Σελίδες

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εφορία «τοκογλύφος»: Επιτόκιο… πιστωτικής στους μικροοφειλέτες

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 09:29

Εφορία «τοκογλύφος»: Επιτόκιο… πιστωτικής στους μικροοφειλέτες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Εφορία «τοκογλύφος»: Επιτόκιο… πιστωτικής στους μικροοφειλέτες
Δεν έχουν συμπληρωθεί 48 ώρες από την αποστολή της επιστολής Στουρνάρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ειδική ομάδα που έχει επιφορτιστεί με το βάρος να παραδώσει έκθεση για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στην Ελλάδα.

Γράφει:  

Σε αυτή την επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε (και σωστά) πόσο σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια στην προσπάθεια της οικονομίας να ανακάμψει. Και με τη συμπλήρωση των 48 ωρών, δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των προσαυξήσεων που θα φορτώνεται ένας φορολογούμενος αν δεν καταφέρει να εξοφλήσει τους φόρους του εμπρόθεσμα. Που ορίστηκε; Στο 8,76%. Προσοχή όμως.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις οφειλές τους που καθίστανται ληξιπρόθεσμες καθώς το 8,76% δεν αποτυπώνει το πραγματικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί κάποιος αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως. Ναι, ο τόκος αρχίζει να τρέχει από την πρώτη ημέρα. Κάθε μήνας που περνάει, προστίθεται και ποσοστό 0,73% στο χρέος. Όμως, με το που θα συμπληρωθεί ένα δίμηνο ο φορολογούμενος φορτώνεται με πρόσθετο πρόστιμο 10%. Αν μάλιστα συμπληρωθεί το 12μηνο, το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και αν συμπληρωθεί 2ετία στο 30%.
Με τον συνδυασμό, τόκου και προστίμου, η πραγματική επιβάρυνση εκτοξεύεται στα ύψη. Φανταστείτε ένα χρέος μόλις 1000 ευρώ το οποίο καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Με τη συμπλήρωση ενός έτους, ο φορολογούμενος θα έχει πληρώσει 100 ευρώ πρόστιμο και 87,5 ευρώ τόκο. Συνολική επιβάρυνση 187,5 ευρώ ή 18,75% επί του αρχικού χρέους. Και μετά λέμε για τις τράπεζες και τις πιστωτικές κάρτες.
Αυτό το επιτόκιο ισχύει μόνο για τα χρέη των πολιτών στην εφορία. Διότι αν χρωστάει η εφορία στον πολίτη, προβλέπεται τρίμηνη άτοκη περίοδος και μετά αποζημίωση με επιτόκιο 6%. Με τέτοια «συνταγή», το υπουργείο Οικονομικών θα βγάζει έσοδα μέχρι και από τα… spread.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου