Σελίδες

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τραγελαφικές καταστάσεις με τα πρόστιμα της Εφορίας

Τραγελαφικές καταστάσεις με τα πρόστιμα της Εφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει επιστολές για επιβολή ποινών οι οποίες θα αλλάξουν από βδομάδα!.
        
 Pin It
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει επιστολές για επιβολή ποινών οι οποίες θα αλλάξουν από βδομάδα!

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Τον απόλυτο εμπαιγμό για τους φορολογουμένους συνιστούν οι τραγελαφικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στο μείζον ζήτημα των προστίμων. Ενώ αύριο, 20 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του προς τους υπόχρεους τους υπενθυμίζει ότι κινδυνεύουν με τα νέα τσουχτερά πρόστιμα, εάν δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση. Η προειδοποιητική επιστολή αποστέλλεται σε μια στιγμή που το ίδιο υπουργείο, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, έχει έτοιμη τη ρύθμιση με τις αλλαγές στα πρόστιμα, η οποία και θα ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί από βδομάδα στη Βουλή.

Αντί λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναγνωρίσει το λάθος της με τις εξοντωτικές ποινές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παίζει με τα «σπασμένα» νεύρα των φορολογουμένων. Τα ίδια και χειρότερα έχουν γίνει με τις δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Η εγκύκλιος για τον τρόπο παρακράτησης του ΦΜΥ δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αφού το υπουργείο πήγε να αντιγράψει τον αγγλικό φορολογικό κώδικα και… χάθηκε στη μετάφραση. Αποτέλεσμα; Το απίστευτο αλαλούμ στα λογιστήρια των επιχειρήσεων (όσων έχουν απομείνει) από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Ενώ ο φόρος αποδίδεται έναν μήνα μετά την παρακράτησή του (σ.σ. το άρθρο 60 του νόμου 4172/2013 αναφέρει: Ο φόρος που παρακρατείται αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος), το υπουργείο δεν «κατάλαβε» τι αντέγραψε από τους Αγγλους, και τώρα παρέχει δίμηνο περιθώριο για να αποδώσουν τον φόρο οι επιχειρήσεις, διορθώνοντας την «γκάφα».

Οσοι πληρώνουν έναντι

Ενα ακόμα σημείο αφορά το τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν στην ώρα τους και δίνουν έναντι στους υπαλλήλους τους. Σ’ αυτή την περίπτωση ο εργοδότης φαίνεται να αποκτά το δικαίωμα μη έγκαιρης απόδοσης του φόρου, πράγμα που ζημιώνει τα έσοδα του Δημοσίου, την ώρα που το υπουργείο κάνει… κήρυγμα για την παρακράτηση των διπλών συντάξεων.

Οσον αφορά την προειδοποιητική επιστολή, προφανώς για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση η ηγεσία του υπουργείου να επιβάλει τα εξοντωτικά πρόστιμα για λάθη και εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενημέρωσε τους υπόχρεους. Αντ’ αυτού όμως θα μπορούσε να τους καθησυχάσει ότι οι παραβάτες θα τιμωρηθούν με τις νέες, ηπιότερες ποινές, που θα ανακοινωθούν και επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα. Το μήνυμα που έλαβαν πολλές επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο αναφέρει:

«Αγαπητέ/ή κύριε/α,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και παρακαλούμε (εφόσον δεν το έχετε ήδη πράξει) να μην αμελήσετε την έγκαιρη υποβολή της. Επίσης, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι από 01/01/2014 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4174/2013 ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής όλων των δηλώσεων».

Με νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με προηγούμενες ρυθμίσεις για: τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, το σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, τη φορολογία των αγροτών, το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων καθώς και τον συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Τα πρόστιμα

Στα πρόστιμα επίκειται μείωση έως 68% για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου στα 30.000 ευρώ. Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β´ κατηγορίας), πρόκειται να περιοριστεί στα 400 ευρώ (μείωση προστίμου 60%). Στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ στα 250 ευρώ, η οποία όμως μάλλον απορρίπτεται από την τρόικα. Το εξοντωτικό πρόστιμο των 2.500 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ´ κατηγορίας) «πέφτει» στα 800 ευρώ (μείωση προστίμου 68%), ενώ υπάρχει και πρόταση για μείωση στα 500 ευρώ, εάν συμφωνήσει η τρόικα.

Ο φόρος υπεραξίας

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας για τα ακίνητα που οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (δηλαδή θα πληθωρίζεται). Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου, οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ αποσυνδέεται από την καταβολή του φόρου. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. θα εκδίδεται «ταυτότητα οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Η δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις διατηρείται. Ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

Οι αγρότες

Ολοι οι αγρότες θα απαλλαγούν από την τήρηση βιβλίων, όμως θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μια ετήσια δήλωση ΦΠΑ και συγκεντρωτική κατάσταση μία φορά τον χρόνο. Θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, ενώ η προκαταβολή φόρου για το 2015 θα μειωθεί στο 27,5%.

Το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργείται το μέτρο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ. Πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους θα μπορούν να συμψηφίζονται με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου