1,5% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% του ΑΕΠ το 2012 (χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα κενά αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το Φθινόπωρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεωνγια τον προϋπολογισμό του 2014

Καταργούνται αποδείξεις και τεκμήρια. Αλλάζουν όλα στη φορολογία


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Καταργούνται αποδείξεις και τεκμήρια. Αλλάζουν όλα στη φορολογία

Καταργούνται αποδείξεις και τεκμήρια. Αλλάζουν όλα στη φορολογία
Καταργούνται οι αποδείξεις και τα τεκμήρια από το 2014 και καθιερώνεται νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", με το το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο, καταργούνται τα δύο αυτά μέτρα που δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη των φοροφυγάδων.
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, φέρνει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

1. Καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Με το νέο σύστημα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800€ θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ως και 20%.

2. Καταργείται η έκπτωση 1,5% επί του μηνιαίου φόρου, που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις.

3. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 90% του κύριου φόρου εισοδήματος και για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ από το 80% στο 90% του φόρου. Για τις νέες Ο.Ε. και Ε.Ε. η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 27,5% στο 90%, ενώ για τις νέες Α.Ε. και ΕΠΕ ανεβαίνει από το 40% στο 90%.

4. Καταργείται το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους απολυόμενους εργαζόμενους. Οι αποζημιώσεις αυτές θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, με συνέπεια να επιβαρύνονται πλέον από το πρώτο ευρώ με φόρους που θα φθάνουν μέχρι το 42%. Σήμερα οι αποζημιώσεις για απολύσεις, απαλλάσσονται του φόρου μέχρι του ποσού των 60.000€.

5. Καθιερώνεται νέο μόνιμο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των επιχειρήσεων με την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

6. Καταργείται η φορολογική ελάφρυνση για τους νέους επαγγελματίες που καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και προβλέπει ότι οι νέοι επιτηδευματίες, δικαιούνται μειωμένης κατά 50% φορολόγησης για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους.

7. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται αυτοτελώς, με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.

8. Προσδιορίζονται ρητά οι δαπάνες, που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

9. Καθορίζεται νέο καθεστώς προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσει των επιχειρήσεων.

10. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου του οικονομικού έτους, όμως ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

11. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν τις αποδοχές τους από μία μόνο πηγή, λόγω της φορολόγησης των εισοδημάτων τους στην πηγή.

12. Καταργούνται όλες οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται ο προσδιορισμός των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με βάση τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, λόγω της έναρξης εφαρμογής "νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου", μέσω των οποίων καθιερώθηκαν νέου τύπου "τεκμήρια".

13. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 25% των ετησίων εισοδημάτων τους μέχρι τις 60.000€ με την αξία αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Έχετε τραπεζικό λογαριασμό;

Έχετε τραπεζικό λογαριασμό; 


Νέα μέτρα θα δίνουν σε όλους τους Ευρωπαίους το νόμιμο δικαίωμα να έχουν έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό οπουδήποτε στην ΕΕ αλλά και να αλλάζουν ευκολότερα τράπεζα.

Καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το ρευστό χρήμα, όλοι μας πρέπει να έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό.
 
Ωστόσο, σχεδόν 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που θα ήθελαν να έχουν έναν λογαριασμό δεν μπορούν. Σε περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες δεν εγκρίθηκε το αίτημά τους να ανοίξουν λογαριασμό για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και για το ότι θεωρήθηκαν πολύ φτωχοί.
 
Για όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό είναι δύσκολο ή και αδύνατο να εισπράξουν μισθούς ή διάφορα επιδόματα, να μεταφέρουν χρήματα ή να κάνουν αγορές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
 
Η Επιτροπή προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να βελτιώσει την κατάσταση, π.χ. παροτρύνοντας τις τράπεζες να χαλαρώσουν οικειοθελώς τις απαιτήσεις, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.
 
Χρειάζονται πλέον δεσμευτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όποιος θέλει, μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Με τις προτάσεις της Επιτροπής:
 όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να ανοίξουν έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών οπουδήποτε στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να κάνουν τις βασικές τραπεζικές πράξεις
 οι καταναλωτές θα μπορούν ευκολότερα να συγκρίνουν τα έξοδα ενός λογαριασμού πληρωμών, ώστε να έχουν σαφή ενημέρωση για τα έξοδα που τους χρεώνει η τράπεζά τους. Επίσης, κάθε χώρα θα διατηρεί έναν ανεξάρτητο ιστότοπο σύγκρισης των τραπεζικών εξόδων
 θα δημιουργηθεί ένα απλό και γρήγορο σύστημα αλλαγής τράπεζας ή παρόχου οπουδήποτε στην ΕΕ.
 
Με τα μέτρα αυτά πιστεύεται ότι θα βοηθούνται οι καταναλωτές να επιλέγουν τον τραπεζικό λογαριασμό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Επίσης, θα επωφελούνται από μια περισσότερο ανταγωνιστική αγορά, με πιθανή μείωση των τραπεζικών εξόδων.
 
Αλλά και οι τράπεζες θα ωφεληθούν, καθώς η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιβολή ενιαίων κανόνων σε όλη την ΕΕ θα τις βοηθήσει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
 
Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες για το εάν, π.χ., οι βασικοί λογαριασμοί πληρωμών θα προσφέρονται δωρεάν στους καταναλωτές ή με λογικό κόστος. Δεν θα υποχρεούνται όλες οι τράπεζες να ανοίγουν σε όποιον θέλει βασικό λογαριασμό πληρωμών· τα κράτη θα μπορούν να ζητούν από μία τράπεζα να προσφέρει στους καταναλωτές τέτοιους λογαριασμούς.
 
Τα επόμενα βήματα

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις προτάσεις μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν εγκριθούν, οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να ισχύσουν από το 2014.
 
Περισσότερα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην ΕΕ


http://taxheaven.gr

Εντός του 2013 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο –Πλήρη εικόνα το 2014

Διαβεβαιώσεις ότι εντός του 2013 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα το 2014 παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
Ο κ.Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν.Τσούκαλη, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και κύρια προϋπόθεση για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δείτε όλη την Απάντηση του Κου Μαυραγάνη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάρτιση Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου είναι μία από τις κρισιμότερες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αυτής, γιατί θεωρείται προαπαιτούμενο, προκειμένου να οδηγηθούμε επιτέλους σε ένα ολοκληρωμένο, δίκαιο, συνεκτικό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και συγχρόνως, να μπορέσουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Η δέσμευση αυτή έχει αποτυπωθεί και σε διάταξη νόμου, το άρθρο 83 του ν. 3842/2010. 
Η ερώτησή μου είναι σαφής. Ποια είναι ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο; Υπάρχει κάποια τεχνική ομάδα η οποία έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου αυτού, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο στο χρονοδιάγραμμα αυτό; 
Ευχαριστώ πολύ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): 

Κατ’ αρχάς, πρέπει να ολοκληρωθεί η πιστή καταγραφή των ακινήτων. Ξέρετε ότι με το Ε9 υπάρχει η καταγραφή αυτή. Με το ν. 4110/2013, περίπτωση α΄, παράγραφος 2 του άρθρου 19, θεσπίστηκε η υποχρέωση μέχρι 30-6-2013 να συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους σε ορισμένες περιπτώσεις, έτσι ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα των ακινήτων. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. 
Από εκεί και πέρα, η δεύτερη παρέμβαση ήταν ότι φέτος για πρώτη φορά δηλώνονται όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως του εάν φορολογούνται, απαλλάσσονται δηλαδή της φορολογίας, εάν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικώς φορολογούμενα. Αυτό μας δίνει μία δεύτερη εικόνα. 
Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει –και έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήσει τις ενέργειες- να συγκεντρωθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στο νόμο –περιουσιακά στοιχεία εννοώ- έτσι ώστε να μπορέσει ο φορολογούμενος να υποβληθεί στην ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία, για να μην του ζητάμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. 
Βεβαίως το όλο εγχείρημα της συγκρότησης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο, γιατί η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών από διάφορους φορείς, πέραν των ήδη υπαρχόντων πληροφοριών που έχουν καταχωρηθεί, θα πρέπει να συμπληρωθεί με ορισμό κανόνων διαχείρισης πληροφορίας από πλευράς ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, έχουμε αποφασίσει να επεξεργαστούν αυτά τα συμπληρωματικά στοιχεία που χρειάζονται και να υπάρξουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση –όπως σας είπα- και των προσωπικών δεδομένων.

Πιστεύω ότι μέσα στο 2013 θα έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο ώστε να έχουμε συγκροτημένο ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία χρειαστεί, αυτή να ζητηθεί και να συμπληρωθεί, ώστε να είμαστε σε θέση από το 2014 και πλέον να έχουμε την πλήρη εικόνα.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, περιγράψατε κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι δρομολογημένες. Αυτές οι ενέργειες συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Σας παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μου πείτε: Πρώτον, πού μπορούμε να το βρούμε αυτό το σχέδιο; Και δεύτερον, ποια υπηρεσία, ποια ομάδα εργασίας, ποιος φορέας του Υπουργείου σας είναι επιφορτισμένος, προκειμένου να παρακολουθεί την υλοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειών, να τις αξιολογεί και κάθε φορά να θέτει στόχους -και ποσοτικούς αλλά και χρονικούς- ούτως ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό;

Επιπλέον, είπατε ότι θα έχουμε καταγραφή σύντομα όλων των στοιχείων του Ε9. Εγώ δεν αναφέρομαι σε καταγραφή, αλλά αναφέρομαι σε ψηφιοποίηση του Ε9. Και ξέρετε ότι η ψηφιοποίηση του Ε9 -που έχει ξεκινήσει από το 2005, με ανάθεση τότε του έργου αυτού- έχει μετεξελιχθεί, φαίνεται, σε μέγα σκάνδαλο και δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Πρόκειται για μία μελέτη κι ένα έργο το οποίο δεν επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολύ μεγάλα ποσά και δεν έχουμε οδηγηθεί ακόμα στην ψηφιοποίηση του Ε9.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνηση, δυστυχώς, εκτίθεται ανεπανόρθωτα διότι λόγω των καθυστερήσεων –δεν θα αναφερθώ μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμα και στην παρούσα Κυβέρνηση- θα φτάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε νέα παράταση από τους Έλληνες πολίτες όσον αφορά την ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου, του πολυπόθητου αυτού φορολογικού συστήματος που θέλουμε να εισάγουμε. Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων, λόγω του ότι δεν έχουμε καταγεγραμμένα τα αγροτεμάχια, και λόγω της προηγούμενης εμπειρίας.

Θέλω λοιπόν στη δευτερολογία σας να είστε πιο σαφής, ούτως ώστε να είμαστε κι εμείς σε θέση να παρακολουθούμε, να αξιολογούμε, να ελέγχουμε την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. 
Δεν γνωρίζω κατά πόσον προτίθεστε να επιβάλλετε ποινές σε όσους αμελούν να παρουσιάσουν στις φετινές δηλώσεις τα στοιχεία αυτά που ζητάτε,  όσον αφορά δηλαδή τη μη δήλωση και τη μη καταγραφή αυτών των ακινήτων, αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, η προσπάθεια που καταβάλλει αυτή η Κυβέρνηση -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά κι εσείς- είναι να θωρακίσει την ελληνική πολιτεία στο μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής. 

Στο μεγάλο αυτό θέμα της φοροδιαφυγής θα έχετε δει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε τους στοχευμένους ελέγχους και να παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει. 

Στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχετε θέσει, σας λέω ότι μέσα από τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν αναληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, συντονισμένα συλλέγονται τα στοιχεία. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση όλων αυτών των εφαρμογών προκειμένου, όπως σας είπα, να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία, να έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία και ό,τι στοιχεία λείπουν από υπηρεσίες, αυτά να συγκεντρωθούν μέσα στο 2013, έτσι ώστε μέσα στο 2013 να έχουμε την πρώτη ενιαία εικόνα, αν λείπουν κάποια πράγματα, αυτά να τα συμπληρώσουμε, και να μπορέσουμε από το 2014 να έχουμε την πλήρη εικόνα. Ακόμα και τώρα όμως έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για πάρα πολλές ενέργειες οι οποίες μπορούν να αναληφθούν και αναλαμβάνονται για να ανιχνευθεί η φοροδιαφυγή με συγκεκριμένες πράξεις.

Συνεπώς, πιστεύω ότι το 2013, όπως το έχω αναφέρει, είναι χρονιά κρίσιμη για πάρα πολλές ενέργειες που έχουν σχέση με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να νιώσει ότι γίνονται απτές πράξεις καταπολέμησης και αλλαγής νοοτροπίας και συστήματος.
Ευχαριστώ.

Ποιους θα υποχρεώσει η εφορία να βγάλουν «κλειδάριθμο»


Ποιους θα υποχρεώσει η εφορία να βγάλουν «κλειδάριθμο»





Υποτίθεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα ανοίξει την Παρασκευή. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιοι θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους υποχρεωτικά μέσω internet. Τι λένε οι πληροφορίες;
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να μην ισχύσει ο περυσινός κανόνας που επέβαλε υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μόνο από όσους εμφανίζουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, είχαν τη δυνατότητα να μην αναζητήσουν κλειδάριθμους. Πρόθεσή τους είναι να υποβάλλουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή από όλους. Ο κυριότερος λόγος; Να γίνει η εκκαθάριση ταχύτερα. Διότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών δηλώσεων δεν θα είναι η 30η Ιουνίου. Ήδη η παράταση θεωρείται δεδομένη καθώς ακόμη δεν έχουν αποσταλεί οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες.
Τι θα λέει ο νέος κανόνας;
Ότι η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλους. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο. Διαβλέποντας την ταλαιπωρία –δεδομένου ότι οι εφορίες έχουν λιγοστέψει, ότι το προσωπικό στις εφορίες είναι λιγότερο και ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά- το υπουργείο Οικονομικών πήρε ήδη την πρώτη απόφαση για να μειώσει την κοσμοσυρροή: αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία των παλαιών κωδικών πρόσβασης στο taxis μέχρι τον Αύγουστο έτσι ώστε να περάσει η μπόρα των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ε9.
Αν τελικώς καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στην υποχρεωτική υποβολής της δήλωσης από όλους, είναι βέβαιο ότι στις εφορίες θα υπάρξει κοσμοσυρροή. Τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε; Να βγάλετε από τώρα κλειδάριθμο ακολουθώντας τα βήματα αλλά και τις οδηγίες που ακολουθούν. Στο κάτω-κάτω, αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να ισχύσουν τα περυσινά (υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή μόνο για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), εσείς μπορείτε να κάνετε τη δήλωσή σας όπως θέλετε καθώς η έκδοση κλειδαρίθμου δεν σημαίνει ότι θα γίνει και υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η δήλωση.
Η διαδικασία
Αν δεν έχετε παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxisnet, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία έκδοσης του κλειδάριθμου η οποία ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:
1ο βήμα: Εγγραφή.
Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες / επιχειρήσεις / επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε. 
2ο βήμα: Παραλαβή κλειδάριθμου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης λαμβάνεται σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου (αν τα προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου χρήστη έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, έρχεται ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής σας και σας υπενθυμίζετε και το username ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα Νομικά πρόσωπα, τον κλειδάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος Εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
3ο βήμα: Ενεργοποίηση του λογαριασμού.
Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού (κάντε κλικ εδώ για άμεση πρόσβαση). Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσετε: α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια , συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. γ) τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα . Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα δοκιμάστε μια άλλη εικόνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.










Άνοιξε η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. για την υποβολή του Ε5


Άνοιξε η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. για την υποβολή του Ε5


Από σήμερα είναι πλέον διαθέσιμη η εφαρμογή μέσω taxis για την υποβολή των δηλώσεων Ε5

Υπενθυμίζεται ότι προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, κ.λπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ. λήγει την 31 Μαΐου, και το Ε5 υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Ωστόσο σήμερα που άνοιξε η εφαρμογή, η Γ.Γ.Π.Σ. ενέταξε και την σημερινή ημέρα στις προγραμματισθείσες διακοπές του TAXIS από 16:00 έως 21:00

Σχετική απόφαση (ΠΟΛ.1064/29.3.2013)

Εκτός αγοράς εργασίας οι πιο παραγωγικές ηλικίες


Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστ. Δ/ντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Εκτός αγοράς εργασίας οι πιο παραγωγικές ηλικίες

Τα στατιστικά στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας (ΕΛΣΤΑΤ, Μάιος 2013) του μηνός Φεβρουαρίου 2013 στην χώρα μας, με τον αριθμό των απασχολούμενων να μειώνεται στο επίπεδο των 3.568.000 ατόμων και των ανέργων  να αυξάνεται στο επίπεδο των 1.320.189 ατόμων (27% του εργατικού δυναμικού), προδιαγράφουν με τον πιο εύληπτο τρόπο την αναπαραγωγή του αδιεξόδου των ασκούμενων πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης με  την παράταση της ύφεσης και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.
Παράλληλα, αποδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η μείωση των μισθών (40%) και ειδικότερα η μείωση (22% - 32%) του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν συνεπάγεται, όπως υποστηρίζει η τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε, ΕΚΤ) και οι ελληνικές κυβερνήσεις, την μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων ηλικίας 15 - 24 ετών.
Πράγματι, η συγκεκριμένη αυτή ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2013, συμμετέχει κατά 64% στην ανεργία από 54,1% τον Φεβρουάριο του 2012 .
Αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις νέους 15 - 24 ετών, ένας στους τρεις νέους 25 - 34 ετών, ένας στους τέσσερις 35 - 44 ετών (οι πιο παραγωγικές ηλικίες) είναι εκτός αγοράς εργασίας και όσοι είναι πάνω από 50 ετών σε κατάσταση ανεργίας θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η σοβαρότητα του προβλήματος της ανεργίας των νέων, συνδέεται, μεταξύ των άλλων, και με το γεγονός ότι οι άνεργοι νέοι (άνδρες και γυναίκες) στην πλειοψηφία τους θα βρεθούν για μακρά περίοδο σε  κατάσταση ανεργίας, δεδομένου ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το 2015 θα είναι ασθενής και άνεργη αφού για να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο θα απαιτείται ετήσια αύξηση του
ΑΕΠ της τάξης του 3,5% - 4%.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει περιορισμένη απορρόφηση του αποθέματος της ανεργίας στην χώρα μας που θα έχει συσσωρεύσει η παρατεταμένη ύφεση 2009 - 2015, με αποτέλεσμα ακόμη και σ’ αυτό το αισιόδοξο σενάριο των ρυθμών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για να μειωθεί, σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανεργία στην  Ελλάδα κάτω από το 10% του εργατικού δυναμικού και να αρχίσει, σε συνθήκες καθίζησης της αγοραστικής δύναμης, η συζήτηση για αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στην χώρα μας. παράλληλα, είναι ενδιαφέρον να  σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή της ανεργίας συνυπάρχει με την διεύρυνση (35%) των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς και της αδήλωτης – ανασφάλιστης (40%) εργασίας (550.000 εργαζόμενοι) που σημαίνει ετήσιες  απώλειες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό της τάξης των 3 δις ευρώ από φόρους εισοδήματος και για τα ασφαλιστικά ταμεία 350 εκατ. ευρώ ετησίως από ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, η ανεργία των νέων, παρουσιάζει, σύμφωνα  με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (Δ.Γ.Ε.) ανεξέλεγκτες τάσεις αύξησης της σε διεθνές επίπεδο.
Πράγματι, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας άνεργων νέων 15 - 24 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται (2012) στο  12,3% ( 73,4 εκατ. άτομα) και προβλέπει ότι το 2018 θα αυξηθεί στο επίπεδο του 12,8%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δ.Γ.Ε. υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των νέων ανέργων το 2012 είναι αυξημένος κατά 3,5 εκατ. σε σχέση με το  2007 και κατά 0,8 εκατ. σε σχέση με το 2011, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε τρεις περιφέρειες (Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική), όπου η ανεργία των νέων  αυξάνεται συνεχώς από το 2008 και μετά, με ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της ανεργίας των νέων των ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα  που προκύπτει είναι πως θα  αντιμετωπισθεί η ανεργία και ειδικότερα η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στα κράτη - μέλη της Μεσογείου στις συνθήκες της νέας οικονομικής και τεχνολογικής  πραγματικότητας που θα εισέλθει η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια; Με άλλα λόγια, οι συνθήκες ανάκαμψης που προδιαγράφονται κατά τα επόμενα χρόνια στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, θα συντελεσθούν, κατά κύριο λόγο, με την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων παραγωγής (ψηφιακή τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη) οι οποίες θα επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην εργασίας (Ε. Χαροκόπος, 2013) με περαιτέρω αύξηση του αριθμού ανέργων, διεύρυνση της φτώχειας και των συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί, κατά τα επόμενα χρόνια, σε μία νέα αντίφαση κατά την οποία η αύξηση  του παραγόμενου προϊόντος δεν θα συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας αλλά από κατάργηση θέσεων εργασίας στην παραγωγική διαδικασία.
Στον ορίζοντα αυτών των εξελίξεων, οι πολιτικές  ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας απαιτείται να αποτελέσουν θεμελιώδη συνιστώσα του νέου αναπτυξιακού προτύπου (πολιτικές αντι-λιτότητας, παραγωγική - τεχνολογική ανασυγκρότηση, ποιότητα  παραγωγής και εργασιακών σχέσεων, διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, νέες σχέσεις μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, κλπ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στα κράτη - μέλη της Μεσογειακής Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αναπτυξιακού προτύπου της άνισης ανάπτυξης και από την Ελλάδα η επιλογή του αναπτυξιακού προτύπου του διαμετακομιστικού εμπορίου, του τουρισμού και των  υπηρεσιών σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της εργασίας θα δημιουργήσουν συνθήκες εξασθενισμένης βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται για την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας  και σε χαμηλά επίπεδα του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού.
Πηγή: robolis.gr


Πηγή: Εκτός αγοράς εργασίας οι πιο παραγωγικές ηλικίες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/11503/ektos-agoras-ergasias-oi-pio-paragogikes-ilikies#ixzz2TY1BXHl6

Βουλιάζουµε µια εξαετία


Βουλιάζουµε µια εξαετία

Νέα «βουτιά» κατέγραψε το ΑΕΠ (-5,3%) στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και η απουσία επενδυτικού πλάνου έχουν νεκρώσει την αγορά. Ακόμη 7% θα πέσει φέτος η ιδιωτική κατανάλωση

Την προσεχή Δευτέρα πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ


Του Μάριου Χριστοδούλου


50

Οκτώ χρόνια πίσω έχει καταφέρει να γυρίσει η ύφεση το ρολόι της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε νέα «βουτιά», φτάνοντας στο -5,3% και «πιάνοντας» σε σταθερές τιμές 42,255 δισ. ευρώ.

Η ύφεση, αν και μικρότερη σε σχέση με τα καταστροφικά τρίμηνα του 2012 που προηγήθηκαν, εν τούτοις παραμένει απειλητική για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από το 2008 που πρωτοεκδηλώθηκε έρχονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της ανεργίας σε καθημερινή βάση.

Ετσι, το 2013 θα είναι το έκτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η χώρα θα βιώνει την ύφεση, καθώς οι προβλέψεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% στο σύνολο του έτους.

Η ανάκαμψη τοποθετείται για το 2014 από την κυβέρνηση, που εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή αύξηση κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008, κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.

Η βαθιά ύφεση είναι απότοκη των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στους φόρους έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση της τάξης του 7%. Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2014, σε μικρότερο όμως ποσοστό.

Ενας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού πλάνου. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.

Eπιβεβαίωση

Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η αγορά έχει «νεκρώσει» αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι όπως η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «πώς και πώς» τη διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να εξοφλήσουν αυτά που χρωστάει το Δημόσιο στους ιδιώτες και να πάρει «ανάσες» η αγορά.

Μέχρι αύριο εκτιμάται ότι θα έχουν πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 4,2 δισ. ευρώ που ήταν συνδεδεμένα με το πολυνομοσχέδιο. Για τη δόση πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Οσον αφορά τα 3,3 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση για το β’ τρίμηνο φέτος από την ευρωζώνη, αυτά θα εγκριθούν σε επόμενο Euroworking Group.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της τρόικας, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
16/05/2013

Το αδιέξοδο του Γ. Στουρνάρα με τα χωράφια


Το αδιέξοδο του Γ. Στουρνάρα με τα χωράφια

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

«ʼΕχω 20 στρέμματα σε κάτι κατσάβραχα που δεν ξέρω ούτε που βρίσκονται», «δεν φτάνει που παράγουμε θα μας ζητήσουν και φόρο για τα χωράφια μας»: είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από πολλούς φορολογούμενους. Από αυτούς που πληροφορήθηκαν το σχέδιο της διακομματικής επιτροπής για το ενιαίο φόρο ακινήτων, που πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr, περί φορολόγησης με κατʼ αποκοπήν φόρο ανά στρέμμα των εκτός σχεδίου εκτάσεων, όπως είναι τα χωράφια, τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, οι βοσκότοποι, τα λατομεία, τα ιδιωτικά δάση κ.ά.

Τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν της δημοσιοποίησης της είδησης αντελήφθη αμέσως το κυβερνητικό επιτελείο και έσπευσε να ανακοινώσει ότι «δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση για το θέμα των αγροτεμαχίων», αφήνοντας όμως έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή του φόρου. Οι γνώστες των τεκταινόμενων στο οικονομικό μέτωπο της κυβέρνησης σημειώνουν ότι μόνο με ένα θαύμα θα γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τη φορολόγηση των χωραφιών τους. Από την άλλη όμως υπάρχουν και ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης που είναι άγνωστο που θα καταλήξουν.

Από τη μια πλευρά η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι η φορολόγηση των αγροτών μέσω της επιβολής φόρου στα αγροτεμάχια  μπορεί να απειλήσει τη σχέση της με τα αγροτικά στρώματα τα οποία παραδοσιακά αλλά και σε αυτήν τη δύσκολη για τα πολιτικά κόμματα συγκυρία τη στηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητείται μέχρι και την τελευταία στιγμή κάποια εναλλακτική λύση προκειμένου να γλιτώσουν οι αγρότες το φόρο.

Στον αντίποδα βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ που αντλούν την εκλογική τους επιρροή κυρίως από τα αστικά στρώματα και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων δεν πρόκειται να τους προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Στη μέση αυτών των αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει συμφωνήσει με την τρόικα ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων να αποφέρει το 2014 και καθένα από τα επόμενα έτη στο δημόσιο ταμείο το ποσό των τουλάχιστον 2,6-2,7 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναλύονται ως εξής: από τα εντός σχεδίου ακίνητα των φυσικών προσώπων 1,5 δισ. ευρώ, από τα νομικά πρόσωπα περίπου 500 εκατ. ευρώ και από τα αγροτεμάχια άλλα περίπου 700 - 750 εκατ. ευρώ. Αν δεν εισπραχθεί το μεγάλο ποσό που αντιστοιχεί στα αγροτεμάχια τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στις υπόλοιπες δυο κατηγορίες και κυρίως στα φυσικά πρόσωπα καθώς, όπως συζητείται στη διακομματική επιτροπή, η υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στην ουσία αν δεν φορολογηθούν τα αγροτεμάχια ο λογαριασμός για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να διαμορφωθεί σε ποσά 2,1- 2,2 δισ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή και αυτά που φέρνει το χαράτσι. Πολιτικά είναι δύσκολο να διατηρηθεί και να μονιμοποιηθεί το χαράτσι, οπότε και πάλι το βάρος πέφτει στα αγροτεμάχια. Αυτό το γόρδιο δεσμό καλείται μέχρι το τέλος Ιουνίου που θα πρέπει να θεσπιστεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων να λύσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

spiros.dimitrelis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Οι επόμενες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία


Οι επόμενες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Επτά παρεμβάσεις περιλαμβάνει το επόμενο μεταρρυθμιστικό κύμα στη φορολογία το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον Ιούνιο με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Βασικός στόχος των αλλαγών που έρχονται είναι κυρίως η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να δημιουργηθούν τα περιθώρια για την μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στο πλαίσιο αυτό είναι:

-η απλοποίηση της νομοθεσίας για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η πρώτη αλλαγή που αναμένεται να γίνει είναι η μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%. Ο τελικός στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να ισχύσει ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, πιθανόν στο 17% ή 19% με κατάργηση των σημερινών χαμηλών συντελεστών 6,5% και 13%.

-κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις μέσω των εκπτώσεων των επαγγελματικών δαπανών.

-καθιέρωση νέου ποινολογίου της εφορίας. Το νέο ποινολόγιο θα έχει χαμηλότερα πρόστιμα και κυρώσεις για όσους πραγματοποιούν μικρές και τυπικές παραβάσεις και αυστηρότερες ποινές σε όσους έχουν πρόθεση να αποκρύψουν εισοδήματα.

-απλοποίηση της φορολογίας Κεφαλαίου (ακινήτων) με πρώτο βήμα την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές και περιορισμό των φοροαπαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων (π.χ. αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας).

-βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας για πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους όπως απολύσεις -εξπρές και ποινές κάθειρξης.

-βελτίωση των νόμων που ήδη υπάρχουν και προβλέπουν την προστασία όσων καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς και εκβιασμών από υπαλλήλους των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Με το νέο πλαίσιο θα δίνονται πρόσθετα κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.

-συλλογή στοιχείων από όλο το φάσμα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τα οποία θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν για την οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

spiros.dimitrelis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Υπολογίστε πόσες αποδείξεις του 2012 πρέπει μαζέψετε ανάλογα με το εισόδημά και πόσο φόρο θα γλιτώσετε


Υπολογίστε πόσες αποδείξεις του 2012 πρέπει μαζέψετε ανάλογα με το εισόδημά και πόσο φόρο θα γλιτώσετε

Τι πρέπει να κάνετε φέτος με τις αποδείξεις, για να μην πληρώσετε παραπάνω φόρο

Επιπλέον φόρους κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος πάρα πολλοί φορολογούμενοι εάν δεν παρουσιάσουν στη φορολογική δήλωση το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
Η φορολογική νομοθεσία που ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2012 (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά εντός των προσεχών εβδομάδων) προβλέπει ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου ατομικού – πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων - εισοδήματος του έτους 2012, εφόσον το ποσό του εισοδήματος αυτού δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, δηλαδή στο 25% του ποσού των 60.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού και ουσιαστικά θα χάνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Συνεπώς, ακόμη κι αν ένας φορολογούμενος έχει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αν δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του, θα πληρώσει κι αυτός φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει! Ουσιαστικά δηλαδή θα χάσει το αφορολόγητο.
Σε αναλυτικό πίνακα που παραθέτουμε αναφέρονται τα ποσά των αποδείξεων που οφείλει να έχει μαζέψει κάθε φορολογούμενος ανάλογα με το εισόδημα του έτους 2012, καθώς επίσης και τα ποσά των επιπλέον φόρων που θα κληθεί να πληρώσει σε συγκεκριμένες ενδεικτικές περιπτώσεις μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων.

Παγίδα επιπλέον φορολόγησης και λόγω τεκμηρίων

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διατάξεις για την υποχρεωτική προσκόμιση αποδείξεων αξίας μέχρι το 25% του ετησίου εισοδήματος κρύβουν μια πολύ μεγάλη παγίδα για τους φορολογούμενους. Η νομοθεσία ορίζει ότι το 25% υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, εάν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το εισόδημα που προσδιορίζεται γι' αυτόν με βάση τα τεκμήρια είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχει μαζέψει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν είναι το 25% των 20.000 ευρώ, δηλαδή δεν είναι το ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά το 25% των 25.000 ευρώ (του μεγαλύτερου εκ των δύο «εισοδημάτων»), δηλαδή το ποσό των 6.250 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος αυτός έχει μαζέψει αποδείξεις 5.000 ευρώ, νομίζοντας ότι το εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθεί είναι το πραγματικό των 20.000 ευρώ που δήλωσε, η Εφορία θα τον χρεώσει με επιπλέον φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού των 6.250 ευρώ, που είναι η αξία των αποδείξεων που έπρεπε να είχε μαζέψει, και του ποσού των 5.000 ευρώ, που είναι η αξία των αποδείξεων τις οποίες τελικά συγκέντρωσε. Θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού αποδείξεων των 1.250 ευρώ (6.250-5.000=1.250), δηλαδή ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 125 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η Εφορία και ποιες απορρίπτει

Οι αποδείξεις που οφείλει να έχει μαζέψει κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να αφορούν σε δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, που πραγματοποίησε το 2012.
Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνονται και ορισμένα έξοδα παροχής υπηρεσιών, για τα οποία εκδίδονται ειδικά φορολογικά στοιχεία (π.χ. δαπάνες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για τις οποίες εκδίδονται ειδικού τύπου αποδείξεις από τα ΕΛ.ΤΑ. και τις λοιπές εταιρείες Courier, δαπάνες παροχής υπηρεσιών πώλησης ή αγοράς μετοχών οι οποίες αναγράφονται στα πινακίδια τα οποία εκδίδονται από τις χρηματιστηριακές εταιρείες κλπ). Περιλαμβάνονται επίσης και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης,αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών) μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Ποιες αποδείξεις δεν "μετράνε"

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ.οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.), οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες γενικά, οι δαπάνες για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις (δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική περίθαλψη, νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.λπ., καθώς επίσης και για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων).
Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Πίνακες: Δείτε πόσες αποδείξεις πρέπει να βάλετε φέτος στη δήλωση και τι φόρο θα πληρώσετε εάν δεν τις συγκεντρώσετε

Πόσες αποδείξεις πρέπει να βάλετε φέτος στη φορολογική δήλωση  και τι φόρο θα πληρώσετε εάν δεν καταφέρετε να τις συγκεντρώσετε





ΦΟΡΟΣ ΑΝ ΔΕΝ
ΕΤΗΣΙΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΟ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΠΟΣΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ

ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝΠΟΣΟ


ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
1.000 €250 €25 €
2.000 €500 €50 €
3.000 €750 €75 €
4.000 €1.000 €100 €
5.000 €1.250 €125 €
6.000 €1.500 €150 €
7.000 €1.750 €175 €
8.000 €2.000 €200 €
9.000 €2.250 €225 €
10.000 €2.500 €250 €
11.000 €2.750 €275 €
12.000 €3.000 €300 €
13.000 €3.250 €325 €
14.000 €3.500 €350 €
15.000 €3.750 €375 €
16.000 €4.000 €400 €
17.000 €4.250 €425 €
18.000 €4.500 €450 €
19.000 €4.750 €475 €
20.000 €5.000 €500 €
21.000 €5.250 €525 €
22.000 €5.500 €550 €
23.000 €5.750 €575 €
24.000 €6.000 €600 €
25.000 €6.250 €625 €
26.000 €6.500 €650 €
27.000 €6.750 €675 €
28.000 €7.000 €700 €
29.000 €7.250 €725 €
30.000 €7.500 €750 €
32.000 €8.000 €800 €
34.000 €8.500 €850 €
36.000 €9.000 €900 €
38.000 €9.500 €950 €
40.000 €10.000 €1.000 €
42.000 €10.500 €1.050 €
44.000 €11.000 €1.100 €
46.000 €11.500 €1.150 €
48.000 €12.000 €1.200 €
50.000 €12.500 €1.250 €
55.000 €13.750 €1.375 €
60.000 €15.000 €1.500 €
65.000 €15.000 €1.500 €
70.000 €15.000 €1.500 €
75.000 €15.000 €1.500 €
80.000 €15.000 €1.500 €
85.000 €15.000 €1.500 €
90.000 €15.000 €1.500 €
95.000 €15.000 €1.500 €
100.000 €15.000 €1.500 €

Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε εάν συγκεντρώσετε μόνο το 80% των απαιτούμενων αποδείξεων


80% ΤΟΥΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΕΤΗΣΙΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΑΚΑΛΥΠΤΟ 20%
ΕΙΣΟΔΗΜΑΠΟΣΟΥΤΟΥ

ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ


ΠΟΣΟΥ
1.000 €200 €5 €
2.000 €400 €10 €
3.000 €600 €15 €
4.000 €800 €20 €
5.000 €1.000 €25 €
6.000 €1.200 €30 €
7.000 €1.400 €35 €
8.000 €1.600 €40 €
9.000 €1.800 €45 €
10.000 €2.000 €50 €
11.000 €2.200 €55 €
12.000 €2.400 €60 €
13.000 €2.600 €65 €
14.000 €2.800 €70 €
15.000 €3.000 €75 €
16.000 €3.200 €80 €
17.000 €3.400 €85 €
18.000 €3.600 €90 €
19.000 €3.800 €95 €
20.000 €4.000 €100 €
21.000 €4.200 €105 €
22.000 €4.400 €110 €
23.000 €4.600 €115 €
24.000 €4.800 €120 €
25.000 €5.000 €125 €
26.000 €5.200 €130 €
27.000 €5.400 €135 €
28.000 €5.600 €140 €
29.000 €5.800 €145 €
30.000 €6.000 €150 €
32.000 €6.400 €160 €
34.000 €6.800 €170 €
36.000 €7.200 €180 €
38.000 €7.600 €190 €
40.000 €8.000 €200 €
42.000 €8.400 €210 €
44.000 €8.800 €220 €
46.000 €9.200 €230 €
48.000 €9.600 €240 €
50.000 €10.000 €250 €
55.000 €11.000 €275 €
60.000 €12.000 €300 €
65.000 €12.000 €300 €
70.000 €12.000 €300 €
75.000 €12.000 €300 €
80.000 €12.000 €300 €
85.000 €12.000 €300 €
90.000 €12.000 €300 €
95.000 €12.000 €300 €
100.000 €12.000 €300 €

Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε εάν συγκεντρώσετε μόνο το 50% των απαιτούμενων αποδείξεων



50% ΤΟΥΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΑΚΑΛΥΠΤΟ 50% ΕΙΣΟΔΗΜΑΠΟΣΟΥΤΟΥ
ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ

ΠΟΣΟΥ 1.000 €125 €13 € 2.000 €250 €25 € 3.000 €375 €38 € 4.000 €500 €50 € 5.000 €625 €63 € 6.000 €750 €75 € 7.000 €875 €88 € 8.000 €1.000 €100 € 9.000 €1.125 €113 € 10.000 €1.250 €125 € 11.000 €1.375 €138 € 12.000 €1.500 €150 € 13.000 €1.625 €163 € 14.000 €1.750 €175 € 15.000 €1.875 €188 € 16.000 €2.000 €200 € 17.000 €2.125 €213 € 18.000 €2.250 €225 € 19.000 €2.375 €238 € 20.000 €2.500 €250 € 21.000 €2.625 €263 € 22.000 €2.750 €275 € 23.000 €2.875 €288 € 24.000 €3.000 €300 € 25.000 €3.125 €313 € 26.000 €3.250 €325 € 27.000 €3.375 €338 € 28.000 €3.500 €350 € 29.000 €3.625 €363 € 30.000 €3.750 €375 € 32.000 €4.000 €400 € 34.000 €4.250 €425 € 36.000 €4.500 €450 € 38.000 €